Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέες «μαύρες» προβλέψεις για ύφεση και έλλειμμα στην Ελλάδα - Στις 15 Νοεμβρίου το μεταρρυθμιστικό σχέδιο στην Κομισιόν

Νέες «μαύρες» προβλέψεις για ύφεση και έλλειμμα στην Ελλάδα - Στις 15 Νοεμβρίου το μεταρρυθμιστικό σχέδιο στην Κομισιόν
Στις 15 Νοεμβρίου το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα σταλεί στην Κομισιόν
Ο κορωνοιός «ξηλώνει» και αναθεωρεί επί τα χείρω όλες τις εκτιμήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2021 ενώ ανεβάζει τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το μηνιαίο σχέδιο δράσης για την αναχαίτιση της επιδημιολογικής κρίσης, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στην διεύρυνση και επέκταση του «πακέτου» των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει: ειδικά επιδόματα, φορολογικές ρυθμίσεις, μειώσεις ενοικίων, φθηνά δάνεια και παροχή πρόσθετης ρευστότητας μέσω των εγγυοδοτικών και ευρωπαϊκών ταμείων.
Είναι πολύ πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.           
Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το νέο πλήγμα στην οικονομία από τον κορωνοιό σημειώνοντας ότι ακόμα και τα στοχευμένα lockdown έχουν σημαντικό κόστος για το δημόσιο που θα πρέπει να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων καθώς η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τονίζουν ότι τα περιθώρια για τη χρήση του «μαξιλαριού» είναι περιορισμένα καθώς η κυβερνητική γραμμή είναι να διαφυλαχθούν «ως κόρη οφθαλμού» για έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις και πάντως σε καμία περίπτωση η στάθμη της δεξαμενής δεν πρέπει να πέσει κάτω από ένα επίπεδο διότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που το κοντέρ δείχνει πάνω από 200% του ΑΕΠ.
Αν και κοινή πεποίθηση είναι ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη επιβολής καθολικής καραντίνας ωστόσο ένα μερικό locκdown- με το  λιανεμπόριο, τη βιομηχανία και τις περισσότερες επιχειρήσεις σε λειτουργία- σε μεγάλες και με σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ περιφέρειες όπως η Αττική θα προκαλέσει πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση άνω του 1 δις. ευρώ ακόμα και σε περίπτωση που η διάρκεια του δεν ξεπεράσει τις δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων στοχευμένο lockdown μόνο στην Αττική κοστίζει 600 εκατ. ευρώ για 15 ημέρες και 1,2 δις. ευρώ για ένα μήνα ενώ σε περίπτωση γενικευμένης καραντίνας τύπου Μαρτίου για 15 ημέρες ο λογαριασμός διαμορφώνεται σε 1 δις. ευρώ και στα 2 δις. ευρώ για ένα μήνα.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος για το δημόσιο από την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Καστοριά, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Ροδόπη.

Διψήφια ύφεση το 2020  

Πέραν των ταμειακών πιέσεων το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί με βαθύτερη ύφεση το 2020.
Πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε ποσοστό πάνω από 10% έναντι 8,2% που προβλέπει το βασικό καθώς σε ολοένα και περισσότερες περιοχές εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων ένα light lockdown που θα περιλαμβάνει και την Αττική θα προκαλέσει απώλεια στο ΑΕΠ της τάξης της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η Αττική συμμετέχει με 47% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας ενώ το μερίδιο των περιοχών που έχουν μπεί ήδη στο επίπεδο 4  ξεπερνά το 15%.
Παράλληλα η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας το 2021 σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο βαθύτερης ύφεσης φέτος φέρνει στο προσκήνιο το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 4,5% έναντι 7,5% ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ τυχόν υποτροπιασμός της επιδημιολογικής κρίσης θα βάλει την οικονομία σε τούνελ και το επόμενο έτος.
Παράλληλα νέοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία θα επηρεάσουν ανάλογα και τα δημόσια οικονομικά ανεβάζοντας το πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδα πάνω από 6,23%του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το 2021 όταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για 1,01%.

Πυρετός μεταρρυθμίσεων  

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατάσταση και να την κάνουν διαχειρίσιμη λαμβάνοντας το συντομότερο δυνατό προκαταβολές από τα ευρωπαϊκά ταμεία και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το σχετικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση σχεδίου με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Το κείμενο θα μπει στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση ώς το τέλος του έτους, για να ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου του 2021, η αξιολόγηση από την Κομισιόν που αποτελεί και τον πιο δύσκολο σταθμό αυτής της διαδρομής.
Το τελικό σχέδιο θα φθάσει στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης