Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Διατηρεί την πρόβλεψη για τη συνέχιση του QE

Bank of Japan: Διατηρεί την πρόβλεψη για τη συνέχιση του QE

H πανδημική κρίση του κορωνοϊού επιτάσσει τη διατήρηση του τρέχοντος πακέτου στήριξης, σύμφωνα με την Bank of Japan
Στη διατήρηση του γιγαντιαίου QE που εφαρμόζει προσανατολίζεται η Bank of Japan.
Όπως πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, η πανδημική κρίση του κορωνοϊού επιτάσσει τη διατήρηση του τρέχοντος πακέτου στήριξης, από τη στιγμή μάλιστα που η δαμόκλειος σπάθη του αποπληθωρισμού επικρέμαται.
Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος της παρατεταμένης χαλάρωσης και η έλλειψη εργαλείων πολιτικής μπορεί να σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η BOJ, πέρα από το να βασιστεί στην κυβέρνηση για την ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης.
Δεδομένης της ανάγκης να διατηρηθούν ορισμένοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, το BOJ δεν είναι πλέον σε θέση να αυξήσει τις τιμές με περαιτέρω χαλάρωση, δήλωσε η Naoya Oshikubo, ανώτερη οικονομολόγος της SuMi TRUST.
«Ως αποτέλεσμα, οι βασικοί μοχλοί πολιτικής του Πρωθυπουργού (Yoshihide) Suga θα είναι η δημοσιονομική πολιτική, η απορρύθμιση και οι αναπτυξιακές στρατηγικές, αφήνοντας τη νομισματική πολιτική στο περιθώριο» είπε.
Στην τριμηνιαία ανασκόπηση των προβλέψεών της, η BOJ θεωρείται ότι θα μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τις τιμές του τρέχοντος έτους, καθώς η πανδημία πλήττει την εγχώρια ζήτηση, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να αφήσει τους στόχους αμετάβλητους κατά τη διήμερη αναθεώρηση των επιτοκίων που ολοκληρώνεται την Πέμπτη, δεδομένου ότι η οικονομία σημειώνει μέτρια ανάκαμψη.
Προς το παρόν, το διοικητικό συμβούλιο είναι πιθανό να επικεντρώσει τη συζήτησή του στο εάν μια πρόσφατη ανάκαμψη στις εξαγωγές και την παραγωγή μπορεί να αντισταθμίσει τις αδυναμίες στην κατανάλωση και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης είναι κρίσιμη για την απομάκρυνση της οικονομίας της Ιαπωνίας από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση και την αποφυγή της επιστροφής στον αποπληθωρισμό.
Από την άλλη, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, που μειώθηκε για δύο συνεχείς μήνες τον Σεπτέμβριο, θα συνεχίσει να μειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης