Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για νέα αυστηρά μέτρα ετοιμάζεται η Ευρώπη, εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων - Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για κόπωση λόγω lockdown

Για νέα αυστηρά μέτρα ετοιμάζεται η Ευρώπη, εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων - Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για κόπωση λόγω lockdown
Για κόπωση από τα αυστηρά περιοστικά μέτρα προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ετοιμάζονται να επιβάλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανακόψουν το νέο κύμα του κορωνοϊού που σαρώνει τη γηραιά ήπειρο, την ώρα που αυξάνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την κόπωση που προκαλεί το lockdown.
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνοδεύουν τα περιοριστικά μέτρα με πακέτα οικονομικής στήριξης, κυρίως προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες απειλούνται με αφανισμό λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι ηγέτες διεθνώς αντιμετωπίζουν μία όλο και πιο δύσκολη αποστολή. με στόχο να ανακόψουν την πανδημία, ενώ προσπαθούν επίσης να σώσουν τις οικονομίες τους, καθώς αναμένουν εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, όπως σημειώνει το Reuters.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, καθώς μπαίνει ο χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους όπου αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους 250.000.
Η Γαλλία ανακοίνωσε περισσότερα από 50.000 κρούσματα σε μια ημέρα και ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 μολύνσεις ημερησίως, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστηρίζει ότι οι επόμενες μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι ενώ Ισπανία και Ιταλία έλαβαν νέα μέτρα και περιορισμούς.
Αλλά και στη Ρωσία, όπου έχουν ήδη εγκριθεί για χορήγηση δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές εκτός της Μόσχας.

Επεισόδια κατά των μέτρων στην Ιταλία

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ιταλία τη Δευτέρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους νέους περιορισμούς,ενώ σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ιταλίας προκλήθηκαν βίαια επεισόδια.
Στην οικονομική πρωτεύουσα του Μιλάνου, οι νέοι πέταξαν μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με χρήση δακρυγόνων.
Στο Τορίνο, διαδηλωτές έσπασαν τις βιτρίνες πολυτελών καταστημάτων, ενώ δεν έλειψαν και οι λεηλασίες, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 10 ατόμων.
Στη Νάπολη, τέλος, χιλιάδες έμποροι και εργαζόμενοι σε εστιατόρια και καφέ (τα νέα μέτρα προβλέπουν υποχρεωτικό κλείσιμο στις έξι το απόγευμα) διαδήλωσαν εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στους περιορισμούς αυτούς, με κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Πλεμπισίτο.
Έξω από την είσοδο εστιατορίου, στην οδό Σάντα Λουτσία, τοποθέτησαν ξύλινο φέρετρο και δίπλα του, τα ομοιώματα δυο σερβιτόρων.
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να εγκρίνει αργότερα μέσα στην ημέρα μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από νέα μέτρα, την ώρα που τα κρούσματα στην Ιταλία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τον τελευταίο μήνα.

ΠΟΥ: Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά μέτρα, όχι lockdown

Η τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας».
Σύμφωνα με το ECDC, η επιδημία «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση» ενώ επισημαίνεται ότι «εναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες»
Ωστόσο, σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τον ρυθμό της στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, να πάρει ισχυρότερα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά «lockdown».
«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά lockdown», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προειδοποίησε για κόπωση της κοινωνίας ως αποτέλεσμα των lockdowns.
«Η εργασία από το σπίτι, τα παιδιά που εκπαιδεύονται εξ αποστάσεως, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να χαρούμε τις οικογενειακές στίγμες, είναι δύσκολες καταστάσεις και η κόπωση είναι πραγματική.
Ωστόσο δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε.
Οι ηγέτες πρέπει να εξισορροπήσουν τη διαταραχή της κοινωνικής ζωής,  με την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των συστημάτων υγείας καθώς γεμίζουν οι εντατικές», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης