Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Επιστροφή των παγίων του δικτύου αν ναυαγήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

tags :
ΔΕΗ: Επιστροφή των παγίων του δικτύου αν ναυαγήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Στην περίπτωση επιτυχούς κατάληξης του διαγωνισμού, η ΔΕΗ θα επιδιώξει τη διατήρηση ουσιαστικού ρόλου στο μάνατζμεντ
Η επόμενη ημέρα στον ΔΕΔΔΗΕ σε περίπτωση επιτυχούς και μη επιτυχούς κατάληξης του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης απασχολεί τη ΔΕΗ.
Για τη δεύτερη περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του 49% σε στρατηγικό επενδυτή δεν τελεσφορήσει η ΔΕΗ επιδιώκει την επιστροφή της κυριότητας των παγίων που είναι υποχρεωμένη να μεταβιβάσει στον ΔΕΔΔΗΕ.
Για το σκοπό αυτό η μεταβίβαση θα γίνει με αστερίσκους που θα προβλέπουν την δυνατότητα επιστροφής.
Η ΔΕΗ ως κύριος των παγίων του δικτύου σήμερα εισπράττει άμεσα έσοδο 7% ετησίως από τη χρήση του που μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 49% η ΔΕΗ έναντι αυτής της απώλειας θα εισπράξει κάποιο τίμημα.
Στην περίπτωση όμως που ο διαγωνισμός αποτύχει και η κυριότητα των παγίων παραμείνει στον ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο θα έχει μεταφερθεί για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, τότε το ετήσιο έσοδο για τη χρήση τους θα το εισπράττει η θυγατρική και η ΔΕΗ ως μέτοχος θα εισπράττει μόνο μέρισμα. Αυτός είναι ο λόγος που η ΔΕΗ θα συμπεριλάβει στην ρύθμιση μεταφοράς των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ πρόβλεψη για επιστροφή τους σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Αποφυγή της πλήρους απώλειας ελέγχου

Στην περίπτωση επιτυχούς κατάληξης του διαγωνισμού που είναι και το ζητούμενο της όλης διαδικασίας αυτό που η ΔΕΗ θα επιδιώξει είναι η διατήρηση ενός ουσιαστικού ρόλου στο μάνατζμεντ και μετά την πώληση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραχωρήσει μαζί με το 49% και ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.
Τα δικαιώματα αυτά θα καθορίσουν και τον βαθμό ελέγχου της εταιρείας από τον στρατηγικό επενδυτή που θα αναδείξει ο διαγωνισμός αλλά και συνάμα την ουσιαστική θέση της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Η ΔΕΗ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να απολέσει πλήρως τον έλεγχο των δικτύων διανομής και αναμένεται να θέσει κόκκινες γραμμές στις σχετικές συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία. Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο που αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη για τον διαγωνισμό.

Μέσα στον Νοέμβριο το market test

Στο μεταξύ πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα μέσα στο Νοέμβριο οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα ξεκινήσουν το market test για να βολιδοσκοπήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και να καταγράψει ενδεχόμενες παρατηρήσεις για τους όρους του διαγωνισμού.
Μέσα στην εβδομάδα εξάλλου αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του δικτύου της περιόδου 2021-2024 ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και η απόφαση για την απόδοση κεφαλαίου (Wacc) παράμετρος σημαντική για να καταρτίσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τις προσφορές τους.
Ανεπίσημα, ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔHΕ έχουν εκδηλώσει η γερμανική ΕΟΝ, η γαλλική ΕNEDIS και η ιταλική ΕΝΕL.
Η αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο διανομής του απλώνεται σε 239.236 χλμ., καλύπτοντας όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά.
Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτελεί και το επενδυτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης