Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα τιμολόγια – Αυξήσεις ζητά η επιχείρηση

tags :
Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα τιμολόγια – Αυξήσεις ζητά η επιχείρηση
Η βιομηχανία εμμένει στη θέση της κατάργησης των αυξήσεων 10%, που είχαν επιβληθεί το Μάρτιο του 2019
Το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν πρέπει να προστεθεί στις γενικότερες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν για το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές.
Αυτό το μήνυμα της ελληνικής βιομηχανίας που μεταφέρθηκε πρόσφατα και στον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο, βρίσκεται στο επίκεντρο και των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος.
Διαπραγματεύσεις, που είναι μάλλον στάσιμες, αφού η ΔΕΗ ζητεί νέες αυξήσεις τιμολογίων, ενώ η βιομηχανία εμμένει στη θέση της κατάργησης των αυξήσεων 10% που είχαν επιβληθεί το Μάρτιο του 2019.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη 

Με δεδομένο ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας λήγουν στο τέλος του έτους το ζήτημα είναι επείγον και πολύ σοβαρό για την ενεργοβόρο βιομηχανία, αφού όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος «το θέμα του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία είναι κρίσιμο και επείγον καθώς αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη».
Ο κ. Παπαλεξόπουλος εξήγησε ότι με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Ε.Ε., ο ΣΕΒ ζητεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη μείωσή του αλλά και για μια ανοικτή και διασυνδεδεμένη αγορά ενέργειας.

Ανεπαρκείς οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ τον Ιούλιο η χονδρική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 13 φορές υψηλότερη σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης στα 41,7 ευρώ/MWh, ενώ στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool διαμορφώθηκε στα 3,2 ευρώ/MWh, τη χαμηλότερη τιμή εδώ και δεκαετίες, λόγω της πανδημίας, της συρρίκνωσης της ζήτησης και της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ.
Στο εν λόγω Χρηματιστήριο Ενέργειας μετέχουν οι σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, καθώς και η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευθεί για τη μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, τη διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη Μέση Τάση και την εφαρμογή του target model, από την 1η Νοεμβρίου.
Όμως οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι αρκετές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση και έχουν συνάψει συμβάσεις προμήθειας με τη ΔΕΗ οι οποίες λήγουν στο τέλος του έτους.

Βιομηχανία: Ώριμες οι συνθήκες για μειώσεις

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των δυο πλευρών οι βιομηχανίες ζητούν την κατάργηση της αύξησης 10% που επιβλήθηκε πέρυσι σε όσους καταναλωτές υπέγραψαν νέα σύμβαση και παράλληλα προτείνουν να διατηρηθούν οι εκπτώσεις όγκου και προφίλ καθώς και η έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης και προκαταβολής. Σύμφωνα με την άποψη της βιομηχανίας, οι συνθήκες της αγοράς και η μείωση της οριακής τιμής του συστήματος δίνουν τη δυνατότητα για μειώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης.
Στον αντίποδα η πλευρά της η ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τη βιομηχανία ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια κέρδους της, ωστόσο θέτει ως κόκκινη γραμμή για τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά να μην πουλά κάτω του κόστους σε κανένα πελάτη της. Πρακτικά οι προτάσεις της ΔΕΗ μεταφράζονται σε νέες αυξήσεις για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης