Τελευταία Νέα
Διεθνή

Imperial College (Έρευνα): Μόλις 6 μήνες κρατά η φυσική ανοσία στην COVID-19

Imperial College (Έρευνα): Μόλις 6 μήνες κρατά η φυσική ανοσία στην COVID-19
Ένα σημαντικό εύρημα της βρετανικής μελέτης είναι ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων γιατρών και νοσηλευτών, σημάδι ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την ανοσία στον ιό
Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε πως τα αντισώματα της COVID-19 είναι εποχιακά, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνοι με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα ή ιδιαίτερα αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε μια επαναμόλυνση, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με COVID-19 θα δουν τα επίπεδα αντισωμάτων τους να μειώνονται σταδιακα με την πάροδο 4-6 μηνών.
Η ανοσία υπήρξε ένα καυτό θέμα από τότε που μια Ολλανδή γυναίκα έγινε η πρώτη ασθενής που πέθανε μετά την επανεμφάνιση του ιού.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, (ICL) διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός, η αύξηση δηλαδή των αντισωμάτων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, από το 6% του πληθυσμού που είχε νοσήσει γύρω στα τέλη Ιουνίου, σε μόλις 4,4% τον Σεπτέμβριο.

Χρυσός Κανόνας

Το μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη του ICL ήταν τεράστιο: περίπου 365.000 τυχαία επιλεγμένοι ενήλικες δοκιμάστηκαν σε τρία τμήματα.
Τέτοιου μεγέθους δείγματα δημιουργούν για τις έρευνες τον «Χρυσό κανόνα» και θεωρούνται έγκυρες.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Reuters:
Οι επιστήμονες στο Imperial College London παρακολούθησαν τα επίπεδα αντισωμάτων στον βρετανικό πληθυσμό μετά το πρώτο κύμα μολύνσεων COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός αντισωμάτων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, από το 6% του πληθυσμού γύρω στα τέλη Ιουνίου σε μόλις 4,4% τον Σεπτέμβριο.
Αυτό αυξάνει την προοπτική μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού ενόψει ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες που έχει αναγκάσει στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, περιορισμών και τοπικών lockdown.
Αν και η ανοσία στον νέο κορωνοϊό είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κυτταρική διεργασία, και μπορεί να υποβοηθείται από Τ κύτταρα, καθώς και από Β κύτταρα που μπορούν να διεγείρουν τη γρήγορη παραγωγή αντισωμάτων μετά από εκ νέου έκθεση στον ιό, οι ερευνητές διαπίστωσαν με βάση την εμπειρία από άλλους κορωνοϊούς πως η προτεινόμενη ανοσία μπορεί να μην είναι διαρκής.
"Μπορούμε να δούμε τα αντισώματα και μπορούμε να τα δούμε να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Wendy Barclay, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Νόσων του Imperial College London.
Από την ισορροπία των αποδεικτικών στοιχείων θα έλεγα, με όσα γνωρίζουμε για άλλους κορονωϊούς, θα φαινόταν σαν να μειώνεται η ανοσία με τον ίδιο ρυθμό με την πτώση των αντισωμάτων και ότι αυτό αποτελεί ένδειξη εξασθένησης της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού. "
Εκείνοι για τους οποίους επιβεβαιώθηκε το COVID-19 με δοκιμή PCR με βάση το χρυσό κανόνα είχαν μια μικρότερη μείωση των αντισωμάτων, σε σύγκριση με άτομα που ήταν ασυμπτωματικά και δεν γνώριζαν ότι είχαν κολλήσει.
Δεν υπήρξε ωστόσο καμία αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων που παρατηρήθηκαν στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πιθανώς λόγω της επανειλημμένης έκθεσης στον ιό.
Όπως δήλωσε ο ΠΟΥ μέσω του εκπροσώπου Tarik Jasarevic η αβεβαιότητα για τη διάρκεια της ανοσίας, σημαίνει ότι η επιδίωξη συλλογικής ανοσίας μέσω της τακτικής της ανοσίας της αγέλης δεν είναι πραγματικά μια ασφαλής επιλογή.
Και παρά το γεγονός ότι συνέστησε αυστηρότερα μέτρα ο ΠΟΥ εκδίκοντας μια δική του σύσταση ισχυρίστηκε ότι ούτε τα lockdowns είναι λύση για τον περιορισμό της επιδημίας επειδή ασκούν δυσανάλογο άγχος στους φτωχούς και υποστήριξαν ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την καταπολέμηση του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης