Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αμφίβολη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ιταλίας, παρά τα χαμηλά επιτόκια

Scope: Αμφίβολη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ιταλίας, παρά τα χαμηλά επιτόκια
Έκθεση της Scope Ratings για την Ιταλία
Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ιταλίας («BBB+», αρνητικό outlook) παραμένει μια πρόκληση, παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Giuseppe Conte, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο γερμανικός οίκος σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η υποστήριξη της ΕΕ αγκυροβόλησε την πρόσβαση της Ιταλίας στις κεφαλαιαγορές και επέτρεψε μια σημαντική δημοσιονομική αντίδραση σε αυτήν την κρίση.
Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, περίπου 160% του ΑΕΠ, παραμένει σημαντική πρόκληση.
Η Scope Ratings πιστεύει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού έχει την ευκαιρία να αυξήσει τον ρυθμό ανάκαμψης της Ιταλίας, η οποία εξέρχεται από την κρίση του Covid-19 με ατζέντα για την ανάπτυξη.
Ωστόσο, δεδομένου του ιστορικά χαμηλού δυναμικού ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας με μέτριες προσδοκίες για τον πληθωρισμό (0,8% το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Banca d'Italia), το δημόσιο χρέος είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά μετά την κρίση -ακόμη και με το όφελος από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, καθώς και από τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ της ΕΕ».
Το τελευταίο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μέτρα τόνωσης το 2021 που ισοδυναμούν με δημοσιονομική επέκταση 1,4% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για νότιες περιοχές, επιχειρηματική υποστήριξη και χρηματοδότηση υπουργείων.
«Αυτό το σχέδιο θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Όμως, τα μακροπρόθεσμα σχέδια βασίζονται σε μια συλλογή μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλιστεί αυξημένη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη για την επιστροφή του δείκτη δημόσιου χρέους στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το 2031, αντιμετωπίζουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής τους.
Θεωρούμε ότι οι κυβερνητικές προβλέψεις για μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους της Ιταλίας άνω του 23% την επόμενη δεκαετία είναι αισιόδοξες. (…)
Αντί για μια συνεχή φθίνουσα πορεία του δημόσιου χρέους που ξεκινά το 2021, όπως υποτίθεται από τις κυβερνητικές ή τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, αναμένουμε μια συγκριτικά επίπεδη πορεία του δημόσιου χρέους τα χρόνια αμέσως μετά από αυτήν την κρίση.
Προς το παρόν το χρέος ανέρχεται στο επίπεδο του 160% του ΑΕΠ, με αυτήν την αναλογία να εμφανίζει μια βραχυπρόθεσμη μέτρια πτώση κατά τις αρχικές φάσεις ανάκαμψης το 2021. (…)
Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ιταλίας αυξάνεται σταθερά στην είσοδο σε αυτήν την κρίση, από 104% του ΑΕΠ στα τέλη του 2001, σε 135% έως το τέλος του 2019, σε περίπου 160% το 2020 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Scope.
Καθώς προχωράμε αυτήν τη δεκαετία, παραμένει η πιθανότητα επιπρόσθετων δυσμενών σοκ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν απότομα την τροχιά του χρέους.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης