Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Γιατί ο Putin «παρακαλά» για την εύνοια του Erdogan; - Ο ρόλος Biden

Daily Sabah: Γιατί ο Putin «παρακαλά» για την εύνοια του Erdogan; - Ο ρόλος Biden
Σύμφωνα με την Daily Sabah, υπάρχε χώρος για μια νέα ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, επειδή ο Erdogan και ο Biden γνωρίζουν ο ένας τον άλλον αρκετά καλά
Στην… επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, αλλά και στην ανάγκη της Ρωσίας να διατηρήσει στενές επαφές με την Τουρκία αναφέρεται νέα ανάλυση της Daily Sabah, η οποία καταλήγει ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά ανοιχτών θεμάτων.
Όπως αναφέρει, δύο ειδήσεις με εντελώς αντίθετους τίτλους εμφανίστηκαν στα δυτικά μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.
Η πρώτη ιστορία ήταν για την Τουρκία που φέρεται να προκαλεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ δοκιμάζοντας το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.
H άλλη αφορούσε τις παρατηρήσεις του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σχετικά με το «άνευ προηγουμένου» επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, θεωρώντας την απόφαση του ουκρανού ηγέτη να απονείμει στον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan το μετάλλιο τιμής ως προβληματικό για τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
Αυτή η εξέλιξη, υποστήριξαν οι Times, θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη σχέση του Erdogan με τον Putin.
Κρίνοντας από αυτά τα δύο πρωτοσέλιδα, η Τουρκία φαίνεται να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.
Πράγματι, φαίνεται ότι η ισορροπία στις σχέσεις της με τις δύο μεγάλες δυνάμεις θα μπορούσε να χαθεί ανά πάσα στιγμή.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Σήμερα, οι εντάσεις ή η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εθνών δεν αποκλείουν απαραίτητα τις ευκαιρίες συνεργασίας.
Η Τουρκία έπρεπε να μάθει για αυτό το νέο είδος σχέσης, που οφείλεται στις νέες πραγματικότητες του διεθνούς συστήματος, ως αποτέλεσμα πολλών κρίσεων που αντιμετώπισε από το 2013.
Λόγω της νέας πορείας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις της με τη Δύση και τη Ρωσία.
Αυτή η νέα και δυναμική πολιτική, η οποία επιβάλλει περιορισμένη χρήση σκληρής ισχύος, είναι εξαιρετικά ρεαλιστική και ευέλικτη.
Διαμορφώνεται από την παραγωγικότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ εντάσεων, αντιπαλότητας και συνεργασίας.
Για παράδειγμα, η Τουρκία συνεργάζεται με τη Ρωσία για τον αγωγό TurkStream και το σύστημα S-400, αλλά αυτό δεν αποκλείει τον ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των χωρών στην Ουκρανία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Λιβύη και το Ιντλίμπ.
Και σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Sabah, ο Putin εκτιμά τέλεια αυτό το νέο επίπεδο σχέσεων.
Εξ ου και τα συγχαρητήριά του για τον Erdogan σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία προσυπογράφει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική παρά τις εξωτερικές πιέσεις.
Παραπονέθηκε ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να ολοκληρώσει ενεργειακά έργα με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τόσο γρήγορα όσο ο TurkStream έγινε πραγματικότητα.
Υπενθυμίζοντας την αποφασιστικότητα του Erdogan να αγοράσει το σύστημα S-400, ο Putin είπε ότι ήταν «ευχάριστο και ασφαλές να συνεργαζόμαστε με έναν τέτοιο συνεργάτη».
Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει επίσης να μάθουν να εκτιμούν αυτό που αναγνώρισε ο Putin την περασμένη εβδομάδα.
Ακριβώς όπως η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ανταγωνισμό της με τη Ρωσία στη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αλλού, δεν αντικατοπτρίζει αντι-ρωσικά συναισθήματα, έτσι και η απόφασή της να αγοράσει το σύστημα S-400 δεν είναι ένδειξη αντίθεσης στη Δύση ή ΝΑΤΟ.
Από τη μία πλευρά, η ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα μειώνει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
Από την άλλη, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγκάζει τη Μόσχα να συνεργαστεί στενότερα με την Άγκυρα στον Καύκασο.
Πράγματι, ο Putin είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ανησυχεί για τις διαφωνίες της Ρωσίας με την Τουρκία για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου, τονίζοντας την ανάγκη εύρεσης περιοχών όπου θα μπορούσαν να γίνουν παραχωρήσεις.
Ο Erdogan, με τη σειρά του, επανέλαβε τη δέσμευσή του να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η Τουρκία είχε επίσης δικαίωμα να βρίσκεται εκεί εάν η Ρωσία σκόπευε να είναι εκεί για μια ειρηνική λύση.
Με άλλα λόγια, εάν η Αρμενία θέλει τη Μόσχα, το Αζερμπαϊτζάν ζητά τη συμμετοχή της Άγκυρας, η Ρωσία φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτούς τους όρους.
Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Άγκυρα θα ήθελε να παραμείνει μέρος της δυτικής συμμαχίας, αλλά επιδιώκει ένα νέο είδος σχέσης με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλα τα μέρη.
Εάν ο Πρόεδρος Donald Trump επανεκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου, θα τηρήσει αυτούς τους όρους.
Σε περίπτωση νίκης του Joe Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν νέο ρόλο παγκοσμίως και κατ 'επέκταση, θα αναθεωρήσουν τη σχέση τους με την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία.
Άλλωστε, να από τα αγαπημένα επιχειρήματα των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ότι ο Erdogan έχει να χάσει περισσότερα από οποιονδήποτε σε περίπτωση νίκης του Biden, δεν είναι αλήθεια.
Οι πολιτικές των Δημοκρατικών στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία δεν θα τροφοδοτήσουν μόνο τις εντάσεις με την Τουρκία.
Θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν νέα συνεργασία.
Ακόμα και το ζήτημα των S-400 δεν θα μεταφραστεί απαραίτητα σε κυρώσεις των ΗΠΑ κατά τους αρχικούς μήνες της πιθανής προεδρίας του Biden.
Έτσι, θα υπήρχε χώρος για μια νέα ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, επειδή ο Erdogan και ο Biden γνωρίζουν ο ένας τον άλλον αρκετά καλά.
Ως εκ τούτου, θα ήταν συνετό να χωριστούν οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα S-400 ξεχωριστά.
Πράγματι, η Τουρκία έκανε το ίδιο σε μια σειρά θεμάτων με επιτυχία.
Η ερώτηση εκατομμυρίων δολαρίων έχει ως εξής: Γιατί ο Putin επαίνεσε τον Erdogan;
Μήπως πρόβλεπε μελλοντικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης