Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θα χάσει 85 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών

Η ΕΕ θα χάσει 85 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών
Τι δείχνει μελέτη του think tank ECIPE – Στις 2/12 θα ανακοινωθεί από την Κομισίον το νέο κανονιστικό πλαίσιο
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς με ένα νέο πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων θα μπορούσε να κοστίσει έως και 85 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε το think tank ECIPE που εδρεύει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι Alphabet (Facebook) Google, Amazon και Apple ενδέχεται να υποχρεωθούν να μοιράζονται δεδομένα και να τους απαγορευθεί να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες.
Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Google, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί αυτήν την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (ECIPE) επισήμανε ότι η αλλαγή της ρυθμιστικής πολιτικής στις ψηφιακές υπηρεσίες θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες συνολικά για την οικονομία της ΕΕ.

Η διαμόρφωση της αγοράς

«Οι οικονομικές επιπτώσεις της μετάβασης από κανόνες εκ των υστέρων σε κανόνες εκ των προτέρων στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως ορίζεται από τις προτάσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act), συνεπάγεται απώλεια περίπου 85 δισεκατομμυρίων ευρώ ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και 101 δισ, ευρώ ως προς την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών με έτος βάσης το 2018», σύμφωνα με το think tank.
Επίσης, θα μειώσει το εργατικό δυναμικό κατά 0,9%.
Το ποσό των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει τη μετάβαση ότι οι κανόνες που διέπουν την αγορά όπως η κατοχή δεσπόζουσας θέσης και ο ρόλος της κάθε εταιρείας θα καθορίζονται εκ των προτέρων (ex ante) προτού εφαρμοσθεί η εκάστοτε τεχνολογία.

Οι νέοι κανονισμοί

Το ECIPE εξέτασε εκ των προτέρων του γενικού σκοπού κανονισμούς όσον αφορά την τεχνολογία, ιδίως τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, και στη συνέχεια επιβεβαίωσε τα στοιχεία αυτά και στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η μελέτη ανέφερε τους κινδύνους των εκ των προτέρων γενικού χαρακτήρα κανονισμών όπου οι εταιρείες ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν πριν αποδειχθεί οποιαδήποτε στρέβλωση του ανταγωνισμού ή αποτυχία της αγοράς.
«Οι εκ των προτέρων προσεγγίσεις δεν είναι κατάλληλες για τομείς που εξελίσσονται ταχέως ή για τη ρύθμιση τεχνολογιών γενικού σκοπού και χαμηλού ρίσκου», ανέφερε.
Συμφωνά με το ECIPE το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ δεν έχει σχεδιαστεί για ταχείες προσαρμογές των κανόνων ούτε είναι σαφές ποιες αποτυχίες της αγοράς θέλει να αντιμετωπίσει με νέους κανόνες είτε ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα μπορούσαν να επιλυθούν μόλις αποδειχθεί η ζημία και η δυσλειτουργία στην αγορά.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τους κανόνες στις 2 Δεκεμβρίου, ημερομηνίας μετά την οποία θα πρέπει να συγκλίνουν οι προτάσεις των κρατών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού νομοθετηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης