Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE (Έκθεση): Τεράστιος ο κοινωνικός αντίκτυπος από την περιορισμένη δημόσια εποπτεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

EE (Έκθεση): Τεράστιος ο κοινωνικός αντίκτυπος από την περιορισμένη δημόσια εποπτεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Η περιορισμένη δημόσια εποπτεία και δημοκρατική διακυβέρνηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει δυνητικά τεράστιο αντίκτυπο στις σύγχρονες κοινωνίες, σύμφωνα με έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ
Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (περίπου το 48%) χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά και μέσω αυτών αλληλεπιδρούν πολιτικά στο Διαδίκτυο.
Όμως οι διαδικτυακές πλατφόρμες υπόκεινται σε περιορισμένη δημόσια εποπτεία και δημοκρατική διακυβέρνηση, γεγονός που έχει δυνητικά τεράστιο αντίκτυπο στις σύγχρονες κοινωνίες.
Αυτό συμπεραίνει το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια νέα έκθεσή του σχετικά με την «Τεχνολογία και τη Δημοκρατία», όπου αναλύει την επιρροή των διαδικτυακών τεχνολογιών στην πολιτική συμπεριφορά και στη λήψη αποφάσεων.
Όπως επισημαίνει, οι εν λόγω πλατφόρμες, πέρα από τα οφέλη τους (ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία, ανάδειξη μειονοτικών φωνών κ.ά.), επιτρέπουν επίσης τη διασπορά πολωτικών μηνυμάτων, αναξιόπιστων πληροφοριών και εξτρεμιστικών απόψεων, ασκώντας επικίνδυνη επίδραση στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραπληροφόρηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει την εκάστοτε πολιτική ατζέντα, να πυροδοτεί τις ακραίες θέσεις και τελικά να οδηγεί σε ένα κόσμο «μετα-αλήθειας», όπου τα γεγονότα έχουν μικρότερη επιρροή για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης από ό,τι τα συναισθήματα και οι (συχνά λανθασμένες) προσωπικές απόψεις.
Η έκθεση αναδεικνύει την πίεση που η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ασκεί στα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών, καθώς επίσης τις επιπτώσεις τους στις πολιτικές απόψεις και συμπεριφορές των πολιτών. Αναλύει τις κύριες προκλήσεις, όπως το ότι οι πλατφόρμες εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που συλλέγουν σχετικά με τις προσωπικότητες των χρηστών για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους ή το ότι χρησιμοποιούν συμπεριφορικές τεχνικές για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμμετέχουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες συνεχώς.
Ένα σημαντικό πόρισμα είναι ότι οι χρήστες πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι δεδομένα παραχωρούν και πώς αυτά χρησιμοποιούνται.
Η έκθεση επισημαίνει τους πολύπλοκους αλγόριθμους που επιλέγουν τις πληροφορίες, τις οποίες βλέπουν οι χρήστες στο Διαδίκτυο.
Οι αλγόριθμοι αυτοί είναι συχνά αδιαφανείς και δυσνόητοι, ενώ μπορεί να ενθαρρύνουν τον πολωμένο λόγο ή να μην επιτρέπουν στους χρήστες-πολίτες να λαμβάνουν αξιόπιστες πληροφορίες.
«Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύτιμα εργαλεία, μέσα από τα οποία μπορούμε να συνδεόμαστε μεταξύ μας και να συμμετέχουμε στις δημοκρατικές διαδικασίες. Όμως ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται και για τη διάδοση μηνυμάτων πόλωσης και παραπλανητικών πληροφοριών, γεγονός που μπορεί να αποβεί εις βάρος της ικανότητάς μας να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες πολιτικές αποφάσεις», ανέφερε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ.
Σύνδεσμος για την έκθεση του JRC:
http://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/technology-and-democracy

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης