Βασιλακόπουλος (πνευμονολόγος): Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, δεν είναι εκτός ελέγχου

Βασιλακόπουλος (πνευμονολόγος): Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, δεν είναι εκτός ελέγχου
Το δεύτερο κύμα είναι μαζικότερο, δεν είναι φονικότερο υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος
Τη θέση ότι η κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και επικίνδυνη, αλλά όχι εκτός ελέγχου διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Η κατάσταση δεν είναι έκτος έλεγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη.
Όμως είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι όλες ή οι περισσότερες χώρες του βορρά αλλά και του νότου» επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος, εστιάζοντας στην ανάγκη για τήρηση των μέτρων.
«Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι φονικότερο…
Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί, θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι.
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την ασύμμετρη απειλή» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό είναι πολύ πιο άσχημα από εμάς, με 4000 κρούσματα (ημερησίως) και άλλες χώρες παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα γιατί έχουν ξεφύγει τελείως.
Προφανώς θα έχουμε (τα χειρότερα) μπροστά μας αν το ποσοστό στο οποίο εφαρμόσουμε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι αυτό που πρέπει.
Τα μέτρα δε φτάνουν πρέπει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην εφαρμογή τους» είπε ο καθηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε και στις εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ.
«Για κάθε 100 ασθενείς που μπαίνουν σώζονται 57, αλλά 43 πεθαίνουν.
Πρέπει να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, και να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ, για να μη χάσουμε τόσους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι στις «αρχές Νοεμβρίου 5,6,7 θα δούμε πόσο πραγματικά βοήθησε η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους».
«Το μήνυμα για εφαρμογή και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός δεν έγινε σαφές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα μέτρα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος αναφερόμενος στο σενάριο ενός καθολικού lockdown, είπε πως «δεν γίνεται απόλυτο lockdown για ψυχολογικούς και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS