Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Κορυφώνεται η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ - Αγωνιούν οι αγορές

Rabobank: Κορυφώνεται η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ - Αγωνιούν οι αγορές
Ανεβαίνει ο εκλογικός πυρετός στις ΗΠΑ, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Ανεβαίνει ο εκλογικός πυρετός στις ΗΠΑ, με τις αγορές να αγωνιούν για το αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, έξι ημέρες μένουν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν οι ψηφοφόροι του Trump να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον ηγέτη τους, ωστόσο, όπως λένε, το «μπλε κύμα» των Δημοκρατικών θα τους ξεπλύνει.
Κάποιες πολιτείες ενδέχεται να καθυστερήσουν να ανακοινώσουν αποτελέσματα λόγω του μέτρου της επιστολικής ψήφου.
Για παράδειγμα, το Ιλινόι, 14 ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών, θα συνεχίσει να δέχεται ψηφοδέλτια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Άιοβα θα δεχτεί ψηφοδέλτια ακόμα και έξι μέρες μετά, το Κάνσας τρεις ημέρες μετά, η Νεβάδα επτά ημέρες μετά κ.ο.κ.
Οι λεγόμενες swing states, που χάρισαν τη νίκη στον Trump το 2016 έναντι της Hillary Clinton, μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο να ανακοινώσουν νικητή, με το ενδεχόμενο τα εκεί ψηφοδέλτια να καταλήξουν για καταμέτρηση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μοιάζει πολύ πιθανό.
Τέτοιες πολιτείες είναι η Πενσιλβάνια, η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα.
Το προαναφερθέν αφήγημα, φυσικά, είναι εν εξελίξει και συνεχίζει να διαμορφώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, καθώς μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων είναι έτοιμο προς καταμέτρηση - εκτός εάν πρόκειται να προκύψει μια ξαφνική πλημμύρα από νέα ψηφοδέλτια.
Πράγματι, πολλοί κυβερνήτες απευθύνουν εκκλήσεις στους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν απευθείας στις κάλπες, λόγω της πληθώρας των επιστολικών ψήφων.
To Target Smart δείχνει ότι τουλάχιστον 59 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 43% όλων εκείνων που τον έκαναν να το κάνουν το 2016.
(Ο Τύπος έκανε λόγο για 70 εκατομμύρια το πρωί.)
Από το εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα υπολογίζεται πως το 26,7% είναι Δημοκρατικοί, έναντι 16,1% των Ρεπουμπλικανών.
Επίσης, έχουν ψηφίσει το 55,8% των ανεξάρτητων.
Αυτό συνεπάγεται σαφές προβάδισμα για τους Δημοκρατικούς και πως οι Ρεπουμπλικανοί, αν θέλουν να έχουν ελπίδες νίκης, θα πρέπει να αυξήσουν τα ποσοστά τους κατά πολύ στις 3 Νοεμβρίου.
Για να δει κανείς πόσο ψηλά είναι πραγματικά το «μπλε κύμα», αρκεί μια ματιά στο Real Clear Politics polls.
Ωστόσο, παραμένει αλήθεια ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί τρόποι ερμηνείας αυτών των δεδομένων και απομένουν έξι μέρες μέχρι τις εκλογές.
Πάντως, η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή.
Στην Ευρώπη, ο κορωνοϊός μαίνεται.
Η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει γενικό lockdown και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς οι περιπτώσεις και οι θάνατοι του Covid-19 αυξάνονται.
Επίσης, η χώρα έχει μπλεχθεί σε μια διαμάχη με την Τουρκία, με αφορμή τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή από ένα φανατικό μουσουλμάνο, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και το Brexit.
Μέσα σε όλα αυτά, έχει στραμμένο το βλέμμα της και στις αμερικανικές εκλογές.
Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας κατήργησε τον Counter-Cyclical Factor σε ό,τι αφορά το γιουάν.
Το CCF εφαρμόζεται συνήθως σε στιγμές που το κινεζικό νόμισμα εξασθενεί και χρειάζεται υποστήριξη, ως εκ τούτου το κινεζικό νόμισμα αναμένεται να υποχωρήσει…
Στην περίπτωση τώρα που στις ΗΠΑ πρόεδρος εκλεγεί ο Biden, δεν αποκλείεται μια στενότερη συνεργασία Δύσης και Ανατολής.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης