Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να αδικήσουμε τους ιδιώτες – Πως ο Paulson αποκαλύπτει μια λύση

Ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να αδικήσουμε τους ιδιώτες – Πως ο Paulson αποκαλύπτει μια λύση
Ποια λύση μπορεί να βελτιστοποιήσει την αξία των τραπεζών, των ιδιωτών μετόχων και του κράτους;
Έως σήμερα γνωρίζαμε τις αδυναμίες των ελληνικών τραπεζών, απόρροια όχι τόσο των ίδιων των τραπεζών αλλά της οικονομίας που εδώ και 10 χρόνια στην πράξη παραπαίει…
Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι οι ελληνικές τράπεζες με 265 δισεκ. ενεργητικό με 28 δισεκ. κεφάλαια και 60 δισεκ. NPEs χρειάζονται ακόμη σοβαρή εξυγίανση.
Έως σήμερα οι επενδυτές, οι σχεδόν 80.000 επενδυτές στις τράπεζες κατανοούσαν αυτές τις αδυναμίες και αποτιμούσαν τον κίνδυνο μόλις 3 δισεκ. δηλαδή το 1 ευρώ κεφάλαιο των τραπεζών έχει αξία χρηματιστηριακά 0,10 ευρώ – με βάση την σχέση τιμής προς λογιστική αξία -.
Έως σήμερα όμως ξέραμε ότι μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις, αμέτρητα reverse split και μεγάλες ζημίες στους μετόχους, κανείς ξένος επενδυτής δεν ήταν διατεθειμένος να επενδύσει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Όλα αυτά έως σήμερα.
Η περίπτωση του Paulson που κατέχει το 6,62% της Πειραιώς ή 9,23% εάν αφαιρεθεί το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανέρχεται σε 26,42% ήρθε να αποκαλύψει μια λύση.
Ενώ μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι μέτοχοι δεν θα επενδύσουν νέα κεφάλαια, ο Paulson το αμερικανικό fund ήρθε στην Πειραιώς και παρουσίασε ένα σχέδιο για το πώς θα επενδυθούν νέα κεφάλαια.
Προφανώς ο Paulson σκέφτηκε ιδιοτελώς, εν μέρει καιροσκοπικά, αποτίμησε ότι η αξία της Πειραιώς στο χρηματιστήριο είναι 313 εκατ και σκέφθηκε πως θα πάρει τσάμπα την Πειραιώς αλλά αποκάλυψε έστω και με αυτό το σχέδιο ότι μπορούν να βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια.
Η Πειραιώς αποτιμάται με χρηματιστηριακούς όρους P/BV 0,04 δηλαδή το 1 ευρώ κεφαλαίου της Πειραιώς αξίζει 4 λεπτά.
Ο Paulson σκέφθηκε ένα σχέδιο σε συνεργασία με άλλους μετόχους – και ίσως και τον Mistakidis που ελέγχει το 5,14% της Πειραιώς επενδύοντας 28 εκατ – αλλά και επενδυτές που βρίσκονται πίσω από το Bienville Capital… πως θα εκπαραθυρώσει το ελληνικό δημόσιο από την Πειραιώς και θα πάρει τον έλεγχο της τράπεζας.
Ανεξαρτήτως των κινήτρων του Paulson έφερε στην επιφάνεια μια νέα εξέλιξη.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι μπορούν να βρεθούν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές κάτω από όρους, αλλά μπορούν να βρεθούν.
Από την άλλη πλευρά έχουμε ένα στάσιμο μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.
Το ΤΧΣ ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 26,4% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Το ΤΧΣ δηλαδή το κράτος έχουν επενδύσει έως σήμερα 43-44 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες σε κεφάλαιο και κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού – funding gap -  τα χρήματα αυτά τα δανείστηκε η Ελλάδα και θα τα αποπληρώσει, θα τα αποπληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος.
H αξία αυτών των 43-44 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες είναι 650 εκατ ευρώ δηλαδή… μηδέν.

Ποια λύση μπορεί να βελτιστοποιήσει την αξία των τραπεζών, των ιδιωτών μετόχων και του κράτους;

Μέχρι τώρα έχουν έρθει στο τραπέζι λύσεις για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
-Ο Ηρακλής λειτουργεί με εγγυήσεις κρατικές αλλά το κράτος δεν βάζει νέα κεφάλαια, πρόβλημα θα προκύψει εάν καταπέσουν οι εγγυήσεις, αλλά σήμερα δεν έχει βάλλει ένα ευρώ το κράτος στον Ηρακλή.
-Η ΤτΕ προτείνει μια bad bank αλλά για να λειτουργήσει θα πρέπει το κράτος να επενδύσει 8 δισεκ.
Δηλαδή το κράτος που έχει χάσει τα 43-44 δισεκ. θα πρέπει να βάλλει άλλα 8 δισεκ. για να μπορέσει να λειτουργήσει η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.
-Η Ευρώπη λόγω των προβληματικών δανείων μπορεί να εξετάσει μια ευρωπαϊκή bad bank η οποία πάλι θα χρειαστεί κεφάλαια και σίγουρα τα κεφάλια δεν θα τα βάλλει η ΕΚΤ.

Υπάρχει βέλτιστη λύση;

Ναι υπάρχει βέλτιστη λύση που θα οδηγήσει σε
-Πλήρη εξυγίανση των τραπεζών
-Οι ιδιώτες μέτοχοι στο τέλος αυτής της διαδρομής θα επιτύχουν μεγάλα κέρδη και μεγάλες μετοχικές υπεραξίες.
-Οι μετοχές των τραπεζών στο τέλος αυτής της διαδρομής θα είναι επενδύσιμες, θα προσφέρουν μεγάλα κέρδη και στους μικρομετόχους.  
-Το ελληνικό δημόσιο για πρώτη φορά θα μπορέσει να κερδίσει κάτι από τις ελληνικές τράπεζες
-Ο έλληνας φορολογούμενος θα αισθανθεί ότι οι κόποι του αρχίζουν να αποδίδουν.

Η λύση στηρίζεται στην εξής απλή παραδοχή.
Ο Paulson ήρθε να μας αποκαλύψει ότι λεφτά υπάρχουν… από ιδιώτες επενδυτές.
Θα πρέπει επίσης να μπορεί να συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αυξήσεις κεφαλαίου που προτείνουμε ως λύση.
Στην περίπτωση της bad bank της ΤτΕ θα έπρεπε το κράτος να επενδύσει 8 δισεκ. σε κάτι που είχε αξία μηδέν.
Εάν λοιπόν οι τράπεζες χρειάζονται 8 δισεκ. για να εξυγιανθούν και με βάση τις μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών, θα απαιτηθούν 8 δισεκ. νέα κεφάλαια εκ των οποίων 6 δισεκ. θα επενδύσουν οι ιδιώτες μέτοχοι για όλες τις τράπεζες και 2 δισεκ. θα επενδύσει το ΤΧΣ για όλες τις τράπεζες.
Στην περίπτωση αυτή αντί το κράτος να βάλει 8 δισεκ. στην bad bank που θα έχουν αξία μηδέν με 2 δισεκ. διασφαλίζει ότι δεν θα υποστεί αραίωση – απίσχναση – dilution ως μέτοχος στις ελληνικές τράπεζες, θα έχει συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα καλυφθούν πλήρως και τι θα συμβεί στο τέλος;

Στο τέλος έρχονται τα καλύτερα

Με 8 δισεκ. τα NPEs των 60 δισεκ. υποχωρούν στα 5-6 δισεκ. ευρώ πρόκειται περίπου για μηδενισμό.
Οι τράπεζες θα είναι καθαρές, απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος.
Οι τράπεζες θα αποκτήσουν αξία, οι μετοχές θα αποκτήσουν αξία.
Οι τράπεζες θα είναι ξανά επενδύσιμες, οι διοικήσεις θα εστιάσουν στο μέλλον με προοπτική και όχι στο μίζερο και παθογενές παρελθόν.
Οι τράπεζες θα αρχίσουν να αποκτούν αξία χρηματιστηριακά μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Πριν τις αυξήσεις θα πιεστούν λόγω των αυξήσεων και των τιμών των αυξήσεων που θα καθοριστούν με όρους αγοράς.
Όμως μετά τις αυξήσεις οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τραπεζών θα μπορούσαν να φθάσουν τα 10 ή 12 ή και 15 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου και εφόσον οι τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη ετησίως η κάθε μια περίπου 500 εκατ ευρώ.

Υπάρχει λύση με καλή προοπτική, ιδιωτικά κεφάλαια μπορεί να υπάρξουν και εδώ ο Paulson έκανε κάτι καλό έδειξε ότι υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Απαιτείται όμως και η συμμετοχή του ΤΧΣ, του ελληνικού δημοσίου ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.
Μετά τις αυξήσεις το ΤΧΣ θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές στις τράπεζες μέσω placement δηλαδή διάθεση μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές.
Έτσι το δημόσιο θα κερδίσει ή κατά το ορθότερο θα μειώσει την ιστορική του ζημία από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες.
Θα έχουμε δηλαδή, ευχαριστημένους ιδιώτες μετόχους, ευχαριστημένους μικρομετόχους, ευχαριστημένο δημόσιο, ευχαριστημένες διοικήσεις και ευχαριστημένους καταναλωτές άπαξ και οι τράπεζες θα επανέλθουν στο γνώριμο έργο τους να χορηγούν δάνεια με κριτήρια όμως στην οικονομία.
Ένα τέτοιο τραπεζικό σύστημα θέλουμε.
Ας το τολμήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών και το ελληνικό δημόσιο.
Τολμήστε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης