Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού - Προς γενικό lockdown η Γαλλία, διάγγελμα Macron αύριο 28/10 - Σε κλοιό οι ΗΠΑ - Στους 1,2 εκατ. οι νεκροί, στα 44 εκατ. τα κρούσματα

Ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού - Προς γενικό lockdown η Γαλλία, διάγγελμα Macron αύριο 28/10 - Σε κλοιό οι ΗΠΑ - Στους 1,2 εκατ. οι νεκροί, στα 44 εκατ. τα κρούσματα
Όχι σε lockdown στην Ευρώπη, ναι σε ισχυρότερα μέτρα λέει ο ΠΟΥ - Επιβραδύνεται η επιδημία στην Ινδία
(upd)Με ιδιαίτερη δριμύτητα πλήττει το βόρειο ημισφαίριο η επιδημία του κορωνοϊού, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να πλήττονται σφόδρα από το β’κύμα, το οποίο εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τουλάχιστον σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, ωθώντας πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη να εξετάζουν ακόμη και γενικευμένο lockdown πέρα από τα τοπικά.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και πολλές ακόμα χώρες του βόρειου ημισφαιρίου αναφέρουν σχεδόν καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων, γεγονός που με τη σειρά του αναγκάζει πολλές κυβερνήσεις να ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε υψηλό δύο μηνών, με πολλά νοσοκομεία να αναφέρουν δυσκολία στη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών και ενώ καταγράφεται αύξηση κατά 24% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Και μπορεί οι προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες - μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κάνει λόγο για 500.000 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2021 -, ωστόσο ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να υποστηρίζει πως τα αυξημένα κρούσματα είναι απόρροια των πολλών τεστ που γίνονται.
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 250.000.
Η Γαλλία ανακοίνωσε περισσότερα από 50.000 κρούσματα σε μια ημέρα και ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 μολύνσεις ημερησίως, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστηρίζει ότι οι επόμενες μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι ενώ Ισπανία και Ιταλία έλαβαν νέα μέτρα και περιορισμούς.
Αλλά και στη Ρωσία, όπου έχουν ήδη εγκριθεί για χορήγηση δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές εκτός της Μόσχας.
Σε αντίθεση με το βόρειο ημισφαίριο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ινδία, όπου οι μολύνσεις μειώνονται ενώ καλή είναι η κατάσταση και στην Κίνα, η οποία έχει να αναφέρει από τον περασμένο Μάιο, κάποιο νέο θάνατο από τον κορωνοϊό.
Όσον αφορά στο πεδίο του εμβολίου, ενώ πολλά εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη και πιο κρίσιμη φάση των κλινικών δοκιμών, κανένα δεν είναι έτοιμο προς κατάθεση για έγκριση, όπως ανακοίνωσε τελευταία η Pfizer, την ώρα που η Ρωσία υπέβαλε αίτηση για έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το Sputnik-V, ενώ έθεσε στην παραγωγή και το δεύτερο εμβόλιό της EpiVakCorona.
Παράλληλα βρετανική μελέτη διαβεβαιώνει την προσωρινότητα της ανοσίας που αποκτά κάποιος που νόσησε από τον κορωνοϊό, η οποία φθίνει στο 6μηνο, καθιστώντας επιτακτικότερη την ανάγκη ενός εμβολίου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,16 εκατομμύρια, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 43,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 29,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 43.822.245 και σε νεκρούς με 1.164.047
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.766.984 και σε νεκρούς με 226.524
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 157.397 και τρίτη σε κρούσματα με 5.409.854
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 119.502 και τέταρτο το Μεξικό με 89.171
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 45.088 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.537.142 – Στους 26.409 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.209.651, έκτη η Αργεντινή με 1.102.301 και έβδομη η Ισπανία με 1.098.320
- Όγδοη η Κολομβία με 1.025.052, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 897.740 και δέκατο το Μεξικό με 895.326
Image
Imperial College (Έρευνα): Μόλις 6 μήνες κρατά η φυσική ανοσία στην COVID-19


Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε πως τα αντισώματα της COVID-19 είναι εποχιακά, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνοι με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα ή ιδιαίτερα αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε μια επαναμόλυνση, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με COVID-19 θα δουν τα επίπεδα αντισωμάτων τους να μειώνονται σταδιακα με την πάροδο 4-6 μηνών.
Η ανοσία υπήρξε ένα καυτό θέμα από τότε που μια Ολλανδή γυναίκα έγινε η πρώτη ασθενής που πέθανε μετά την επανεμφάνιση του ιού.
Οι επιστήμονες στο Imperial College London παρακολούθησαν τα επίπεδα αντισωμάτων στον βρετανικό πληθυσμό μετά το πρώτο κύμα μολύνσεων COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός αντισωμάτων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, από το 6% του πληθυσμού γύρω στα τέλη Ιουνίου σε μόλις 4,4% τον Σεπτέμβριο.
Αυτό αυξάνει την προοπτική μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού ενόψει ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες που έχει αναγκάσει στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, περιορισμών και τοπικών lockdown.
Αν και η ανοσία στον νέο κορωνοϊό είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κυτταρική διεργασία, και μπορεί να υποβοηθείται από Τ κύτταρα, καθώς και από Β κύτταρα που μπορούν να διεγείρουν τη γρήγορη παραγωγή αντισωμάτων μετά από εκ νέου έκθεση στον ιό, οι ερευνητές διαπίστωσαν με βάση την εμπειρία από άλλους κορωνοϊούς πως η προτεινόμενη ανοσία μπορεί να μην είναι διαρκής.
"Μπορούμε να δούμε τα αντισώματα και μπορούμε να τα δούμε να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Wendy Barclay, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Νόσων του Imperial College London.
Από την ισορροπία των αποδεικτικών στοιχείων θα έλεγα, με όσα γνωρίζουμε για άλλους κορονωϊούς, θα φαινόταν σαν να μειώνεται η ανοσία με τον ίδιο ρυθμό με την πτώση των αντισωμάτων και ότι αυτό αποτελεί ένδειξη εξασθένησης της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού. "
Εκείνοι για τους οποίους επιβεβαιώθηκε το COVID-19 με δοκιμή PCR με βάση το χρυσό κανόνα (σ.σ.δηλαδή το μεγάλο εύρος του δείγματος που εξασφαλίζει μεγαλύτερη σαφήνεια των συμπερασμάτων) είχαν μια μικρότερη μείωση των αντισωμάτων, σε σύγκριση με άτομα που ήταν ασυμπτωματικά και δεν γνώριζαν ότι είχαν κολλήσει.
Δεν υπήρξε ωστόσο καμία αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων που παρατηρήθηκαν στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πιθανώς λόγω της επανειλημμένης έκθεσης στον ιό.

Στο κόκκινο η Ευρώπη – Νέες απαγορεύσεις σε Ισπανία, Ιταλία – ΠΟΥ: Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά μέτρα, όχι lockdown

Στο κόκκινο βρίσκεται η Ευρώπη με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να αναφέρει ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας».
Σύμφωνα με το ECDC, η επιδημία «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση» ενώ επισημαίνεται ότι «εναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες»
Ωστόσο, σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τον ρυθμό της στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, να πάρει ισχυρότερα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά «lockdown».
«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά lockdown», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.
Image
Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα:

Ισπανία: Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 26/10 ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 52.188 περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 1.098.320 τον συνολικό αριθμό.
Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 279 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 35.031.
Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από χθες 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία: Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει σήμερα 27/10 ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία  καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων, ενώ ο καθηγητής Walter Riciardi, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Roberto Speranza, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Giuseppe Conte για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊου, δεν είναι επαρκή και ζητά lockdown για Νάπολη και Μιλάνο.
Από χθες 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.

Γαλλία: «Θερίζει» ο κορωνοϊός τη Γαλλία, με το σύστημα υγείας να ασφυκτιά, και τη γαλλική κυβέρνηση να επεξεργάζεται ακόμη και τη λύση του καθολικού «lockdown» με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Η σοβαρότητα της κατάστασης στη Γαλλία αποτυπώνεται σε αριθμούς, μία ημέρα προτού ο Εμανουέλ Μακρόν προχωρήσει σε διάγγελμα.
Η Γαλλία κατέγραψε, συγκεκριμένα, 523 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, που αποτελεί τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μετά τις 22 Απριλίου.
Η Γαλλία επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.
Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.

Βέλγιο: Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.
Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.
Image
Σλοβακία:
Από χθες Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Πολωνία:
Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα 27/10 16.300 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αριθμό ρεκόρ σε διάστημα μιας ημέρας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση πως παραγνωρίζουν τον «μαζικό» κίνδυνο να μολυνθούν και ζήτησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτές.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις.
Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.
Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.
Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.
 
Γερμανία: Την έντονη ανησυχία της για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, τον οποίο χαρακτήρισε μάστιγα και συμφορά, εξέφρασε η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία είπε πως η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.
Σημειώνεται πως η Γερμανία επέκτεινε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστρίας και περιοχές της Ιταλίας, περιλαμβανομένης της Ρώμης.
Ακόμη, οι γερμανικές αρχές απαγορεύουν τις συναθροίσεις, μια περιφέρεια στον νότο έχει τεθεί σχεδόν σε καραντίνα και η προστατευτική μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους δρόμους του Βερολίνου.

Ιρλανδία:
Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Image
Ηνωμένο Βασίλειο:
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σήμερα 27/10 επιπλέον 367 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών μετά από ένα θετικό τεστ Covid-19, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό μετά τις 27 Μαΐου 2020, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, φτάνοντας συνολικά τους 45.365.
Σε 20.890 μετρήθηκαν κατά το προηγούμενο 24ωρο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Πρόκειται για περιπτώσεις επιβεβαιωμένων φορέων που κατέληξαν εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.
Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την υπαγωγή δύο ακόμα περιοχών στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Από τα μεσάνυχτα στα μέτρα θα υπάγεται το Γουόρινγκτον, μια πόλη 210.000 κατοίκων μεταξύ του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην ίδια βαθμίδα θα υπάγεται και η πόλη του Νότιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, καθώς και οι γύρω περιοχές Μπρόξτοου, Γκέντλινγκ και Ράσκλιφ.
Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση υπάγεται από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.

Τσεχία:
Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.

Πορτογαλία:
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.

Δανία: Την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων απαγορευτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, κατέγραψε χθες 26/10, 1.056 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ και πρώτη φορά που η χώρα ξεπερνά τις 1.000 μολύνσεις εντός 24 ωρών.
«Αναμένουμε να δούμε την επίδοση των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ χθες 26/10 και την Πέμπτη», δήλωσε ο διευθυντής της υγειονομικής αρχής, Sorren Brostrom, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μία ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων.
Στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται από χθες το βράδυ μετά τις 22:00 καθώς και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.
Από χθες Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώνεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι χθες η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Σουηδία: Υπό πίεση νοσοκομεία και ΜΕΘ λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού
Υπό πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ στη Σουηδία καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας.
Μέσα σε μια εβδομάδα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια εξόχως ανησυχητική τάση, την οποία αποδίδουν στην ταχεία εξάπλωση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.
Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, εκτιμάται ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων καθώς η διάμεση ηλικία των ανθρώπων που προσβάλλονται είναι περίπου τα 60 έτη.
Σημειώνεται πως στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Image
ΗΠΑ: Καλπάζει ο κορωνοϊός: Τουλάχιστον 500.000 νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα προσβλήθηκαν με κορωνοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες, καθώς κρούσματα και νοσηλείες θέτουν νέα ρεκόρ σε σημεία έξαρσης στις Μεσοδυτικές πολιτείες.
Τουλάχιστον 5.600 άτομα πέθαναν από τον ιό σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία να αυξάνονται κατά 13% σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Reuters και 40% κατά μέσο όρο μεταξύ των πολιτειών, μεταξύ των οποίων τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται: 68% στο Νέο Μεξικό, 50% στο Γουαϊόμινγκ και 38% στο Κονέκτικατ.
Το Ιλινόι, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες σε σημείο έξαρσης της πανδημίας, ανακοίνωσε πάνω από 31.000 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, περισσότερες νέες μολύνσεις από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία εκτός από το Τέξας.
Για την τιθάσευση της νέας έξαρσης της πανδημίας, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Jay Robert Prizker επέβαλε νέο κύκλο απαγορευτικών μέτρων σε έξι από τις 11 περιοχές της πολιτείας.
Η παραμονή πελατών σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ και εστιατόρια θα απαγορευτεί από την Τετάρτη και οι συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 25 άτομα.
Στις περιοχές που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν ορισμένα προάστια του Σικάγου.
Πολλοί Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με το β’ κύμα της επιδημίας, υποστηρίζοντας πως αυτό εξελίσσεται πιο έντονα από το πρώτο και ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια εκθετική αύξηση του ιού.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν πως η χρήση της μάσκας πρέπει να καταστεί υποχρεωτική σε όλη την χώρα, τη στιγμή που μελέτες υποστηρίζουν πως εάν φορέσει μάσκα το 95% του πληθυσμού, θα μπορέσουν να αποτραπούν περίπου 100.000 θάνατοι.
Ωστόσο, αν και πολλοί επισημαίνουν πως πρέπει άμεσα να ληφθούν δραστικά μέτρα για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιδημία, η βασική εκτίμηση είναι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί διότι αφενός δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες που έχουν κουραστεί από τους συνεχείς περιορισμούς και αφετέρου δεν υπάρχει και η κατάλληλη πολιτική βούληση στην κατεύθυνση της λήψης σκληρών μέτρων.
Άλλωστε ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να επιμένει και να υποστηρίζει πως τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στα πολλά τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να λάβει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους επόμενους μήνες.

Ινδία: Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού – Λιγότερα από 40 χιλ. κρούσματα για δεύτερη ημέρα

Τάσεις επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται στην Ινδία τα τελευταία 24ωρα.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 36.470 νέες μολύνσεις με το σύνολο τους να ανέρχονται σε 7.946.429.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 488 θάνατοι, με το σύνολο τους να φτάνει τους 119.502.
Οι νέες μολύνσεις υποχώρησαν κάτω από το όριο των 40.000 για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ οι θάνατοι παρέμειναν λιγότεροι από 500 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 625.857, παρέμειναν κάτω από τα 700.000 για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Ως εδώ, 7.201.070 άνθρωποι έχει κριθεί πως αποθεραπεύτηκαν.

Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό λόγω κορωνοϊού – Μετρούν πάνω από 240.000 νεκρούς

Στο κόκκινο παραμένουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού Βραζιλία και Μεξικό, οι οποίες αποτελούν τις πλέον πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 15.726 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 263 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί πάνω από 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 157.397.
Δραματική είναι και η κατάσταση στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 4.166 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 247 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 89.171 νεκρούς επί συνόλου 895.326 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος έως ακόμη και κατά 50.000 από τον επίσημο απολογισμό.

Κίνα: Έξαρση ασυμπτωματικών, 16 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Έξαρση ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού αλλά και 16 εισαγόμενα κρούσματα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, μειώθηκε σε 50 από 161 την προηγουμένη, εν μέσω κύματος μολύνσεων χωρίς συμπτώματα στη βορειοδυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.
Οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Σιντζιάνγκ έκαναν λόγο από πλευράς τους για τον εντοπισμό 26 ασυμπτωματικών φορέων.
Το υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στους αριθμούς των μολύνσεων από τον κορωνοϊό που ανακοινώνει.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.826 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Εμβόλιο Οξφόρδης: Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc, καθώς όπως αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορωνοϊό.
Αυτό που δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε "ισχυρές ανοσοαποκρίσεις" σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών, αναφέρουν οι FT, οι οποίοι επικαλούνται πρόσωπα που είναι ενήμερα για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εξετάσεων αίματος ανοσογονικότητας.

Επιστήμονες του ΜΙΤ, δημιούργησαν επαναστατική μάσκα που σκοτώνει τον νέο κορωνοϊό

Ομάδα ερευνητών του κορυφαίου αμερικανικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας πρωτοποριακής μάσκας, η οποία μπορεί να εξουδετερώνει τον νέο κορωνοϊό Covid-19.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του MIT, επιστήμονες διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια αποτελεσματική μάσκα προστασίας κατά του φονικού ιού, η οποία παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του.
Η λογική της λειτουργίας της είναι απλή.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδική πλέξη από χαλκό, δημιουργώντας ένα μεταλλικό φίλτρο, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα υλικό από συνθετικό καουτσούκ.
Η μάσκα δεν φιλτράρει τον ιό όπως κάνουν οι υπόλοιπες, αλλά, τον αφήνει να περάσει μέσα σε αυτή.
Λειτουργώντας ως παγίδα, φυλακίζει τον ιό ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται μέσα στην πλέξη και αυξάνει τη θερμοκρασία.
Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται όλα τα σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο.
Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός εξουδετερώνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τους εφευρέτες της, η μάσκα αυτή είναι ιδανική:
α/ γιατί δεν έχει εφαρμογή μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε κάθε είδους επικίνδυνο για τον άνθρωπο ιό
β/ για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και
γ/ για χρήση σε χώρους όπου αναπόφευκτα δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή ακόμα και σε επιχειρήσεις και εργοστάσια όπου οι εργαζόμενοι αναγκαστικά δουλεύουν για πολλές ώρες ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ ένα τέταρτο πλεονέκτημα είναι πως,
δ/ Είναι πολλαπλής χρήσης και δεν απαιτείται να υποβληθεί στη διαδικασία της αποστείρωσης.
Σύντομα, θα λάβει έγκριση ο τύπος της μάσκας που θα μπορεί να δοθεί στο εμπόριο και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της.
Φυσικά, θα είναι πιο ακριβή από τις απλές μάσκες, όμως αν επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές της, θα μιλάμε για πλήρη προστασία από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και τους υπόλοιπους ιούς που εισβάλλουν μέσω του αναπνευστικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης