Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Νέες ενισχύσεις 10 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Γερμανία: Νέες ενισχύσεις 10 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Olaf Scholz: Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της αλήθειας για το εάν θα αντέξει η οικονομία το δεύτερο κύμα της πανδημίας 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz έχει καταρτίσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη (28/10).
Το ύψος των ενισχύσεων υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με διαρροές από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.
Χρειαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων εκτεταμένου εύρους τώρα και πρέπει να μετριάσουμε το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Scholz κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την καγκελάριο Angela Merkel και τους 16 πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων.
«Ο Νοέμβριος θα είναι ένας μήνας αλήθειας. Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων μάς αναγκάζει να λάβουμε σκληρά αντίμετρα για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας - με στοχοθετημένα και προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής οικονομικής βοήθειας για τις πληγείσες εταιρείες», δήλωσε ο Scholz την Τετάρτη (28/10).
Σύμφωνα με το σχέδιο του Scholz οι ενισχύσεις που θα κατευθυνθούν προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να κλείσουν θα αντιστοιχούν στο 75% των πωλήσεων που θα πραγματοποιούσαν τον Νοέμβριο.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν ως κρατική επιστροφή το 70% των χαμένων εσόδων για τον επόμενο μήνα (Νοέμβριο).

Δυσμενείς προβλέψεις

Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη γερμανική οικονομία είναι πιο δραματικές από τις αρχικά αναμενόμενες, οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες και η ανάκαμψη θα αργήσει σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Αυτά είναι επιγραμματικά τα βασικά και μάλλον απαισιόδοξα συμπεράσματα της νέας φθινοπωρινής έκθεσης των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας.
Στόχος των εκθέσεων αυτών που συντάσσονται δυο φορές το χρόνο για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας είναι να αναλύουν και να αξιολογούν τα οικονομικά δεδομένα. Επί αυτή τη βάσει οι οικονομολόγοι κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις προς την πολιτική. Εν καιρώ πανδημίας βέβαια η πρόκληση και η δυσκολία είναι ακόμη μεγαλύτερη, όπως επισήμαναν και οι εκπρόσωποι των οικονομικών ινστιτούτων κατά την παρουσίαση στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

Με βραδείς ρυθμούς επιστρέφει η ανάπτυξη από το 2021

Οι ειδικοί εμφανίζονται πλέον βέβαιοι ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις που οι ίδιοι έκαναν στο πλαίσιο των εαρινών τους προβλέψεων. Για την τρέχουσα χρονιά υπολογίζουν με μείωση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 5,4% (από 4,2%). Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αρκεί μια αναδρομή στην κρίση του 2009 όταν η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,9%. Για την ερχόμενη χρονιά οι ειδικοί αναμένουν ανάπτυξη 4,7% από 5,8% που προέβλεπαν πριν από μερικούς μήνες ενώ το 2022 οι οικονομικές επιδόσεις της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως πρόκειται για προβλέψεις που συντάχθηκαν τις περασμένες εβδομάδες και οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη την νυν έξαρση των νέων κρουσμάτων.
«Οι προγνώσεις μας βασίζονται όμως στην εκτίμηση ότι οι επιβαλλόμενοι από τον κορωνοϊό περιορισμοί θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές για τουλάχιστον μισό ακόμη χρόνο», εξήγησε ο Στέφαν Κόοτς, από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης