Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα - Τι συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση ειδικών - Προς lockdown η Θεσσαλονίκη - Νέα μέτρα 29/10

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα - Τι συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση ειδικών - Προς lockdown η Θεσσαλονίκη - Νέα μέτρα 29/10
Τοπικά lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες από σήμερα 29/10 – Πιθανή η χρήση μάσκας και σε περιοχές που είναι στο κίτρινο - Στους 603 οι νεκροί
(Συνεχές upd)  Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης μετά την καταγραφή των 1.547 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 28/10 οι λοιμωξιολόγοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα την Τετάρτη 28/10, καθώς και την ενίσχυση του μέτρου της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» περιοχές.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είναι δύο στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν.
Πρώτον, η μεγάλη έλλειψη τεστ και δεύτερον, ο μειωμένος αριθμός εξετάσεων λόγω της γιορτής του πολιούχου της πόλης του Αγίου Δημητρίου.
Από σήμερα 29/10 Πέμπτη, το θέμα που είχε πρόκύψει με την έλλειψη τεστ Covid-19 αναμένεται να αντιμετωπιστεί, καθώς θα υπάρχουν κινητές μονάδες του ΕΟΠΥ σε διάφορα σημεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού.
Ο κ. Αρκουμανέας, όπως γίνεται γνωστό, θα έχει συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι).
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στο επίπεδο 4 (κόκκινο), ήτοι σε lockdown, αναμένεται να τεθούν τόσο η Λάρισα, η οποία είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, όπως και η περιοχή της Ροδόπης.
Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) βρίσκονται ήδη οι περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς, ενώ από την Πέμπτη ξεκινά η εφαρμογή του lockdown τόσο στις Σέρρες όσο και στα Ιωάννινα.
Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και στις «κίτρινες» περιοχές, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τις «πορτοκαλί» περιοχές, ώστε να περιοριστεί η διασπορά στους όμορους δήμους.
Η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, ωστόσο μετά την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων και τη ραγδαία αύξηση μέσα σε ένα 24ωρο, κρίθηκε σκόπιμο να επισπευστούν οι εκτιμήσεις και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για πιθανά νέα μέτρα.

Στους 603 οι νεκροί

Χθες 28/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55,3% άνδρες.
Image
Τα 4.003 (11,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 12.552 (36,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 108 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 34 (31,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 93,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 228 (37,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Image

Τοπικά lockdown σε Σέρρες, Ιωάννινα από σήμερα 29/10

Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, τοπικά lockdown αναμένεται να επιβληθούν από σήμερα Πέμπτη 29/10 σε Ιωάννινα και Σέρρες, οι οποίες περνούν και αυτές στο κόκκινο.
Στις περιοχές αυτές θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00, με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους ενώ αναστέλλονται οι συναθροίσεις.
Παράλληλα, στα σχολεία υπάρχει ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση ενώ θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία σε κινηματογραφικές προβολές, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια), αναστέλλεται η λειτουργία σε μουσικές σκηνές, στην εστίαση (εστιατόρια κτλ) και λειτουργούν μόνο take away – delivery ενώ στα καταστήματα τροφίμων και στο λιανεμπόριο, μεταξύ άλλων επιτρέπεται να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20 – 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).
Επιπλέον, υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ και περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα ενώ σε «αναστολή λειτουργίας» μπαίνει η Δικαιοσύνη και τα γυμναστήρια και επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση.
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

Νέος υγειονομικός χάρτης


Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων και του υγειονομικού χάρτη, οι περιφέρειες της Κοζάνης και της Καστοριάς είναι στο κόκκινο και τελούν υπό καθεστώς lockdown.
Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο πορτοκαλί ενώ σε γενικές γραμμές, η Νότια Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο.
Η Αττική μαζί με την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ηπειρο χαρακτηρίζονται μέτριου κινδύνου, ενώ οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
-Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 - Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1 - Ετοιμότητας (πράσινο).
Στην περίπτωση των Σποράδων, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
-Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
-Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο.
Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.
-Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
-Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.
Image
Τι ισχύει από 24/10

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – , ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα αφορούν τις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στο μεταξύ, εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν προσαρμοστεί και φορούν μάσκες.

Εξαιρέσεις από τα νέα μέτρα


Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αλλά και οι οδηγοί αυτοκινήτων, είτε είναι εντός του οχήματος μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού ως επιβάτες.
Ακόμη, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος,  οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Περί απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , οι οποίοι μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους που θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο,  ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.
Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Ακόμη, από σήμερα 24/10, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 (Καστοριά και Κοζάνη), θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Αυτό ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.
Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης