Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι στον καθεδρικό ναό της Νίκαιας - Τον στρατό κατεβάζει στους δρόμους ο Macron - Καταδίκη από Σύνοδο Κορυφής και Trump

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι στον καθεδρικό ναό της Νίκαιας - Τον στρατό κατεβάζει στους δρόμους ο Macron - Καταδίκη από Σύνοδο Κορυφής και Trump
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε εκκλησία
(upd10) Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μέσω Twitter, καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».
Παράλληλα, ενεργοποιείται πάλι η Opération Sentinelle, μια γαλλική στρατιωτική επιχείρηση με αστυνομικούς και χωροφύλακες που είχε αναπτυχθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015, με στόχο την προστασία ευαίσθητων «σημείων» της περιοχής από την τρομοκρατία δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το παρών έδωσε ο Macron στη Νίκαια λίγη ώρα μετά την τρομοκρατική επίθεση σε καθολική εκκλησία που στοίχισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους.
«Μια ακόμη φορά η χώρα μας χτυπήθηκε από μια ισλαμική τρομοκρατική επίθεση.
Τρεις συμπολίτες μας έπεσαν στη Νίκαια, στην βασιλική της Παναγίας.
Είναι η Γαλλία που δέχτηκε την επίθεση» είπε ο Macron στο μήνυμά του μετά την τρομοκρατική επίθεση την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 .
«Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσαγωγές στην επικράτειά μας για το θέμα.
Θα ήθελα να μεταφέρω τη στήριξή μας στην καθολική κοινότητα των Γάλλων.
Οι καθολικοί που δέχονται επίθεση στη χώρα μας.
Ολόκληρο το έθνος στέκεται στο πλευρό τους για να είναι εφικτό να ασκούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα ελεύθερα στη χώρα μας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε:
«Κάθε πολίτης μπορεί να πιστεύει ή όχι, όμως όλα τα θρησκευτικά του καθήκοντα πρέπει να μπορούν να ασκούνται».
«Το δεύτερο μήνυμα είναι για την πόλη της Νίκαιας που έχει δεχτεί για τρίτη φορά χτύπημα.
Ξέρω το σοκ που δέχεται η πόλη, μαζί με τη χώρα.
Αν δεχόμαστε επίθεση για μια ακόμη φορά είναι για τις αξίες μας» είπε απευθυνόμενος στην τοπική Αρχή, ο Macron.
«Το λέω ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά.
Δεν θα κάνουμε πίσω!
Σήμερα (29/10) το πρωί αποφασίσαμε να αυξήσουμε την ετοιμότητα παντού στη Γαλλία για να προσαρμοστούμε στην τρομοκρατική απειλή» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος που εξήγγειλε την κινητοποίησε στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα, ειδικά σε χώρους λατρείας και σχολεία.
Ουσιαστικά ενεργοποιείται και πάλι η Opération Sentinelle, μια γαλλική στρατιωτική επιχείρηση με αστυνομικούς και χωροφύλακες που είχε αναπτυχθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015, με στόχο την προστασία ευαίσθητων «σημείων» της περιοχής από την τρομοκρατία.

Κοινή δήλωση των «27» για την επίθεση στη Νίκαια: Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Κοινή δήλωση στήριξης στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις υιοθέτησαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που συνέρχονται απόψε 29/10 μέσω τηλεδιάσκεψης, με βασικό θέμα την πανδημία.
Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που υιοθέτησαν οι 27 αναφέρουν: «Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία».
«Καταδικάζουμε με τον πιο δυνατό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες», τονίζουν.
«Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, με το γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού», σημειώνουν.
«Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι το διαχωρισμό», καταλήγουν.

Trump: Αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό - Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξέφρασε σήμερα 29/10 την αλληλεγγύη του στη Γαλλία, μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε μια εκκλησία στη Νίκαια, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες «τρομοκρατικές επιθέσεις».
«Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των Γάλλων.
Η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό του παλαιότερου συμμάχου μας σε αυτήν τη μάχη.
Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.
Image

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το Bankingnews:

Συναγερμός έχει σημάνει από σήμερα το πρωί στη Γαλλία, καθώς η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το πρώτο «χτύπημα» ήταν μια επίθεση με μαχαίρι στον καθεδρικό ναό της Νίκαιας, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θυμάτων είναι και μια αποκεφαλισμένη γυναίκα.
Το δεύτερο «χτύπημα» ήταν στο γαλλικό προξενείο στη Σαουδική Αραβία, όταν άγνωστος επιτέθηκε σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας.
Το τρίτο «χτύπημα» ήρθε λίγα λεπτά αργότερο στην Αβινιόν της Γαλλίας όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικούς.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οι δράστες φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ», δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.


H επίθεση στον καθεδρικό ναό

Συναγερμός σήμανε το πρωί στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Νίκαια, όπου σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στον καθεδρικό ναό Notre-Dame de Nice που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Από την επίθεση έχουν αναφερθεί τρεις νεκροί και έξι τραυματίες, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μεταξύ των νεκρών είναι και μια γυναίκα, η οποία αποκεφαλίστηκε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νίκαιας, Christian Estrosi, ο δράστης συνελήφθη, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος, πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
Image
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα.
Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.
Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, ενώ στη γαλλική αντιπροσωπεία, που συνεδρίαζε εκείνη τη στιγμή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης.
Image
Όσον αφορά τον δράστη πρόκειται για έναν 25χρονο ονόματι Brahim, ο οποίος έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.
Image
Επίθεση και στο γαλλικό προξενείο στη Σαουδική Αραβία

Λίγες ώρες, μετά την επίθεση στη Νίκαια, σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι στον φρουρό του γαλλικού προξενείου στην Σαουδική Αραβία.
Σημειώνεται ότι ένας άνδρας συνελήφθη.

Επίθεση σε αστυνομικούς στην Αβινιόν

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και η αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στην Αβινιόν της Γαλλίας, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο επιτιθέμενος φέρεται να φώναζε επανειλημμένως «Αλλάχου Άκμπαρ».
Στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον αστυνομικών, με τους ίδιους να ανοίγουν πυρ.
Ο ύποπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Στην Νίκαια μετέβη ο Macron

Στη Νίκαια μετέβη, οΓάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Ο Macron μετέβη στη βασιλική της εκκλησίας της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια, στην εκκλησία που ο 25χρονος δράστης αποκεφάλισε μία γυναίκα και δολοφόνησε άλλα δύο άτομα
Ο δήμαρχος της Νίκαιας Christian Estrosi έγραψε στο twitter για την άφιξη του Μακρόν στην πόλη.
«Ευχαριστώ τον Emmanuel Macron για την άμεση επίσκεψή του στην πόλη μας μετά τη νέα ισλαμική επίθεση που έπληξε την καρδιά της Νίκαιας».

Η διαμάχη Γαλλίας και μουσουλμανικών χωρών


Οι επιθέσεις έρχονται στον απόηχο της έντασης μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, και μουσουλμανικών χωρών με αφορμή τα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για τον Μωάμεθ, και τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή, Samuel Paty.
Ηγετικό ρόλο σε αυτή την αντιπαράθεση διεκδικεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Macron, ενώ ο ίδιος κάλεσε τον τουρκικό λαό να μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα.
Στον αντίποδα, η Γαλλία έχει ανακαλέσει τον πρέσβη στην Άγκυρα, ενώ μετά τον θάνατο του Paty, ο Macron έδωσε ώστε κυβερνητικά κτίρια να φωτιστούν με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo, που απεικονίζουν τον Μωάμεθ. Τα σκίτσα ήταν η αιτία για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή από φανατικό μουσουλμάνο.
Σημειώνεται ο δράστης της δολοφονίας του Paty, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Οι αντιδράσεις κατά του Macron

Οι κινήσεις του Macron έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Στη Γαλλία άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους σχολείου στη Λυών απειλώντας να καρατομήσουν τον δήμαρχο του 8ου διαμερίσματος της μεγαλούπολης, όπως έκανε ο 18χρονος Τσετσένος τζιχαντιστής με τον Γάλλο καθηγητή.
Παρόμοιες απειλές έχει ο δήμαρχος της πόλης Μπρον στην ανατολική Γαλλία.
Επίσης, περίπου 200 άτομα έχουν διαδηλώσει έξω από την κατοικία του Γάλλου πρέσβη στο Ισραήλ.
Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊο, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Μωάμεθ στα αραβικά στη διαδήλωση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ μετά τις μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής κατηγορώντας τον Μακρόν ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς». «Ο προφήτης Μωάμεθ είναι ό,τι πιο ιερό στο Ισλάμ κι όποιος προσβάλλει την τιμή του, επιτίθεται σ’ έναν ολόκληρο λαό», είπε ένας διαδηλωτής.

Sassoli: Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία

Tη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί «ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».
Ειδικότερα, ο Sassoli ανέφερε: «είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια.
Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη.
Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Υπ. Εξωτερικών: Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος

Τον αποτροπιασμό του για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια.
Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας.
Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης