Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στον αέρα 36 εκατομμύρια επιδόματα ανεργίας του νόμου CARES

ΗΠΑ: Στον αέρα 36 εκατομμύρια επιδόματα ανεργίας του νόμου CARES
Η αποτυχία συμφωνίας μέτρα τόνωσης της οικονομίας θέτει σε κίνδυνο τα μέτρα ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων

Ύστερα από μήνες ατέρμονων και άκαρπων διαπραγματεύσεων, το Κογκρέσο μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να καταλήξει σε άλλη συμφωνία για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας  με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ενισχύσεις με άμεση ρευστότητα σε εκατομμύρια οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Και η πιθανότητα να περάσει οποιοδήποτε πακέτο μέτρων πριν από τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου είναι ουσιαστικά μηδενική: Μετά εκλογή της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο και τη συντηρητική εκεί πλειοψηφία, ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell ανακοίνωσε ότι η Γερουσία δεν θα προχωρήσει στην κύρωση οιουδήποτε νομοθετήματος έως τις 9 Νοεμβρίου.

Τα επιδόματα

Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούσαν περισσότερο στο Κογκρέσο για το για το ύψος του επιδόματος ανεργίας που παρέχεται σε εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Ο πρόεδρος της Βουλής Nansy Pelosi διαπραγματεύτηκε ένα πακέτο ύψους μεταξύ 1,8 τρισεκατομμυρίων και 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Λευκό Οίκο, ενώ ο McConnell επέμεινε σε ένα περιορισμένο πακέτο ύψους περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ βιώνουν ένα τρίτο κύμα νέων κρουσμάτων κορωναϊού, μέσα ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ την Κυριακή (25/10).
Περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με επιδόματα ανεργίας.

Τα χρονοδιαγράμματα

Υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει η ισχύς των ενισχύσεων από τον νόμο CARES εξαιτίας της διαφωνίας για να μέτρα λόγω του ότι δεν έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση.
Η καταβολή των αυξημένων επιδομάτων ανεργίας ύψους 600 δολ. την εβδομάδα έληξαν τον Ιούλιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται η καταβολή τους μέχρι το τέλος του έτους.
Οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεξάρτητοι εργολάβοι και εργαζόμενοι στο χώρο της διασκέδασης θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμοι για κρατικές παροχές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τις παροχές τους το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Προϋπολογισμών και Πολιτικών Προτεραιοτήτων.
Ο νόμος CARES επέκτεινε τη συνολική διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας καθώς τα περισσότερα άτομα δικαιούνται πλέον να λαμβάνουν επίδομα έως και 39 εβδομάδες, περισσότερο από τις 26 εβδομάδες που προσφέρονται σε πολλές πολιτείες υπό κανονικές συνθήκες.
Αυτές οι διευρυμένες ενισχύσεις θα λήξουν επίσης στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ή πριν, ανάλογα με το από πότε κάποιος είναι δικαιούχος.

Τα ενυπόθηκα δάνεια

Εάν κάποιος έχει δάνειο με κρατική και αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω του Covid-19, έχει τη δυνατότητα ακόμη να ζητήσετε αναβολή έξι μηνών για πληρωμές ή να μειώσετε προσωρινά τις πληρωμές υποθηκών σας για έξι μήνες.
Ο νόμος CARES δεν καθορίζει πόσο το διάστημα στο οποίο καλυπτωονται τα ενυπόθηκα δάνεια.
Ωστόσο, να είναι το μέτρο σε ισχύ πιθανότατα έως τουλάχιστον το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Νομοθεσίας Καταναλωτών.
Επιπλέον, οι υποθήκες δανείων από τις Fannie Mae, Freddie Mac, το FHA, το USDA και το VA προστατεύονται μέσω δημόσιων ενισχύσεων υπό μορατόριουμ πληρωμών που διαρκεί τουλάχιστον στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Τα παραπάνω δημιουργούν ένα εφιαλτικό σενάριο σε περίπτωση τόσο αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών όσο και στην περίπτωση διχασμού Κογκρέσου και Γερουσίας – σενάρια που δεν είναι τόσο απίθανα με βάση της προβολές των δημοσκοπήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης