Τραπεζικά νέα

Το δεύτερο lockdown... παγώνει όλα τα deals του CVC με Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική, της Reggeborgh και τιτλοποιήσεις NPEs

Το δεύτερο lockdown... παγώνει όλα τα deals του CVC με Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική, της Reggeborgh και τιτλοποιήσεις NPEs
Πολλά επιχειρηματικά deals παγώνουν στην Ελλάδα μετά την απόφαση σοκ να επιβληθούν νέες καθολικές καραντίνες στην Ευρώπη
Το δεύτερο κύμα lockdown που έρχεται στην ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός, ακολουθώντας τα λανθασμένα βήματα της Γαλλίας και Γερμανίας σε συνδυασμό με τις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία θα επιφέρουν μεγάλες ανατροπές στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ήδη η πρώτη καραντίνα δημιούργησε μια μαύρη τρύπα 20 δισεκ. μεταξύ της αρχικής υποχρέωσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει εκτροχιαστεί.
Μετά το σοκ στην Γαλλία και στην Γερμανία που επαναλαμβάνουν την συνταγή του λάθους, της καταστροφικής καραντίνας εύλογα θα παγώσουν όλα τα deals.

Παγώνει το deal μεταξύ CVC και Vivartia

Ως γνωστό το αμερικανικό fund CVC έχει υποβάλλει προσφορά για να εξαγοράσει έναντι 175 εκατ την Vivartia θυγατρική της Marfin Invesment Group ενώ θα εισέφερε μέσω αύξησης 25 με 35 εκατ για να ενισχύσει τις δραστηριότητες στην εστίαση.
Το CVC έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου 2020 και είτε θα πάρει νέα παράταση, είτε θα παγώσει την διαδικασία.
Ήδη ο έλεγχος στο εσωτερικό της Vivartia έχει σταματήσει.

Παγώνει το deal CVC με Εθνική Ασφαλιστική

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναζητάει λύση με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών, ζητάει νέα παράταση για την υποχρεωτική πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το αμερικανικό fund CVC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική προσφέροντας 440 ή 460 εκατ ενώ θα εκδοθεί και ομόλογο tier 2.
Η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί την Εθνική τράπεζα και εξέτασε και την εναλλακτική της δημόσιας προσφοράς – εισαγωγή στο χρηματιστήριο – IPO του 30% της Εθνικής Ασφαλιστικής με συμβούλους την Goldman Sachs και την Morgan Stanley.
Ωστόσο IPO είναι αδύνατο να υλοποιηθεί για το ορατό μέλλον.
Η Εθνική ζητάει παράταση και βρίσκεται σε νέες διαπραγματεύσεις με τον SSM…

Οι προσφορές για την τιτλοποίηση της Alpha bank στις 30 Οκτωβρίου θα υποβληθούν αλλά η αβεβαιότητα αυξάνεται

Στις 30 Οκτωβρίου 2020 έχει καθοριστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών για το πρόγραμμα Galaxy την τιτλοποίηση 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων και πώλησης της εταιρίας Cepal που διαχειρίζεται τα NPEs της Alpha bank.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις.
Η Pimco που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS και η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία.
Η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot δεν θα κατέλθει στην διαδικασία, έχει αποσυρθεί επί της ουσίας.
Η Alpha bank θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προσδιορίσει την short list που θα αποτελείται από τους δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους.
Η διαδικασία πιθανότατα λόγω αυτών των εξελίξεων να μην ολοκληρωθεί εντός του 2020 και να μεταφερθεί για το 2021.

Θα καθυστερήσει η ενεργοποίηση της option της Reggeborgh invest στον Ελλάκτωρα

Αν και το Ολλανδικό family fund Reggeborgh invest έχει option να αγοράσει το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα στον Ελλάκτωρα δηλαδή το 12,5% έως τον Φεβρουάριο του 2021… ωστόσο υπήρχε η προσδοκία ήταν ότι έως τέλη Νοεμβρίου 2020 η option θα είχε ενεργοποιηθεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός επιτάχυνσης της ενεργοποίησης της option έχει εγκαταλειφθεί, οι ολλανδοί δεν θα βιαστούν να αγοράσουν το ποσοστό του Μπόμπολα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης