Τελευταία Νέα
Speculator

Ο «εφιάλτης» του lockdown επιστρέφει – Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πλήξουν περαιτέρω την οικονομία

Ο «εφιάλτης» του lockdown επιστρέφει – Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πλήξουν περαιτέρω την οικονομία
Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να στηρίξει περαιτέρω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αυξάνοντας το έλλειμμα αλλά και το χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα του 2019
Στα ύψη αναρριχήθηκε στη χθεσινή (29/10) συνεδρίαση η ανησυχία των επενδυτών οδηγώντας σε μαζικό ξεπούλημα μετοχών.
Οι φόβοι για νέο lockdown και οι συνέπειες που θα έχει στην αδύναμη ελληνική οικονομία οδήγησε δεκάδες μετοχές σε μεγάλες απώλειες.
Ήδη πολλοί τίτλοι βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που έγραψαν τον περασμένο Μάρτιο, καθώς εκτιμάται από τους επενδυτές πως η πορεία των μεγεθών θα είναι χειρότερη αν υπάρξει νέο κλείσιμο της οικονομίας.
Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η ελληνική οικονομία θα αναγκαστεί να στηρίξει ξανά επιχειρήσεις και κλάδους διευρύνοντας το έλλειμμα ενώ και η πορεία του ΑΕΠ θα καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτή που έχει εκτιμηθεί.
Πλέον μπαίνει και το 2021 στο κάδρο και εκφράζονται ανησυχίες για συνέχιση της ύφεσης όχι μόνο στο πρώτο τρίμηνο αλλά και στο δεύτερο.
Ήδη πολλές επιχειρήσεις υπολειτουργούν και οι συνέπειες του πρώτου lockdown, αλλά και της περιορισμένης ζήτησης είναι δραματικές.
Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να στηρίξει περαιτέρω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αυξάνοντας το έλλειμμα αλλά και το χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα του 2019.
Στο ΧΑ ήδη οι εταιρείες που έγραψαν μεγάλες ζημιές στο εξάμηνο και ήταν εκείνες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την πανδημία, βρίσκονται σε νέα χαμηλά.
Ο κλάδος των διυλιστηρίων δέχεται εδώ και μέρες πιέσεις με αποτέλεσμα χθες να γραφθούν και νέα χαμηλά.
Ο αεροπορικός κλάδος επίσης θα επηρεαστεί σημαντικά από τα τοπικά lockdowns, αφού χειμερινοί προορισμοί ίσως να έχουν ελάχιστους επισκέπτες.
Η Aegean έγραψε και νέα χαμηλά, αφού συνεχίζει να παράγει ζημιές και να καίει χρήμα.
Οι τράπεζες, βυθίζονται αφού το νέο κύμα κόκκινων δανείων θα είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Οι εταιρείες εμπορίου (Jumbo, Fourlis) καταγράφουν μεγάλες απώλειες αφού εκτιμάται ότι οι πωλήσεις τους θα επηρεαστούν σημαντικά.
Όμως στο στόχαστρο των πωλητών μπήκαν και μετοχές εταιρειών που έδειξαν αντοχές το προηγούμενο διάστημα, τράβηξαν βλέμματα επενδυτών και είχαν αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.
Εκεί υπάρχουν και σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και στην προσπάθειά τους οι επενδυτές να αντλήσουν ρευστότητα, ρευστοποιούν με περισσότερη ευκολία θέσεις που έχουν υπεραξίες.
Η αγορά κατέρρευσε με χαρακτηριστική ευκολία και με υψηλό τζίρο, βγάζοντας και πάλι από το συρτάρι εφιαλτικά σενάρια.
Οι τεχνικοί αναλυτές είναι ανήσυχοι καθώς βλέπουν πως οι στηρίξεις δεν κρατάνε και φοβούνται τα χειρότερα.
Επιβεβαιώνονται μάλιστα εκείνοι που έλεγαν ότι το ΧΑ δεν ακολούθησε στην αντίδρασή τους τις ξένες αγορές, γιατί η ελληνική οικονομία είναι πιο αδύναμη από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, αλλά στην πτωτική κίνηση των ξένων αγορών ακολούθησε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Έτσι σημειώνουν πως αν η πτώση στις ξένες αγορές συνεχιστεί η στήριξη θα πρέπει να αναζητηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 550-520 μονάδων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης