Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης (αν. ΥΠΟΙΚ): Τα κριτήρια για την ένταξη των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ

Σκυλακάκης (αν. ΥΠΟΙΚ): Τα κριτήρια για την ένταξη των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ
Κύριοι άξονες η «πράσινη» οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός – Τα χρονοδιαγράμματα έως το Φεβρουάριο του 2021 για την κατάθεση των επιχειρηματικών σχεδίων
Την πορεία προετοιμασίας και βασικών παραμέτρων του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα βασικά στοιχεία αφορούν:
• Τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία.
Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.
• Τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.
Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.
• Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή.
Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.
• Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας.
Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας.
Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).

Χρονοδιαγράμματα

Τα χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας και υποβολής του Πλάνου Ανάκαμψης έχουν ως εξής: Κατάθεση προσχεδίου: 15/11/2020.
Δημόσια διαβούλευση: 25/11-31/12/2020.
Αναλυτική αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων & διαβούλευση με Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1/11/2020-15/1/2021.
Παρουσίαση στο Κοινοβούλιο: Ιανουάριος 2021.
Κατάθεση Σχεδίου: Φεβρουάριος 2021.
Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, η πρώτη φάση με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων (περιγραφή πρωτοβουλίας, ενδεικτικοί προϋπολογισμοί, στόχοι και ορόσημα) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με υπερκάλυψη -εύλογη- 65% σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις
Η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων και προγραμμάτων θα γίνει με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:
• Ωριμότητα
• Ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα
• Πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων
• Επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους
• Ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων
• Συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου: 37% πράσινο, 20% ψηφιακό).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης