Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η καθολική καραντίνα στην Ελλάδα - Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Αύριο 30/10 τα νέα μέτρα από τον Μητσοτάκη

Ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η καθολική καραντίνα στην Ελλάδα - Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Αύριο 30/10 τα νέα μέτρα από τον Μητσοτάκη
Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει lockdown στην Ελλάδα από τις 6 Νοεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου 2020
(Συνεχές upd) Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το καθολικό lockdown εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή 30/10 μία σειρά νέων μέτρων στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης, διάρκειας ενός μήνα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, καθώς οι εν λόγω περιοχές θα περάσουν σήμερα στο επίπεδο 4.
«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας.
Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα.
Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.
Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο».
«Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις.
Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Έχουμε μία πλούσια ατζέντα στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όλα τα θέματα εκ των πραγμάτων επηρεάζονται, ενδεχομένως να μπαίνουν και σε δεύτερη μοίρα, από την επικαιρότητα του δεύτερου κύματος του Covid.
Δεν χρειάζεται να σας δώσω τα σχετικά στοιχεία.
Βλέπετε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, πρωτίστως στην Ευρώπη.
Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο επιθετικό και από αυτό το οποίο είχαμε αντιμετωπίσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά σήμερα και σε ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα διευρωπαϊκό σύστημα δράσης.
Ωστόσο, μέχρι που να γίνει αυτό, τα μέτρα τα οποία κάθε χώρα λαμβάνει αποτελούν εθνική ευθύνη της κάθε κυβέρνησης.
Εμείς στην Ελλάδα έχουμε συγκριτικά, το τονίζω, καλύτερα αποτελέσματα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Θα έλεγα ότι είμαστε ενδεχομένως 2 με 3 εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.
Οφείλω να σας πω όμως ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας.
Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.
Από σήμερα όμως πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις.
 
Μπαίνουν στο κόκκινο Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα

Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, το τονίζω, του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.
Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο.
Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση.
Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας.
Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση.
Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται.
Και βέβαια τα οικονομικά Υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε.
Είναι σαφές επίσης ότι θα ενισχύσουμε, το έχουμε ήδη κάνει, τους ελέγχους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Απαράδεκτη η στοχοποίηση Τσιόδρα

Νομίζω ότι τα όσα είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη για την ατομική μας ευθύνη και τους κανόνες ως παιδεία άσκησης της προσωπικής μας ελευθερίας είναι καταλυτικά.

Σε αυτό το πεδίο και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε ενημερώνοντας, πείθοντας, ελέγχοντας.
Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο.
Θέλω επίσης να κάνω μία αναφορά στο γεγονός ότι προβληματίζομαι ιδιαίτερα, μάλλον να χρησιμοποιήσω μία πιο αυστηρή έκφραση, βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες.
Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη.
Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους Υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία, όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε.
Κλείνω λέγοντας, ότι η χθεσινή επέτειος ανέδειξε τα δύο μέτωπα που η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις:
Το μέτωπο της υγείας και το εθνικό μέτωπο, και ανέδειξε ταυτόχρονα την ασφάλεια ως ένα στοιχείο που διατρέχει οριζόντια αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις.
Ήταν όμως νομίζω και μία ευκαιρία να φέρουμε στο προσκήνιο το συστατικό το οποίο θα μας οδηγήσει και τώρα πιστεύω στην νικηφόρα έκβαση των αγώνων που δίνουμε: Την ετοιμότητα της πολιτείας, την ενότητα, τη συστράτευση των πολιτών.
Από τη μία την κρατική μέριμνα, από την άλλη τη συνειδητή ατομική ευθύνη.
Και είμαι σίγουρος ότι αυτή τη σκέψη έκαναν χθες όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, έστω και χωρίς την αφορμή των παρελάσεων ή των παραδοσιακών εκδηλώσεων.
Ήταν ο χθεσινός, ένας εορτασμός αυτοσυνειδησίας και ενότητας και αυτό το πνεύμα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό, μετατρέποντάς το σε καθημερινή πρακτική.
Ο καθένας στον τομέα του και όλοι μαζί στην Ελλάδα ολόκληρη».

Πιο κοντά το καθολικό lockdown

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, οι δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη όπου η Γαλλία επανέφερε το καθολικό lockdown, αλλά και η Γερμανία σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορωνοιό, αυξάνει την πιθανότητα να εφαρμοστεί καθολική καραντίνα και στην Ελλάδα.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει lockdown στην Ελλάδα από τις 6 Νοεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου 2020.
Το βασικό ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει το δεύτερο σοκ μιας καραντίνας η παραπαίουσα ελληνική οικονομία και πως θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης μετά την καταγραφή των 1.547 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα την Τετάρτη 28/10, καθώς και την ενίσχυση του μέτρου της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» περιοχές.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είναι δύο στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν.
Πρώτον, η μεγάλη έλλειψη τεστ και δεύτερον, ο μειωμένος αριθμός εξετάσεων λόγω της γιορτής του πολιούχου της πόλης του Αγίου Δημητρίου.
Από σήμερα 29/10 Πέμπτη, το θέμα που είχε πρόκύψει με την έλλειψη τεστ Covid-19 αναμένεται να αντιμετωπιστεί, καθώς θα υπάρχουν κινητές μονάδες του ΕΟΠΥ σε διάφορα σημεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού.
Ο κ. Αρκουμανέας, όπως γίνεται γνωστό, θα έχει συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι).
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στο επίπεδο 4 (κόκκινο), ήτοι σε lockdown, αναμένεται να τεθούν τόσο η Λάρισα, η οποία είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, όπως και η περιοχή της Ροδόπης.
Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) βρίσκονται ήδη οι περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς, ενώ από σήμερα Πέμπτη 29/10 ξεκινά η εφαρμογή του lockdown τόσο στις Σέρρες όσο και στα Ιωάννινα.
Υπό αυτά τα δεδομένα και την κρισιμότητα των στιγμών, οι επιστήμονες εισηγούνται νέα περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός ολικού lockdown που μέρα με την ημέρα έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι να πάει σε lockdown η Θεσσαλονίκη, να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης ενδεχομένως και από τις 21:00 το βράδυ, να επεκταθεί το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, να περιοριστούν οι μετακινήσεις εκτός των περιφερειών που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 καθώς και να ενισχυθεί η τηλεργασία.

Γώγος: Πιθανό να έχουμε 2.000 κρούσματα έως το Σαββατοκύριακο – Όχι σε γενικό αλλά σε μερικό lockdown

Τη θέση ότι δεν αποκλείεται να φτάσουμε στην Ελλάδα ακόμα και τα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού έως το Σαββατοκύριακο διατύπωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γώγος επεσήμανε την ανάγκη ο κόσμος να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.
«Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα.
Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως μια από τις περιοχές που πλήττεται βαρύτατα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση στην πόλη δεν είναι καλή.
«Τα εκατοντάδες κρούσματα πιέζουν το σύστημα υγείας, καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αναφοράς Covid-19 για τη Βόρεια Ελλάδα.
Η πόλη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί» ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν εφαρμοστούν στο μάξιμουμ.
«Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν.
Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση.
Η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα» είπε ο κ.Γώγος αναφέροντας ότι στο τραπέζι είναι ήδη η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, ενώ σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 21:00.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν και τόνισε ότι δε θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο της Γαλλίας, με τα χιλιάδες κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους, για να λάβουμε μέτρα.
«Τώρα είναι η κατάσταση να προβούμε σε πιο αποφασιστικά μέτρα.
Όχι γενικό lockdown αλλά ένα μερικό, το οποίο θα περιορίσει τον ιό» είπε ο κ.Γώγος.

Βατόπουλος: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες – Θα ακούσουμε νέα μέτρα

Για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως σίγουρα θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Βατόπουλος είπε πως η αύξηση των κρουσμάτων «παρασύρει τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, την πίεση στο ΕΣΥ».
«Η επιδημία είναι σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το ευμετάβλητο της κατάστασης» είπε ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε πρόβλημα την μετακίνηση ανθρώπων από περιοχές που έχουν πολλά κρούσματα σε περιοχές που δεν έχουν, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που θα συνεχίσει τη συνεδρίασή της και σήμερα Πέμπτη 29/10.
Ο κ.Βατόπουλος τόνισε ότι η επιτροπή είχε ζητήσει από νωρίς τη συνταγογράφηση των τεστ, αλλά το υπουργείο είχε απαντήσει ότι «φοβάται ότι θα υπάρχει ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση».
Αναφερόμενος στα νέα περιοριστικά μέτρα που συζητά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, ο κ.Βατόπουλος τόνισε ότι «εξετάζονται μέτρα τα οποία δεν θα επηρεάσουν κατά το δυνατόν τον πυρήνα της επιδημίας».
Επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των όσων εξετάζονται είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης πιο νωρίς και να ξεκινά πιο νωρίς η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
«Θα ακούσουμε νέα μέτρα σίγουρα» είπε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως δεν γνωρίζει αν αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο.

Βασιλακόπουλος (πνευμονολόγος): Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, δεν είναι εκτός ελέγχου

Τη θέση ότι η κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και επικίνδυνη, αλλά όχι εκτός ελέγχου διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Η κατάσταση δεν είναι έκτος έλεγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη.
Όμως είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι όλες ή οι περισσότερες χώρες του βορρά αλλά και του νότου» επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος, εστιάζοντας στην ανάγκη για τήρηση των μέτρων.
«Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι φονικότερο…
Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί, θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι.
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την ασύμμετρη απειλή» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό είναι πολύ πιο άσχημα από εμάς, με 4000 κρούσματα (ημερησίως) και άλλες χώρες παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα γιατί έχουν ξεφύγει τελείως.
Προφανώς θα έχουμε (τα χειρότερα) μπροστά μας αν το ποσοστό στο οποίο εφαρμόσουμε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι αυτό που πρέπει.
Τα μέτρα δε φτάνουν πρέπει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην εφαρμογή τους» είπε ο καθηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε και στις εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ.
«Για κάθε 100 ασθενείς που μπαίνουν σώζονται 57, αλλά 43 πεθαίνουν.
Πρέπει να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, και να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ, για να μη χάσουμε τόσους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι στις «αρχές Νοεμβρίου 5,6,7 θα δούμε πόσο πραγματικά βοήθησε η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους».
«Το μήνυμα για εφαρμογή και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός δεν έγινε σαφές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα μέτρα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος αναφερόμενος στο σενάριο ενός καθολικού lockdown, είπε πως «δεν γίνεται απόλυτο lockdown για ψυχολογικούς και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους».

Τοπικά lockdown σε Σέρρες, Ιωάννινα από σήμερα 29/10

Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, τοπικά lockdown αναμένεται να επιβληθούν από σήμερα Πέμπτη 29/10 σε Ιωάννινα και Σέρρες, οι οποίες περνούν και αυτές στο κόκκινο.
Στις περιοχές αυτές θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00, με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους ενώ αναστέλλονται οι συναθροίσεις.
Παράλληλα, στα σχολεία υπάρχει ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση ενώ θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία σε κινηματογραφικές προβολές, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια), αναστέλλεται η λειτουργία σε μουσικές σκηνές, στην εστίαση (εστιατόρια κτλ) και λειτουργούν μόνο take away – delivery ενώ στα καταστήματα τροφίμων και στο λιανεμπόριο, μεταξύ άλλων επιτρέπεται να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20 – 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).
Επιπλέον, υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ και περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα ενώ σε «αναστολή λειτουργίας» μπαίνει η Δικαιοσύνη και τα γυμναστήρια και επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση.
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

Στους 608 οι νεκροί

Στους 608 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκαν οι θάνατοι 5 ακόμα συμπολιτών μας.
Χθες 28/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του κορωνοιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55,3% άνδρες.
Image
Τα 4.003 (11,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 12.552 (36,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 108 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 34 (31,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 93,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 228 (37,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Image

Νέος υγειονομικός χάρτης

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων και του υγειονομικού χάρτη, οι περιφέρειες της Κοζάνης και της Καστοριάς είναι στο κόκκινο και τελούν υπό καθεστώς lockdown.
Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο πορτοκαλί ενώ σε γενικές γραμμές, η Νότια Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο.
Η Αττική μαζί με την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ηπειρο χαρακτηρίζονται μέτριου κινδύνου, ενώ οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
-Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 - Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1 - Ετοιμότητας (πράσινο).
Στην περίπτωση των Σποράδων, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
-Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
-Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο.
Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.
-Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
-Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.
Image
Τι ισχύει από 24/10

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – , ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα αφορούν τις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στο μεταξύ, εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν προσαρμοστεί και φορούν μάσκες.

Εξαιρέσεις από τα νέα μέτρα


Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αλλά και οι οδηγοί αυτοκινήτων, είτε είναι εντός του οχήματος μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού ως επιβάτες.
Ακόμη, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος,  οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Περί απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , οι οποίοι μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους που θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο,  ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.
Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Ακόμη, από σήμερα 24/10, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 (Καστοριά και Κοζάνη), θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Αυτό ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.
Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης