Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

O Μacron άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου

O Μacron άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου
O Μacron, ο πόλεμος κατά του ακραίου Ισλάμ και η Le Pen
Να ηγηθεί μίας νέας σύγκρουσης πολιτισμών μεταξύ της Δύσης και του ακραίου Ισλάμ επιχειρεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση υψηλού ρίσκου.
Μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του καθηγητή Samuel Paty από Τσετσένο εξτρεμιστή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του, η «σταυροφορία» Macron βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.
Το μήνυμα Macron είναι ότι ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η γαλλική κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο τζαμιών, διαλύει ισλαμιστικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος κατά της Ισλαμοφοβίας και ο σύλλογος Baraka City, προχωρά σε μαζικές απελάσεις, ενώ στοχεύει στον περιορισμό της ξένης χρηματοδότησης προς τα τζαμιά και τους ιμάμηδες της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν παρουσίασε τον όρο «séparatisme», ο οποίος αναφέρεται στον «ισλαμικό αποσχισμό» και αποτυπώνεται πλέον στο νομοσχέδιο που παρουσίασε κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ (πριν τη δολοφονία Paty), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Δεκέμβριο.

Οι κίνδυνοι

Είναι απόλυτα λογικό για τους Ευρωπαίους - και ειδικά για τους Γάλλους - να νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν τις κοσμικές τους αξίες, κόντρα στο σκοταδισμό των ακραίων ισλαμιστών, αλλά και να περάσουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στον θρησκευτικό φανατισμό να την αλλοιώσει.
Άλλωστε, οι Γάλλοι εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, μόλις πέντε χρόνια μετά τη σφαγή στο Charlie Hebdo και το μακελειό στο Μπατακλάν και έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος.
Δεν λείπουν άλλωστε όσοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη τηρεί μία χαλαρή στάση απέναντι στον εξτρεμισμό και ότι ήρθε η ώρα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι όμως αυτός ο κατάλληλος τρόπος;
Η Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής, τα οποία επιδεινώνονται εν μέσω της πανδημίας και του νέου lockdown, κινδυνεύει να συρθεί σε μία σύγκρουση με τους μουσουλμάνους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να ισορροπήσει σε ένα πολύ λεπτό σχοινί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η πρωτοβουλία του να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να ενισχύσει περαιτέρω τους ακραίους ισλαμιστές, αλλά και να αναδείξει τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.
Ήδη σε πολλές μουσουλμανικές χώρες (Τουρκία, Συρία, Ιράν κτλ.) πολίτες διαδηλώνουν κατά του Macron και τον κατηγορούν για αντι-ισλαμική στάση.
Εντός συνόρων, διευρύνεται το κοινωνικό χάσμα και εντείνεται το ήδη υπάρχον πρόβλημα της ενσωμάτωσης, με τις μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία να δηλώνουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο στοχοποίησης.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ζουν έξι εκατομμύρια μουσουλμάνοι.
Πρόκειται για το 9% του πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Με το βλέμμα στη Le Pen

Μία σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοηθεί προκειμένου να γίνει κατανοητή η στάση Macron, είναι οι προεδρικές εκλογές του 2022.
Ο Γάλλος πρόεδρος στρέφει το βλέμμα στην αντίπαλό του Marine Le Pen, η οποία εν πολλοίς καθορίζει την προεκλογική ατζέντα, ζητώντας τη λήψη ακόμη πιο ακραίων μέτρων, την ώρα που η ισλαμοφοβία κερδίζει έδαφος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα της Le Pen δηλώνει πως ο Macron δεν έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει το ακραίο Ισλάμ.
Από την άλλη πλευρά, η αριστερά στρέφει τα βέλη της κατά του Γάλλου προέδρου, τον οποίο κατηγορεί για στοχοποίηση και περαιτέρω περιθωριοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία.
Την ώρα μάλιστα που η Δύση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να συμμαζέψει το χάος που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή, με σημαντική ευθύνη ΗΠΑ - Ευρώπης και έχει θρέψει το τέρας της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Το βέβαιο είναι ότι ο ρόλος του Ισλάμ στη Γαλλία θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2022, με την ακροδεξιά να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ενδεικτικό σχετικά είναι το άρθρο του Ινδού αρθογράφου του Bloomberg και συγγραφέα Pankaj Misra.
Ο Misra εκτιμά ότι ο Macron κήρυξε τον πολιτιστικό πόλεμο στο Ισλάμ, με στόχο να κερδίσει το ακροδεξιό ακροατήριο.
«Ο κακός χειρισμός της πανδημίας είχε ήδη μειώσει τις πιθανότητές του στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ο Macron ελπίζει τώρα να ξεφύγει από μια υπαρξιακή κρίση με εκκλήσεις για το απαράμιλλο μεγαλείο της Γαλλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ινδός συγγραφέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης