Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Δηλώσεις εφησυχασμού από το οικονομικό επιτελείο, ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν

Γερμανία: Δηλώσεις εφησυχασμού από το οικονομικό επιτελείο, ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν
Altmaier: Θα αποφύγουμε μια μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης – Scholz: Νέος δανεισμός και στήριξη των επιχειρήσεων
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να αποφύγει μια μακρύτερη περίοδο ύφεσης, δήλωσε την Πέμπτη (29/10) ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
H δήλωση αυτή έρχεται να διασκεδάσει τις σοβαρες ανησυχίες για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και την αναιμική ανάκαμψη που είχε καταγραφεί μετά την απόφαση για το δεύτερο lockdown από τις 2 Νοεμβρίου.
Η Γερμανία αναγκάζεται για δεύτερο έτος να υπερβεί το συνταγματικό όριο για το δανεισμό προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα πληγούν απο τα νέα μέτρα.

Αύξηση του δανεισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες Τετάρτη (28/10). Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz σκοπεύει να διευρύνει έτι περαιτέρω τον κρατικό δανεισμό από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει το 2021 με στόχο τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας και να βοηθήσει τις εταιρείες να επιβιώσουν από το δεύτερο κύμα καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ανέστειλε τους συνταγματικούς φραγμούς για το χρέος φέτος προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να αναλάβει καθαρό νέο χρέος έως 218 δισ. ευρώ (257,65 δισ. δολ.) για να χρηματοδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας.
Ο Scholz δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους νομοθέτες να αναστείλουν εκ νέου τα συνταγματικά όρια χρέους ξανά το επόμενο έτος.
Ωστόσο, το αρχικά προβλεπόμενο ποσό των 96 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2021 δεν θα είναι αρκετό για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
Να σημειωθεί ότι αυτό το ποσόν προσδιορίζεται περίπου στα 10 δισ. ευρώ
«Πιθανότατα το ύψος του νέου καθαρού δανεισμού θα ανέλθει στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Scholz και ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier αναμένεται να παρουσιάσουν το νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας αργότερα την τρέχουσα εβδομάδα..

ΕΚΤ

Την ίδια ώρα τη λήψη νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο προανήγγειλε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde σήμερα (28.10), σημειώνοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει χάσει το momentum.
Η Lagarde υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει όλα τα εργαλεία πολιτικής και όχι μόνο το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP).
Όσον αφορά το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, η Lagarde τόνισε ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις και όλα εξαρτώνται από την πορεία της.
«Το νέο κύμα της πανδημίας έχει θέσει μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεαστεί από τις τιμές ενέργειας αλλά και τα νέα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στο σημερινό περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το ΔΣ θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τη δυναμική της πανδημίας, τις προοπτικές εφαρμογής εμβολίων και τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Έχουμε σε ετοιμότητα όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, θα παραμείνει διευκολυντική για όσο χρειάζεται», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η διάρθρωση του γερμανικού χρέους 
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης