Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και τεχνικές κινήσεις στη Wall παρά το ρεκόρ +33,1% στο ΑΕΠ γ΄ τριμήνου των ΗΠΑ - Ο S&P 500 στο +0,5% - O DAX στάση αναμονής

Νευρικότητα και τεχνικές κινήσεις στη Wall παρά το ρεκόρ +33,1% στο ΑΕΠ γ΄ τριμήνου των ΗΠΑ  - Ο S&P 500 στο +0,5% - O DAX στάση αναμονής
Βγαίνοντας από το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό που καταγράφηκε ποτέ
(upd5) Μετά το επιθετικό sell off στις 28 Οκτωβρίου, επιφυλακτικές και κυρίως τεχνικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στη Wall Street, παρά το ιστορικό άλμα στο αμερικανικό ΑΕΠ +33,1% στο γ΄ τρίμηνο του 2020, καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητας για την ανάκαμψη εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανακάμπτει οριακά +0,10% στις 26.547 μονάδες.

Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει +0,40% στις 3.285 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύεται στις 11.105 μονάδες με άνοδο +0,90%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί -4,5% στις 38,40 μονάδες.

ΗΠΑ: Ανάκαμψη ρεκόρ +33,1% στο ΑΕΠ για το γ΄τρίμηνο 2020 - Αργεί η κανονικότητα

Βγαίνοντας από το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό που καταγράφηκε ποτέ, με το ΑΕΠ να φτάνει στο +33,1%.
Το +33,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, διαδέχτηκε το -31,4% του δευτέρου τριμήνου, ενώ η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη από την εκτίμηση του +32% που έδιναν οι αναλυτές.
Το προηγούμενο ρεκόρ του αμερικανικού ΑΕΠ ήταν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και αυξήθηκε 16,7% το πρώτο τρίμηνο του 1950.
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης ήρθε αφού οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν μεγάλες δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία στις 11 Μαρτίου.
Έκτοτε, περίπου 228.000 αμερικανικές ζωές έχουν χαθεί από τον ιό, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 9 εκατομμύρια.
Η οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση από τον Φεβρουάριο, καθώς η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου μειώθηκε με ρυθμό 5%.
Η αύξηση του 3ου τριμήνου ήρθε εν μέσω επανέναρξης της δραστηριότητας των καταναλωτών, η οποία περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ.
Η οικονομική δραστηριότητα ήταν επίσης ισχυρή στον τομέα των ακινήτων και οι έρευνες των καταναλωτών και των στελεχών των επιχειρήσεων έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη παρέμεινε υψηλή για το μέλλον παρά τη συνέχιση της εξάπλωσης του ιού.
Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι παρά την ιστορική ανάκαμψη του ΑΕΠ, η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει.
Όπως εξηγούν, το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας ανέρχεται σε 20 τρισ. δολ. περίπου.
Εάν το ετήσιο ΑΕΠ καταρρεύσει 50%, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10 τρισ. δολ.
Εάν ανακάμψει στη συνέχεια κατά 50%, το ΑΕΠ θα αυξηθεί στα 15 τρισ . δολ.
Αυτό σημαίνει ότι παραμένει μία «μαύρη τρύπα» της τάξης των 5 τρισ. δολ.
Άρα η αμερικανική οικονομία παραμένει 25% μικρότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Βέβαια, σημειώνουν, η κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι τόσο άσχημη αυτή τη στιγμή.
Το ΑΕΠ θα είναι περίπου 3% χαμηλότερο, μετά την αναμενόμενη αύξηση του γ΄τριμήνου, έναντι των επιπέδων του Δεκεμβρίου 2019.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης 2007 - 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% και χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καλύψει η αμερικανική οικονομία το χαμένος έδαφος.

ΗΠΑ: Στις 751 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ.
Ειδιοκότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 40 χιλ. στις 751 χιλ.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 778 χιλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, πριν την επιβολή του lockdown στην αμερικανική οικονομία.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας κατέγραψαν πτώση 709 χιλ. στα 7,76 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου, σε επίπεδα προ lockdown.
Τα άσχημα νέα σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι οι αιτήσεις επιδομάτων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ η πτώση επιβραδύνεται, την ώρα μάλιστα που η πανδημία καταγράφει νέα έκρηξη στις ΗΠΑ.

Αβεβαιότητα στις ευρωαγορές - Ο DAX στο -0,2%,ο IBEX 35 -1,4%

Αδυναμία ανάκαμψης καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά το χθεσινό sell off που προκάλεσε η ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας και την επαναφορά των lockdowns.
Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού
Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ 33,1% στο γ΄ τρίμηνο 2020, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει.
Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 40,1%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 0,2% στις 11.534 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,2% στις 5.573 μονάδες.
Στις 4.533 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,8%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1% στις 17.710 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 1,4% στις 6.385 μονάδες, υποαποδίδοντας σημαντικά έναντι των υπολοίπων δεικτών.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Royal Dutch Shell ενισχύεται κατά 2% καθώς αύξησε το μέρισμά της ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών για το τρίτο τρίμηνο.
Η μετοχή της ολλανδικής εταιρίας ASM International σημειώνει άνοδο 4,4% καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Nokia καταγράφει βουτιά 14,2% καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη της.
Στη Γαλλία, οι μετοχές των εταιριών αναψυχής και ταξιδίων, μεταξύ των οποίων της Air France KLM και του ομίλου ξενοδοχείων Accor, σημειώνουν πτώση για δεύτερη συνεχή ημέρα, καθώς η Γαλλία οδεύει προς ένα νέο lockdown λόγω της πανδημίας.
Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε πτώση 2%, του γαλλικού ομίλου αεροδρομίων ADP υποχωρεί κατά 1,3% ενώ του ομίλου Accor κατά 1,4%.
 
Ευρωζώνη: Τέλος στην 5μηνη ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος - Στις 90,9 μονάδες τον Οκτώβριο

Στο τέλος του έφτασε το πεντάμηνο σερί ανάκαμψης του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, καθώς τον Οκτώβριο ο δείκτης παρέμεινε στάσιμος.
Ειδικότερα, ο μηνιαίος δείκτης της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητος στις 90,9 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης ήταν καλύτερος των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 89,5 μονάδες.
Το κλίμα στη βιομηχανία, τη λιανική και τις κατασκευές βελτιώθηκε τον Οκτώβριο, ωστόσο επιδεινώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης κλίματος στις υπηρεσίες υποχώρησε στο -11,8 από -11,2 τον Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη επιδείνωση στο -14%.
Το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στο -15,5 τον Οκτώβριο, από -13,9 τον Σεπτέμβριο.
Στη βιομηχανία βελτιώθηκε το κλίμα, στο -9,6 από -11,4.

Μικρή πτώση στην Ασία

Mε μικρή πτώση διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, μετά το sell off σε Wall και ευρωαγορές,  εν μέσω κλίματος ανησυχίας μετά τις ανακοινώσεις της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Η ανησυχία για τις προοπτικές της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας εντείνεται, αν και οι χώρες της Ασίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση και έχουν καταφέρουν να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις της Bank of Japan και της ΕΚΤ, καθώς και στην ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄τρίμηνο του 2020, το οποίο εκτιμάται στο 33%, μετά την κατάρρευση του β΄τριμήνου.
Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί 1%.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,37% στις 23.331,94 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 0,10%, στις 1.610,93 μονάδες.
Ο Hang Seng σημειώνει πτώση 0,6% στις 24.565 μονάδες.
Ο δείκτης Asia Dow υποχωρεί 0,4% στις 3.325 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 0,11% στις 3.272 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε πτώση 0,9% στις 2.460 μονάδες.
«Η Ασία δεν συμμετέχει πραγματικά σε αυτήν την ιστορία του δεύτερου ή του τρίτου κύματος επειδή διατηρεί υπό έλεγχο την πανδημία σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο Rob Carnell, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην ολλανδική τράπεζα ING.
Ως αποτέλεσμα, οι εγχώριες οικονομίες φαίνονται να κινούνται σε λογικά επίεπδα.
Οι εξαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες, αλλά στο εσωτερικό είναι σε καλή κατάσταση, πολύ καλύτερα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης