Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκθετική η άνοδος κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω μετάλλαξης - Lockdown στην ΕΕ, στο κόκκινο οι ΗΠΑ - Στους 1,18 εκατ. οι νεκροί, στα 45 εκατ. κρούσματα

Εκθετική η άνοδος κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω μετάλλαξης - Lockdown στην ΕΕ, στο κόκκινο οι ΗΠΑ - Στους 1,18 εκατ. οι νεκροί, στα 45 εκατ. κρούσματα
Tο 2022 η κανονικότητα στις ΗΠΑ – Στο δρόμο της Γαλλίας και της Γερμανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ
Η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων φαίνεται πως οφείλεται εν μέρει στις συνεχείς μεταλλάξεις του κορωνοϊού που τον βοηθούν να προσαρμόζεται και ενδυναμώνει, διατηρώντας την εφιαλτική δυναμική του.
Την ίδια ώρα η σφοδρότητα του β' κύματος προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τις περισσότερες κυβερνήσεις να καταφεύγουν ακόμα και στο μέτρο των lockdown για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.
Τελευταία μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία και ευθύνεται σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη για την άνοδο των κρουσμάτων σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Γαλλία.

Η αρχή της αυστηροποίησης των μέτρων έγινε στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε ότι η Γαλλία από σήμερα Παρασκευή 30/10 και έως την 1η Δεκεμβρίου μπαίνει σε lockdown ενώ και στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel ανήγγειλε μερικό lockdown από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο για την έξαρση των κρουσμάτων, είναι και η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα έχουν χθες Πέμπτη 29/10 οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τα βήματα τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο φαίνεται πως βαδίζει και αυτό στο δρόμο πιο αυστηρών, περιοριστικών μέτρων μια και μελέτη έρχεται να δείξει πως παρά τους υπάρχοντες περιορισμούς τα κρούσματα στην χώρα διπλασιάζονται κάθε 9 ημέρες.
Αλλά και οι ΗΠΑ είναι στο κόκκινο, καθώς όλες σχεδόν οι Πολιτείες ανακοινώνουν αύξηση μολύνσεων, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε περισσότερες από 70.000 ημερησίως.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χώρα είναι σε μια πραγματικά άσχημη κατάσταση, επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο έστω και σε αυτή την φάση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ εκτιμούν πως αν και το εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε μερικούς μήνες, η κανονικότητα θα πρέπει να αναμένεται το 2022.
Ανάσα στην προσπάθεια αναχαίτισης του ιού δίνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς, όπως γνωστοποίησε, αναπτύσσει τεστ νέας τεχνολογίας ικανό να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ασία με την Ινδία να εξακολουθεί να βλέπει μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και με την Κίνα να κάνει λόγο για διψήφιο αριθμό μολύνσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι εισαγόμενες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,177 εκατομμύρια, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 45 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 44.859.998 και οι νεκροί σε 1.178.410
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.927.472 και σε νεκρούς με 228.439
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 158.456 και τρίτη σε κρούσματα με 5.468.270
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 120.527 και τέταρτο το Μεξικό με 90.309
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 45.765 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.553.028 – Στους 26.752 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.280.215, έκτη η Ισπανία με 1.136.503 και έβδομη η Αργεντινή με 1.130.533
 - Όγδοη η Κολομβία με 1.041.936, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 945.378 και δέκατο το Μεξικό με 906.863
Image
Ισπανία: Εντοπίστηκε νέα ισχυρή μετάλλαξη του Covid-19, αυξημένης και ραγδαίας μεταδοτικότητας

Στην Ισπανία εντοπίστηκε νέα ανθεκτικότερη και ταχύτερη όσον αφορά την μεταδοτικότητα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία ήδη έχει εξαπλωθεί και αναγνωρίζεται σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, κράτη που βλέπουν ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων από το τέλος καλοκαιριού, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με το CNBC.
Η έρευνα, της οποίας η δημοσίευση αναμένεται αργά χθες Πέμπτη 29/10, περιγράφει πώς μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Ελβετία και την Ισπανία, παρακολούθησε στενά τον κορωνοϊό μέσω των γενετικών μεταλλάξεων που παρουσιάζει, εντοπίζοντας τη συγκεκριμένη μετάλλαξή του.
Κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού έχει τη δική της γενετική υπογραφή, που σημαίνει ότι μπορεί να εντοπιστεί στο σημείο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
Η νέα μετάλλαξη της νόσου, που προσδιορίστηκε ως 20A.EU1 από τους ερευνητές, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία τον Ιούνιο και ήδη άπό τον Ιούλιο η συχνότητας εμφάνισης της μετάλλαξης είχε συχνότητα άνω του 40%, όπως αναφέρει η μελέτη.
Ενώ η συχνότητα εμφάνισης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού ήταν πολύ χαμηλή πριν τις 15 Ιουλίου, στην Ελβετία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέβηκε από 15% στο 40% ως τον Σεπτέμβριο και μετά τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 70%.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι επικρατεί στη Νορβηγία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία.
Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η νέα μετάλλαξη του ιού εξαπλώνεται ταχύτερα από άλλες μεταλλάξεις, ωστόσο η αύξηση της συχνότητας σε πολλές χώρες.
Επίσης, δεν υπάρχουν επί του παρόντος δεδομένα για την εκτίμηση της σοβαρότητας της μετάλλαξης 20A.EU1 και παρότι κυριαρχεί σε ορισμένες χώρες, δεν είχε εντοπιστεί παντού και κυκλοφορεί μαζί με άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που «συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται, πως η Ευρώπη έχει καταμετρήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και 273.678 θανάτους.

Αισιόδοξα νέα για την αναχαίτιση της πανδημίας φέρνει το τεστ των ασυμπτωματικών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τεστ νέας τεχνολογίας ικανό να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού, αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
To τεστ των ασυμπτωματικών το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Σε ορισμένα μέλη του προσωπικού και φοιτητές του πανεπιστημίου αυτά τα τεστ θα διεξαχθούν ως μέρος της μελέτης και τα άτομα αυτά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο επεξεργασίας και καταγραφής αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης» που ακολουθεί η χώρα.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αναπτύξει το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα των τεστ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Durham.

Lockdown σε Γαλλία, Γερμανία – Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο – Τηλεδιάσκεψη των 27


Έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού με τους 27 της ΕΕ να έχουν προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τα βήματα τους για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.
Τα νέα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι αν κρίνει κανείς από την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να προχωρήσουν σε lockdown, τη στιγμή που και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει δεν αποδίδουν, μια και κάθε 9 ημέρες τα κρούσματα διπλασιάζονται.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη την Αγγλία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορωνοϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9.
Βάσει της έρευνας, ο ρυθμός νέων κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου είναι πλέον υπερδιπλάσιος από ό,τι στις αρχές του μήνα, με ένα στα 78 άτομα που κάνουν τεστ, να βγαίνουν θετικά στον ιό.
Εκτιμάται ότι περίπου 96.000 άνθρωποι μολύνονται από τον κορωνοϊό κάθε μέρα στην Αγγλία, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (ταχύτερα στους 55 έως 64 ετών, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις παραμένουν στους 18 έως 24 ετών), καθώς και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με το Βορρά να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Σημειώνεται πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του ΠΟΥ, ο οποίος είχε αναφέρει πως η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τον ρυθμό της στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού και να πάρει ισχυρότερα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά «lockdown».
Αισιοδοξία πάντως που δεν επιβεβαιώθηκε και ενώ ολοένα και περισσότερα κράτη λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα.

Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπαίνει σε καθεστώς lockdown για ένα μήνα, καθώς ανακοίνωσε 47.637 νέα κρούσματα για τις τελευταίες 24 ώρες, σε σύγκριση με 36.437 την προηγούμενη ημέρα και το ρεκόρ των 52.010 την Κυριακή.
Το σύνολο των μολύνσεων ανήλθε σε άνω του 1,28 εκατομμυρίου.
Ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 235, στους 36.020 νεκρούς.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία έχοντας προσβληθεί από τον ιό μειώθηκε χθες στους 976, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες με περίπου 1.200 εισαγωγές την ημέρα.
Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 21.183 άνθρωποι με Covid-19, σε σύγκριση με το υψηλό άνω των 32.000 στα μέσα Απριλίου.
Ο αριθμός των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 111, στους 3.156.
Σφοδρότερο χαρακτήρισε το β' κύμα της πανδημίας ο πρόεδρος Emmanuel Macron στο διάγγελμά του το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, προαναγγέλοντας
lockdown 30 ημερών, από 30/10 ως την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 9.000 οι διασωληνωμένοι.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, ενώ η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό και θα παραμείνουν κλειστά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος. 
Όπως τόνισε, η οικονομία πρέπει να σταματήσει, όχι να καταρρεύσει, αλλά ταυτόχρονα να περιοριστεί η πανδημία.
Η Γαλλία έχει επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.
Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.

Γερμανία: Μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια, όπως ανακοίνωσε στις 28/10 η καγκελάριος Angela Merkel καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».
H Merkel έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωvοϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε - και μάλιστα τώρα!».
Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.
Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.
Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι.
Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Merkel.
Στόχος να «σωθούν» τα Χριστούγεννα - οικονομικά και κοινωνικά.
Το κόστος στην οικονομία για του -έστω light lockdown- υπολογίζεται σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο δρόμο της Γαλλίας και της Γερμανίας ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σύντομα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν λάβει κανείς υπόψη την εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη την Αγγλία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορωνοϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9.
Τα δεδομένα αυτά εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Johnson να λάβει ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως η εφαρμογή ενός καθολικού lockdown προκειμένου να αναχαιτίσει το β’ κύμα της επιδημίας.
Από τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου στα περιοριστικά μέτρα της βαθμίδας 3 - της υψηλότερης - υπάγεται το Γουόρινγκτον, μια πόλη 210.000 κατοίκων μεταξύ του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Στην ίδια βαθμίδα θα υπάγεται και η πόλη του Νότιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, καθώς και οι γύρω περιοχές Μπρόξτοου, Γκέντλινγκ και Ράσκλιφ.
Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου όπου εφαρμόζονται και τα αυστηρότερα μέτρα, έχει υπαχθεί από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
Image
Ισπανία:  Νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψαν τα κρούσματα της Covid-19 στην Ισπανία, φτάνοντας τα 23.580 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες 29/10 το υπουργείο Υγείας.
Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό 1.136.503 άνθρωποι.
Από προχθές μέχρι χθες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 173 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 35.639.Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων - το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 267 θάνατοι που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό στο β' κύμα της επιδημίας, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από προχθές 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία: Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε χθες στην Ιταλία.
Οι θετικοί στον ιό είναι 26.831 και 217 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 201.452 διαγνωστικά τεστ, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Το 13,31% των πολιτών που υποβλήθηκε σε τεστ, προέκυψε θετικό.
προχθές, τα κρούσματα ήταν 24.991 και 205 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων, ενώ ο καθηγητής Walter Riciardi, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Roberto Speranza, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Giuseppe Conte για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊου, δεν είναι επαρκή και ζητά lockdown για Νάπολη και Μιλάνο.
Από προχθές 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.

Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Βέλγιο: Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων στους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.
Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.

Σλοβακία:
Από προχθές Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Image
Πολωνία:
Η Πολωνία ανακοίνωσε προχθές 27/10 16.300 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αριθμό ρεκόρ σε διάστημα μιας ημέρας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, παραγνωρίζουν τον «μαζικό» κίνδυνο να μολυνθούν και ζήτησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτές.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις.
Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.
Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.
Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.

Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.

Πορτογαλία:
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.

Δανία: Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Σουηδία: Υπό πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ στη Σουηδία καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας.
Μέσα σε μια εβδομάδα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια εξόχως ανησυχητική τάση, την οποία αποδίδουν στην ταχεία εξάπλωση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.
Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, εκτιμάται ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων καθώς η διάμεση ηλικία των ανθρώπων που προσβάλλονται είναι περίπου τα 60 έτη.
Σημειώνεται πως στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Image
ΗΠΑ: Μια ανάσα από τους 228.000 νεκρούς – Fauci: To 2022 επιστροφή στην κανονικότητα

Μια ανάσα από τους 228.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν 985 θανάτους και τουλάχιστον 73.000 νέα κρούσματα.
Η επιδημία είναι και πάλι σε έξαρση καθώς 29 Πολιτείες αναφέρουν ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας και αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μια και πλησιάζει ο χειμώνας.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστήριξε ότι αν και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμο εντός των επόμενων μηνών, η κανονικότητα στις ΗΠΑ θα επιστρέψει το 2022.
«Δεν είμαστε σε καλό σημείο.
Κατά μέσο όρο έχουμε 70.000 κρούσματα την ημέρα.
Αυτή είναι μια άσχημη θέση» υποστήριξε ο Fauci, τη στιγμή που πριν από έξι, με επτά εβδομάδες, οι ΗΠΑ μετρούσαν 35.000 κρούσματα ημερησίως.
Η έξαρση των κρουσμάτων πλήττει όλες τις Πολιτείες, καθώς τουλάχιστον 40 Πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση κρουσμάτων κατά 10% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, 11 Πολιτείες ανακοίνωσαν ημερήσια ρεκόρ θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μάσκα κάνει τη διαφορά.
Εάν δεν θέλετε να πάμε σε lockdown, τουλάχιστον ας κάνουμε τα βασικά, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η χρήση μάσκας» είπε ο Fauci, ο οποίος ζήτησε παράλληλα να μπει ένα τέλος στην πολιτικοποίηση της μάσκας.

Ινδία: Πάνω από 8 εκατ. τα κρούσματα – Ξεπέρασαν τους 120.000 οι νεκροί

Τα 8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασε η Ινδία, η οποία μάλιστα μετρά και περισσότερους από 120.000 νεκρούς.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 49.881 νέα κρούσματα και 517 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 120.527 νεκρούς και 8.040.203 κρούσματα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στην Ινδία βρίσκονται σε πτώση, μετά την κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν πως ενδέχεται να ανακύψει νέα αναζωπύρωση της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς πλησιάζουν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τη Λατινική Αμερική – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να αποτελούν τις πλέον πληγείσες χώρες.
Στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 510 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 28.629 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 158.456 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Ιδιαίτερα βεβαρημένη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, όπου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 495 θανάτοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 5.595 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 90.309 νεκρούς επί συνόλου 906.863 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πάντως η κυβέρνηση εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται να είναι υψηλότερος ως ακόμη και κατά 50.000 από αυτόν των καταγεγραμμένων επισήμως.
Σημειώνεται πως Αργεντινή και Κολομβία έχουν ξεπεράσει τις 1 εκατομμύριο μολύνσεις ενώ το Περού βρίσκεται μια ανάσα από τα 900.000 κρούσματα.

Κίνα: Στα 47 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Υψηλό δύο μηνών

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων δύο μηνών κατέγραψε η Κίνα το τελευταίο 24ωρο, όταν και ανακοίνωσε 47 νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας, από τα 47 κρούσματα, τα 23 οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκαν στην επαρχία Σιντζιάνγκ και συνδέονται με εστία στην πόλη Κασκάρ.
Τα υπόλοιπα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν μολυνθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο υψηλότερος από την 9η Αυγούστου, όταν ανακοινώνονταν 49, αν και παραμένει μικρός σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας στην Κίνα, που καταγραφόταν τον Φεβρουάριο.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 16.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.915 μολύνσεων.

Ισχυρά αντισώματα όσοι εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα της νόσου Covid-19 εκδηλώνουν μία ισχυρή ανοσιακή αντίδραση, με παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παραμένουν σχετικά σταθερά για τουλάχιστον πέντε μήνες.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων, η οποία φαίνεται να δίνει μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση σε σχέση με εκείνη Βρετανών συναδέλφων τους, που πρόσφατα ανακοίνωσαν -με βάση μελέτη στη χώρα τους- ότι ο αριθμός των αντισωμάτων υποχωρεί μέσα σε λίγους μήνες.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», μελέτησαν στοιχεία για 30.082 άτομα, που έκαναν τεστ αντισωμάτων μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου φέτος.
Η νέα μελέτη βρήκε ότι ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισωμάτων IgG διατηρείται στους περισσότερους ανθρώπους για τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19.
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι αυτά τα αντισώματα είναι αρκετά για να προστατεύσουν έναν άνθρωπο από νέα λοίμωξη Covid-19 ή να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα επαναλοίμωξης, οι ερευνητές θεωρούν κάτι τέτοιο πολύ πιθανό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης