Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα τέλη του 2020 η ΕΚΤ θα έχει καλύψει όλα τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης

Στα τέλη του 2020 η ΕΚΤ θα έχει καλύψει όλα τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης
Η ΕΚΤ, κυριολεκτικά, καταβροχθίζει ό,τι υπάρχει στην αγορά χρέους
Οι επενδυτές δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρουν ούτε ένα ευρώ για να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης το επόμενο έτος, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς, όπως εκτιμούν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει τεράστιες ποσότητες… χρέους.
Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης νωρίτερα τον Οκτώβριο «έδειξαν» πως τα ελλείμματα πρόκειται να εκτοξευθούν, ακόμα και αν οι οικονομίες αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις που επιφυλάσσει η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup, η EKT θα καλύψει τις κυβερνήσεις το 2021, και μάλιστα με ποσά μεγαλύτερα από αυτά που πραγματικά χρειάζονται - ακόμη και αν η Κεντρική Τράπεζα δεν ενισχύσει το πανδημικό πρόγραμμα, ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, με άλλα 500 δισεκατομμύρια ευρώ έως τον Δεκέμβριο, όπως αναμένεται.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, υπαινίχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση (Πέμπτη 29 Οκτωβρίου) ότι προετοιμάζεται να δοθεί περαιτέρω ώθηση.
Οι προβολές υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ ενισχύει τη ζήτηση για ομόλογα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, παρά την πλημμυρίδα νέων εκδόσεων, «σπρώχνοντας» το κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Bar chart of Citi forecasts for 2021 (€bn) showing The ECB is expected to buy up all the new government bonds
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, Erik Nielsen, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να αγοράσει όσο περισσότερα ομόλογα χρειαστεί, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.
«Όσο το χρέος κάθεται στις καρέκλες της ΕΚΤ δεν κοστίζει τίποτε» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ότι οι τόκοι που πληρώνουν τα κράτη για τα ομόλογα που αγοράζει η ΕΚΤ επιστρέφονται σε αυτά.
Η Citigroup περιμένει για το 2021 πωλήσεις ομολόγων ύψους 1,2 τρισεκ. ευρώ.
Τα ομόλογα που λήγουν και οι τόκοι που θα πρέπει να πληρωθούν θα μειωθούν με τις νέες εκδόσεις στα 405 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει χρέος 460 δισεκ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές μπορεί να αποκομίσουν κέρδη έως και 55 δισεκ. ευρώ.
Αυτό το ποσό ανεβαίνει στα 343 δισεκ. ευρώ αν το πρόγραμμα ανοικτής αγοράς επεκταθεί.
Image
Η ΕΚΤ, κυριολεκτικά, καταβροχθίζει ό,τι υπάρχει, επισημαίνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, ΒIain Stealey.
«Το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ξεπερνά οτιδήποτε σχετίζεται με τα θεμελιώδη της οικονομίας.
Σημειώνεται πως ιδιαίτερα θα ευνοηθούν τα ιταλικά ομόλογα.
Η αγορά χειραγωγείται, πλέον, πλήρως από την ΕΚΤ» συμπληρώνει.
Υπενθυμίζεται πως σωρευτικά το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης για το 2021 θα ξεπερνά τα 700 δισεκ. ευρώ, ή 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (-8,9% σε σχέση με το 2020).
Όμως οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως δεν χρειαστεί να καταφύγουν στην αγορά ομολόγων λόγω του κυοφορούμενου Ταμείου Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης