Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει 100 δισ. δολ από το μποϊκοτάζ στις μουσουλμανικές χώρες

Daily Sabah: Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει 100 δισ. δολ από το μποϊκοτάζ στις μουσουλμανικές χώρες
Καταγράφεται με αναλυτικά στοιχεία το εξωτερικό εμπόριο της Γαλλίας με τις μουσουλάνικές χώρες –  Το οικονομικό σκέλος των εκβιασμών Erdogan
H αξία του εξωτερικού εμπορίου της Γαλλίας με μουσουλμανικές χώρες ξεπερνά τα 100 δισ. δολ. επισημαίνει σε σημερινή ανάλυσή της η Daily Sabah (27/10).
Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι θα κοστίσει ακριβά στη Γαλλία η έκκληση του Τούρκου προέδρου Erdogan τη Δευτέρα (26/10) για μποϊκοτάζ των καταναλωτών από μουσουλμανικές χώρες στα γαλλικά προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την έκκληση πυροδότησαν δηλώσεις και μέτρα του Γάλλου προέδρου Macron ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και την τρομοκρατία αλλά και τον «ισλαμικό απομονωτισμό» με στόχο την υπεράσπιση του κοσμικού κράτους.
Οι δηλώσεις του αυτές και η έκκληση του Erdogan προκάλεσαν την οργή των απανταχού μουσουλμάνων και το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και των καλλυντικών, από πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, η Τουρκία και το Πακιστάν.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαδηλώσεις όπου κάηκαν αφίσες του Macron σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Anadolu Agency (AA), οι μουσουλμανικές χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο εξωτερικό εμπόριο της Γαλλίας.
Η Γαλλία πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 45,8 δισ. δολαρίων σε μουσουλμανικές χώρες το 2019, με τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 58 δισ. δολάρια.
Η εφημερίδα επισημαίνει ορισμένα στοιχεία για τις εξαγωγές γαλλικών αγαθών.
Η χώρα, η οποία είχε πληθυσμό σχεδόν 67 εκατομμυρίων το 2019, καταγράφει εξαγωγές αξίας περίπου 555 δισ. δολαρίων, ενώ οι εισαγωγές της διαμορφώθηκαν περίπου στα 639 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Γαλλία είναι ένας μεγάλος παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, με το 3% να κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη ένωση βιομηχανιών ANIA.
Εξοπλισμοί
Είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς όπλων.
Η Thales πωλεί όπλα, τεχνολογία αεροναυτικής και μέσα μαζικής μεταφοράς σε ορισμένες χώρες με πλειοψηφία των Μουσουλμάνων.
Οι πελάτες περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Τουρκία και το Κατάρ.
Η Αίγυπτος και το Κατάρ είναι μεταξύ των χωρών που έχουν παραγγείλει το στρατιωτικό αεριωθούμενο αεροσκάφος Rafale από το Dassault, το οποίο επίσης θεωρεί την περιοχή ως μεγάλη αγορά για τα ιδιωτικά αεροσκάφη της.

Ενέργεια

Ο ενεργειακός γίγαντας Total δραστηριοποιείται σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Τουρκία, χώρες όπου η οργή εναντίον της Γαλλίας για τα σκίτσα του Μωάμεθ είναι πιο έντονη, η Total δραστηριοποείται κυρίως στην πώληση πετροχημικών προϊόντων και προϊόντων πετρελαίου.
Στη Σαουδική Αραβία, καθώς και σε πολλά άλλα κράτη του Κόλπου, η Total έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στη έρευνα και την παραγωγή, και σε ορισμένες περιπτώσεις στον τομέα της διύλισης.

Μόδα

Για τους μεγάλου οίκους μόδας, η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος των πωλήσεων σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία ή την Ευρώπη, αλλά οι πλούσιοι πελάτες της Μέσης Ανατολής αγοράζουν προϊόντα πολυτελείας ενώ ταξιδεύουν μακριά από το σπίτι τους.
Μεγάλες μάρκες όπως η Louis Vuitton που ανήκει στην LVMH ή η Chanel έχουν καταστήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ντουμπάι.
-Ένας στόχος των προσκλήσεων για μποϊκοτάζ, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, λειτουργεί σε πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας μέσω μιας συμφωνίας franchising με συνεργάτες.
- Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κατατάσσει την Τουρκία ως την όγδοη μεγαλύτερη αγορά της, με 49.131 οχήματα που πωλήθηκαν εκεί τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.
-Η PSA, η κατασκευάστρια των Citroen και Peugeot, στις τελευταίες οικονομικές της εκθέσεις σημειώνει ότι οι πωλήσεις στην Τουρκία αυξάνονταν και αντιπροσώπευαν ένα λαμπρό σημείο σε μια σκληρή αγορά, αν και δεν έδινε στοιχεία.
-Στο Κατάρ, τα καταστήματα έχουν κατεβάσει γαλλικά προϊόντα από τα ράφια τους. Στο Κουβέιτ, ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν επίσης τραβήξει γαλλικά προϊόντα.

Εμπορικές ανταλλαγές

Οι μουσουλμανικές χώρες εισάγουν από τη Γαλλία κυρίως μηχανήματα, αεριοστρόβιλους για τις ΑΠΕ, αεροπλάνα και μέρη αυτών, καυστήρες, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αυτοκίνητα, τρακτέρ, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και φάρμακα
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία εισάγει κυρίως αγαθά όπως αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτέλαια, μηχανοκίνητα οχήματα, μηχανοκίνητα οχήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, δορυφορικούς δέκτες, ηλεκτρικούς θερμαντήρες, καλώδια, ρούχα, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Κορυφαία αγορά

Η Τουρκία είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά της Γαλλίας μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών με 6,6 δισ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η Γαλλία είναι η 10η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας στην Τουρκία και η έβδομη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Τουρκίας, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Αρχή (TurkStat).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης