Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Trump vs Biden: Οι 4 κλάδοι που θα επηρεαστούν στη Wall Street από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου – Τι αναφέρουν 5 τράπεζες

Trump vs Biden: Οι 4 κλάδοι που θα επηρεαστούν στη Wall Street από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου – Τι αναφέρουν 5 τράπεζες
Φόροι, υποδομές, τεχνολογικός κλάδος και ενέργεια θα κρίνουν την αντίδραση των αγορών
Τόνοι μελάνης έχουν ξοδευτεί το τελευταίο διάστημα από τις επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες έχουν εξετάσει μεγάλα δείγματα έρευνας, πολύπλοκα μοντέλα και δημοσκοπήσεις σε μια προσπάθεια να προβλέψουν ακριβώς πώς οι εκλογές των ΗΠΑ θα αναμορφώσουν το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas έκανε ένα βήμα παραπέρα, με βάση τον γνωστό στατιστικολόγο Nate Silver προκειμένου να προβλέψει το πώς θα μοιάζει η Wall Street τις ημέρες και τους μήνες μετά από μία από τις πιο καυτές εκλογές στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.
G2077_20X Chart showing Biden’s advance in the polls has boded well for stocks that investors bet will do well in a ‘blue wave’
Οι συμβουλές και οι εμπορικές συστάσεις έχουν καλύψει κάθε τομέα της αγοράς, αντανακλώντας τις τελευταίες εβδομάδες τις αυξανόμενες προσδοκίες των επενδυτών για ένα «μπλε κύμα» στο οποίο ο Joe Biden νικά τον Donald Trump στην προεδρία και οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Τέσσερις βασικοί τομείς που πολλές τράπεζες και ερευνητικοί οίκοι της Wall Street πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν την απόδοση των αμερικανικών μετοχών είναι: φόροι, δαπάνες υποδομής, ρύθμιση της μεγάλης τεχνολογίας και σχέδιο κάθε υποψηφίου για την ενεργειακή βιομηχανία.

1. Φόροι

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή εταιρειών από 35% σε 21% ήταν ένα από τα βασικά επιτεύγματα πολιτικής του Trump.
Παρείχε ώθηση στα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών και ώθησε την αύξηση των αγορών μετοχών που με τη σειρά τους βοήθησαν στη στήριξη της αγοράς.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden θέλει να αυξήσει τον συντελεστή φόρου εταιρειών στο 28%, ακόμη χαμηλότερα από τον συντελεστή 35% που βρισκόταν όταν ο Trump ανέλαβε την εξουσία.
Ο Biden πρότεινε επίσης άλλες αλλαγές στη φορολογική πολιτική των ΗΠΑ.
Οι φόροι θα ήταν η «πιο άμεση συνέπεια μιας δημοκρατικής σάρωσης» για τα κέρδη των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη αναφοράς S&P 500 της Αμερικής, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η τράπεζα εκτιμά ότι εάν εφαρμοστούν όλες οι φορολογικές προτάσεις του Biden, θα μειώσουν τα κέρδη του S&P 500 κατά 9%, «αποκλείοντας τυχόν πιθανές επιπτώσεις δεύτερης τάξης από την οικονομική ανάπτυξη, την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων ή άλλους παράγοντες».
Οι μετοχές που θα έπαιρναν τη μεγαλύτερη βαρύτητα θα ήταν εκείνες που ήταν οι μεγαλύτεροι νικητές από τις περικοπές του Trump, συμπεριλαμβανομένης της AT&T, της εταιρείας πιστωτικών καρτών Discover Financial και του διαχειριστή ξενοδοχείων Hilton Worldwide, σύμφωνα με την JPMorgan.
Οι αναλυτές της Société Générale προειδοποίησαν ότι ομάδες με χαμηλή πιστωτική ποιότητα και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, επισημαίνοντας την αλυσίδα φαρμακείων Walgreens Boots Alliance και General Motors.
Ωστόσο, πολλοί οίκοι αναμένουν ότι οι φορολογικές προτάσεις του Biden τελικά θα αλλάξουν σημαντικά πριν εφαρμοστούν, μειώνοντας τον συνολικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορολογικός συντελεστής μετατοπίζεται χαμηλότερα από τη δεκαετία του 1960 και θα απαιτούσε σημαντική πολιτική βούληση για να ωθήσει τους φορολογικούς συντελεστές σημαντικά υψηλότερα», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.
"Με άλλα λόγια, ο κύριος κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από την πραγματική πολιτική, παρόμοιος με πολλούς κινδύνους που έχουν προκύψει πριν".
G2077_20X Chart showing JPMorgan has warned that the shares of big beneficiaries of the 2017 tax cuts could come under pressure
2. Υποδομές

Εάν ο Biden είναι νικητής, οι επενδυτές αναμένουν μια μεγάλη ώθηση στις δαπάνες υποδομής καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους έργα Hoover Dam-esque.
Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των μετοχών και να συμβάλει στην αντιστάθμιση των αυξημένων εταιρικών φόρων που σκοπεύουν να ακολουθήσουν οι Δημοκρατικοί, λένε οι αναλυτές.
«Μια μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των κερδών από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman, David Kostin.
Αυτό θα ωφελήσει εταιρείες στον κατασκευαστικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των Caterpillar, Martin Marietta Materials και Jacobs Engineering, σύμφωνα με την JPMorgan.
Οι αναλυτές της Société Générale έχουν αναφέρει ότι η ενίσχυση των υποδομών θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας - οι οποίες θα τροφοδοτούν αυτά τα νέα έργα και τους κατασκευαστές που επωφελούνται από την αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ - και τους σιδηροδρόμους όπως το CSX και το Norfolk Southern.
Ο Michael Mullaney, επικεφαλής έρευνας για την Boston Partners, δήλωσε ότι τα σχέδια δαπανών για υποδομές του Biden θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία που θα είχε «πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή από ό,τι έχει κάνει ο Trump μέχρι σήμερα».

3. Ρύθμιση του τεχνολογικού κλάδου

Μεγάλες τεχνολογικοί όμιλοι, όπως η Google, η Alphabet και το Facebook, έχουν κυριαρχήσει στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, μαζί με την Apple και τη Microsoft, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα πέμπτο του S&P 500.
Γι 'αυτό οι κλήσεις για πιο στενή ρύθμιση ή ακόμη και για διαχωρισμό ορισμένων ομίλων σε δύο έχουν ακολουθηθεί τόσο στενά από τους επενδυτές.
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη αυξήσει τις δαπάνες τους στις προσπάθειες πίεσης, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα μπορούσαν να υποστούν σαφείς αλλαγές, ανεξάρτητα από το αν ο Πρόεδρος είναι των Δημοκρατικών ή των Ρεπομπλικανών.
Οι δημοκρατικοί ζήτησαν τη διάλυση της Amazon και άλλων, ωστόσο, η κυβέρνηση Trump επέτρεψε μια προειδοποιητική βολή τον Οκτώβριο, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Google για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων.
«Όταν οι εταιρείες αρχίζουν να κυριαρχούν, οι άνθρωποι φοβούνται τη δύναμή τους», δήλωσε ο Lee Spelman, επικεφαλής των αμερικανικών μετοχών της JPMorgan.
Εταιρείες με περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες, όπως το Twitter, το Facebook, το Pinterest και το Snapchat, βρίσκονται επίσης στα ανοικτά των πολιτικών της Ουάσιγκτον.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Société Générale λένε ότι οι μετοχές αυτών των εταιρειών θα μπορούσαν να πιεστούν εάν εκλεγεί ο Biden.

4. Ενέργεια

Οι έντονες διαφορές στην ενεργειακή πολιτική κάθε υποψηφίου αναμένεται επίσης να έχουν σημαντική επίδραση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Στην αντίστροφη μέτρηση έως τις εκλογές, έχει παραμείνει στην κορυφή των μεγάλων ζητημάτων.
Οι εκλογές έρχονται καθώς οι ενεργειακοί όμιλοι βρίσκονται σε μια οδυνηρή περίοδο που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, την κρίση του κορωνοϊού και την παγκόσμια μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Ο ενσωματωμένος δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου S&P 500, που περιλαμβάνει τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ExxonMobil και Chevron, έχει μειωθεί κατά 50% από τις αρχές του 2020.
Η Strategas, μια ερευνητική και συμβουλευτική ομάδα, δήλωσε ότι η νίκη του Trump θα ήταν όφελος για τον κλάδο.
Εκτός από τη στήριξη των επιδοτήσεων ενεργειακών φόρων και την επαναφορά των προτύπων εκπομπών, ο Trump υποστήριξε επίσης τη χρήση ομοσπονδιακών εδαφών και υδάτων για γεωτρήσεις.
Αντίθετα, ο Biden έχει δεσμευτεί να «ξεπεράσει τη βιομηχανία πετρελαίου» και έχει επίσης σκιαγραφήσει ένα σχέδιο να δαπανήσει 2 δισ. δολάρια μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια του στην εξουσία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ηλεκτροδότηση του τομέα των μεταφορών, μεταξύ άλλων.
G2077_20X line chart showing oil and gas companies could lose further ground to clean energy under a Biden administration
Η Strategas είπε ότι οι μετοχές ηλιακών και αιολικών ενεργειακών παρόχων, όπως η First Solar και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα ευδοκιμήσουν.
Η κατάργηση των επιδοτήσεων σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και η απαγόρευση της διάσπασης στην ομοσπονδιακή γη θα αποτελούσε ένα ακόμη πλήγμα για τις παραδοσιακές ομάδες ενέργειας, λένε οι αναλυτές.
Η Société Générale προειδοποίησε ότι οι εταιρείες εκμετάλλευσης σχιστόλιθου όπως η Occidental και η EOG Resources θα αντιμετώπιζαν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης