Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Θα καθοριστούν τα κριτήρια για τον ανταγωνισμό στις ψηφιακές υπηρεσίες

tags :
Κομισιόν: Θα καθοριστούν τα κριτήρια για τον ανταγωνισμό στις ψηφιακές υπηρεσίες
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται κανόνες που θα διέπουν τους «ψηφιακούς» γίγαντες στην ΕΕ. 
Η ΕΕ διαμορφώνει το νέο πλαίσιο ανταγωνισμού στις ψηφιακές υπηρεσίες το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση απο τον Δεκέμβριο.
Αν λάβουμε υπόψη μας τη σκόνη που έχει σηκωθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα θέματα ανταγωνισμού στον ψηφιακό κόσμο, η ΕΕ προσπαθεί να διαμορφώσει τους ρυθμιστικούς κανόνες για την εν λόγω αγορά προτού τα θέματα επιλυθούν διά της νομικής οδού (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ).
Η ΕΕ σκοπεύει να καθορίσει ένα συνολο αρχών που θα καθορίζουν το είδος των κανόνων και των κριτηρίων για τον ορισμό της δεσπόζουσας θέσης, δήλωσε η επικεφαλής των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρώπης τη Δευτέρα (26/10), γεγονός που πιθανότατα θα επηρεάσει του «γίγαντες» της ψηφιακής τεχνολογίας: την Apple, το Amazon, το Facebook και την Google, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η οποία καταρτίζει το νέο πλαίσιο ανταγωνισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), που θα καθορίζει πώς πρέπει να κοινοποιούνται τα ψηφιακά δεδομένα και πώς πρέπει να λειτουργούν οι ψηφιακές αγορές, υπογράμμισε ότι εξετάζει έναν κατάλογο κριτηρίων για τον καθορισμό των εννοιών της άσκησης υπέρμετρης επιρροής είτε της σημασίας της εκάστοτε εταιρείας για την αγορά (δηλαδή το μέγεθος της εν σχέσει προς τις άλλες εταιρείες).

Επιρροή και ρόλος της κάθε εταιρείας

«Προφανώς, το νέο πλαίσιο δεν θα στοχεύει να πλήξει συγκεκριμένη εταιρεία ή επιχειρήσεις από μια συγκεκριμένη χώρα.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το νέο πλαίσιο στοχεύει στο να καθορίσει τη συγκεκριμένη επιρροή μιας εταιρείας στην αγορά (για να ορισθεί θεμιτή ή αθέμιτη) είτε τη συγκεκριμένη σημασία μιας εταιρείας στην εν λόγω αγορά.
Τα παραπάνω θα καθορίσουν τα κριτήρια που θα καθορίσουμε », δήλωσε στο Reuters.
«Δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει ακόμη τον εν λόγω κατάλογο κριτηρίων», σημείωσε.
Η Vestager αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρότασή της στις 2 Δεκεμβρίου 2020, μετά την οποία η Επιτροπή θα διαπραγματευτεί με τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να συμφωνήσουν όσον αφορά το ευρωπαϊκό θεσμικό/νομοθετικό πλαίσιο. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια.
Η Apple, το Facebook και η Google δήλωσαν ότι τυχόν νέοι κανόνες πρέπει να είναι έλλογοι, να έχουν αναλογική ισχύ και να βασίζονται σε σαφείς παραμέτρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης