Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παίζει τα ρέστα της η Lagarde (EKT) - Επέκταση και αύξηση των PEPP και PSPP αναμένουν οι αναλυτές - Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων

Παίζει τα ρέστα της η Lagarde (EKT) - Επέκταση και αύξηση των PEPP και PSPP αναμένουν οι αναλυτές - Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων
Η ΕΚΤ θα αυξήσει τη νομισματική χαλάρωση, σύμφωνα με τους αναλυτές
Περισσότερες αγορές ομολόγων, χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες ή ακόμη και αλλαγές στα επιτόκια, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά την ερχόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC, η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω ενός σφοδρού δεύτερου κύματος κορωνοϊού, με την ΕΚΤ να υπαινίσσεται σήμερα 30/10 ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων νομισματικών κινήτρων τον Δεκέμβριο.
Η ανακοίνωση ακολούθησε τις αποφάσεις σε Γαλλία και Γερμανία για επιβολή νέων lockdown και λοιπά μέτρα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
«Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι περαιτέρω κίνητρα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο και θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων», δήλωσε ο Marco Valli, αναλυτής της UniCredit.
Μετά την πανδημία, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής.
Το πρόγραμμα PEPP πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021 και ανέρχεται σε 1,35 τρισεκ. ευρώ.
Τουλάχιστον τέσσερις αναλυτές αναμένουν ότι το πρόγραμμα αυτό θα παραταθεί σε διάρκεια και μέγεθος κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου -και πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει ακόμη παραπέρα.
«Η ώθηση και η επέκταση του PEPP είναι πλέον μια ολοκληρωμένη συμφωνία, και βλέπουμε επίσης ότι οι τρέχοντες ευνοϊκοί όροι του TLTRO θα επεκταθούν», δήλωσε ο κ. Valli, αναφερόμενος στο τους όρους δανεισμού που προσφέρονται στις τράπεζες.
Στο πλαίσιο του TLTRO, όσο περισσότερα δάνεια εκδίδουν οι εμπορικές τράπεζες σε νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, τόσο πιο ελκυστικό θα είναι το επιτόκιο από την κεντρική τράπεζα.
Ο Florian Hense, οικονομολόγος στην Berenberg, ανέφερε ότι «η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο κατά την οποία προσφέρει σήμερα το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού -1%» στο πλαίσιο του μέτρων που θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στις τράπεζες να επανεκτιμούν τα υπάρχοντα δάνεια στο χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού -1%, αντί να προσφέρουν το ευνοϊκότερο επιτόκιο μόνο για νέο δανεισμό, πρόσθεσε.
Πριν από το ξέσπασμα του Covid-19, η ΕΚΤ προσπαθούσε ήδη να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης με τακτικές αγορές κρατικών ομολόγων, μέσω του προγράμματος PSPP, επισημαίνεται.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί, εκτός από το PEPP.
Ο Claus Vistesen, οικονομολόγος στην Pantheon Macro, προβλέπει αύξηση 150 δισεκ. ευρώ στο PSPP, το οποίο «πιθανότατα θα παραταθεί για 12 μήνες έως το τέλος του 2021».
«Η πολιτική επιτοκίων είναι πιθανώς το πιο δύσκολο μέρος του πακέτου», δήλωσε ο κ. Valli της UniCredit.
«Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, πιστεύαμε ότι η περικοπή του επιτοκίου καταθέσεων δεν θα περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της ΕΚΤ για κάποιο χρονικό διάστημα…
Δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας προς το παρόν, αλλά τα λόγια της κας Lagarde σήμερα αυξάνουν τους κινδύνους για τις προβλέψεις μας».
Οι κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, η διευκόλυνση οριακού δανεισμού και οι καταθέσεις παραμένουν στο 0%, 0,25% και -0,5%, αντίστοιχα.
Ο κ. Hense της Berenberg σημείωσε επίσης ότι «η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κάτω από το τρέχον -0,5% φαίνεται λιγότερο πιθανή».
Ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας της οικονομικής κατάστασης, τίποτα δεν αποκλείεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης