Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θέμα επιβίωσης για ευρωπαϊκές τράπεζες θέτουν στελέχη του SSM - Aχαρτογράφητο τοπίο οι πολιτικές και τα stress tests

Θέμα επιβίωσης για ευρωπαϊκές τράπεζες θέτουν στελέχη του SSM - Aχαρτογράφητο τοπίο οι πολιτικές και τα stress tests
Το τοπίο της αβεβαιότητας συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν
Την ίδια στιγμή που η Christine Lagarde αφήνει ορθάνοιχτο το θέμα της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης θέμα επιβίωσης κάποιων τραπεζών θέτει ο SSM ενώ εντοπίζει ως  πρόβλημα  τη συνεχή αγορά  κρατικού χρέους από τράπεζες.
Το τοπίο της αβεβαιότητας συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη νέα κρίσιμη δοκιμασία που εξυφαίνεται.
Διάπλατα ανοίγει και πάλι το θέμα των stress tests καθώς οι περισσότεροι φορείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποια θα είναι τα μακροοικονομικά σενάρια της άσκησης.
Ο εντοπισμός και η ανάλυση κινδύνου είναι το βασικότερο εποπτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την πλευρά των τραπεζών σύμφωνα με τον Kerstin af Jochnick, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος εκπόνησε ομιλία στο Τραπεζικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ινστιτούτων Εσωτερικού Ελέγχου (ECIIA)
Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει ορισμένες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες.
Συγχρόνως τα αβέβαια σενάρια για την οικονομία της Ευρώπης καθόλου δεν αποκλείουν το σχηματισμό ενός διαγράμματος διπλής εμβύθισης (διπλό πάτο) κάτι το οποίο καταγράφει τη δυσκολία για το πέρασμα σε ανάκαμψη. Βλέπει δε ως λύση τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.
Παράλληλα οι τραπεζικοί ισολογισμοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα και οι αποδόσεις των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης στο δεύτερο τρίμηνο έχουν μηδενιστεί, σε μια εποχή που οι τράπεζες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αναζητήσουν κεφάλαια.
Τα μορατόρια κάλυψαν ένα σύνολο 10% των δανείων σε επικίνδυνους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Χωρίς να σημαίνει πως τα δάνεια που θα καταστούν κόκκινα θα είναι όλα τα προαναφερόμενα,  η επανάληψη του  lock down οδηγεί στο ακραίο σενάριο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να μετρήσουν κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ. ευρώ.
Τα χαμηλά λειτουργικά κέρδη κάποιων τραπεζών θα αναδείξουν αργά ή γρήγορα την αδυναμία πρόσβασής τους σε κεφάλαια και θα θέσουν θέμα επιβίωσης αναφέρει ο ίδιος.
Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ διαδραματίζει  τον ρόλο της όσον αφορά τον εντοπισμό κινδύνων.
Ωστόσο, εντοπίσαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ επιχειρηματικών μοντέλων και τραπεζών, κάτι που υποδηλώνει ότι ορισμένες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στο μέλλον - ακόμη και αν το μέλλον εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας αναφέρει ο αξιωματούχος του SSM.
Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίστηκαν ικανές να επιβιώσουν στην κρίση του 2008 επιβεβαίωνε πως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και τη δεύτερη.
Παρόλο  που οι προσδοκίες για τις μελλοντικές μακροοικονομικές επιδόσεις της ζώνης του ευρώ σταθεροποιήθηκαν πρόσφατα, πρέπει ληφθεί  υπόψη ότι το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. 
Το βασικό σενάριο των προβλέψεών  δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ύφεσης διπλής εμβύθισης, καθώς οι νέοι περιορισμοί που εφαρμόζονται σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ  θα αυξήσουν ξανά την αβεβαιότητα για νοικοκυριά, εταιρείες και τράπεζες.
Ετσι  δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προοπτικές για τον ίδιο τον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν να είναι ασαφείς. 
Τα τελευταία στοιχεία για τις τραπεζικές επιδόσεις είναι θλιβερά, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών να είναι μηδενική κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, από 6% ένα χρόνο νωρίτερα. Αλλά είναι δύσκολο σε αυτό το σημείο να γίνει ακριβής πρόγνωση για τη μελλοντική τραπεζική απόδοση της ζώνης του ευρώ, καθώς οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν κάπως παραμορφωμένοι από τα μορατόριουμ  των δανείων και τις κρατικές εγγυήσεις .
Παρόλο που οι τράπεζες βρίσκονται στο τέλος της λήψης αποφάσεων από φορείς χάραξης πολιτικής σε διαφορετικούς τομείς, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί τομείς όπου οι ίδιες οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τις αβεβαιότητες που βρίσκονται μπροστά. Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες εκτίθενται πολύ  σε κάποιους τομείς της οικονομίας: από τον Αύγουστο του 2020, περίπου το 10% όλων των δανείων προς τους πιο ευάλωτους τομείς καλύφθηκαν από την αναστολή της  Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. και άλλα μέτρα ανοχής COVID-19. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα δάνεια θα είναι ξινά, αλλά επισημαίνει τη σημασία των τραπεζών να είναι ενεργές στην προστασία από πιθανές επιπτώσεις στο βράχο στο μέλλον.
Το  δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώθηκε μικρή αύξηση των NPL. 
Σε ένα ακραίο σενάριο που περιλαμβάνει έναν δεύτερο γύρο lock down, τα κόκκινα δάνεια  θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη. Αυτό θα ήταν υψηλότερο από το μέγιστο που σημειώθηκε μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση.
Είναι επομένως σημαντικό οι τράπεζες να συμπληρώνουν την επιχειρησιακή ευελιξία που τους έχει δοθεί σε σχέση με τη διαχείριση των NPL με αποτελεσματικές στρατηγικές για την παρακολούθηση της επιδείνωσης των δανείων που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν κινδύνους σε πρώιμο στάδιο. 
Οι  τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις νέες συνθήκες, εάν θέλουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης διαρκούς ενδιαφέροντος των επενδυτών και, μέσω αυτής, πρόσβαση στο κεφάλαιο.
Είναι  επίσης πολύ πιθανό ότι η τάση προς την ψηφιοποίηση γίνεται υποκείμενη υπόθεση στον προγραμματισμό των τραπεζών. Κάθε βιώσιμη στρατηγική για το μέλλον πρέπει να θεωρήσει σημαντική την ψηφιοποίηση των τραπεζών.
Συγχρόνως λύση αποτελούν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο αριθμός των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων μειώθηκε κατά περίπου 800 από την έναρξη της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας το 2015.
Η  φύση της σχέσης μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεών τους θα απαιτήσει συνεχή προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. 
Αν και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης  η επέκταση των κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες και η λήψη αποφάσεων περί πληρωμών για τους πελάτες των τραπεζών η πολιτική αυτή ενίσχυσε προσωρινά τους δεσμούς μεταξύ των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων και των  πολιτικών συστημάτων. 
Ήταν ακριβώς αυτός ο στενός σύνδεσμος που πήρε μια ιδιαίτερα ολέθρια μορφή κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ για την περίοδο 2011-12.
Με τις κυβερνήσεις να αυξάνουν την προσφορά κρατικού χρέους εν μέσω της πανδημίας και των τραπεζών να αναζητούν απόδοση και να επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί την επόμενη περίοδο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για τις μικρότερες τράπεζες ειδικότερα εκείνες, οι οποίες υποφέρουν από έλλειψη διαφοροποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης