Τελευταία Νέα
Διεθνή

H IPO της Ant θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία - Έχει προκαλέσει επενδυτική φρενίτιδα

tags :
H IPO της Ant θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία - Έχει προκαλέσει επενδυτική φρενίτιδα
Ο γίγαντας της fintech θα έχει κεφαλαιοποίηση 315 δισεκατομμυρίων 
Η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) του κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Ant θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδρυτή της Alibaba Jack Ma, καθώς αναμένεται να αντλήσει 34,5 δισεκ. δολ.
Ως εκ τούτου, ο γίγαντας της fintech θα έχει κεφαλαιοποίηση 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν ακόμη εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο κολοσσός χρηματοοικονομικής τεχνολογίας θα εκδώσει από 1,67 δισεκατομμύρια νέες μετοχές σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ .
Οι μετοχές που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Σαγκάης θα διατεθούν στην τιμή των 68,8 γιουάν ανά μετοχή, άρα θα αντλήσει 114,94 δισ. γιουάν ή 17,23 δισ. δολάρια.
Οι μετοχές που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα διατεθούν στην τιμή των 80 δολαρίων Χονγκ Κονγκ, με την Ant Group να αντλεί 133,65 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ ή 17,24 δισ. δολάρια.
Να σημειωθεί πως τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις στις οποίες έχουν προβεί τόσο η JP Morgan όσο και η Goldman Sachs.
Η ΙPO της Ant έχει προσελκύσει τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, ενώ έχει προκαλέσει επενδυτική φρενίτιδα και στην Κίνα.
Κατά την προκαταρκτική διαβούλευση για τις τιμές της IPO στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν εγγραφεί για περισσότερες από 76 δισεκατομμύρια μετοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ant's Shanghai.
Σημειώνεται πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι Ant δεν θα μπορούν να πουλήσουν μετοχές για έξι μήνες.
Ο Όμιλος Alibaba, ο οποίος ιδρύθηκε από την Ma και κατέχει περίπου το ένα τρίτο της Ant, συμφώνησε να εγγραφεί για 730 εκατομμύρια μετοχές στο χρηματιστήριο της Σανγκάης.
Η αρχική δημόσια προσφορά πρόκειται να φτάσει τα 34 δισεκ. δολ., ξεπερνώντας τα 25,6 δισεκ. δολ. της Saudi Aramco το 2019, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες IPO της δεκαετίας

1. Saudi Aramco - 25,6 δισ. δολάρια
Η Saudi Aramco πραγματοποίησε την μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών, καθώς άντλησε 25,6 δισ. δολάρια από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του βασιλείου.
Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση του οράματος του άκρως αμφιλεγόμενου πρίγκιπα Bin Salman να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας του.
Ο κρατικά ελεγχόμενος πετρελαϊκός κολοσσός όρισε την τελική τιμή των μετοχών του στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια), εξασφαλίζοντας έτσι αποτίμηση 1,7 τρισ. δολαρίων.
Έλαβε συνολικές προσφορές 119 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές, που δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως γνωστό σε ποιο βαθμό ήταν από τις μεγάλες οικονομίες του εξωτερικού.

2. Alibaba - 25 δισ. δολάρια
Τον Νοέμβριο του 2019, η Alibaba αποφάσισε να μπει και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Ο Jack Ma, οραματιστής του ηλεκτρονικού εμπορίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Alibaba εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι η προθυμία του να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Επιπλέον, η Alibaba σκοπεύει να επεκτείνει την επενδυτική της βάση και να συμμετάσχει σε θεμελιώδεις σωματεία κεφαλαίων στην Ασία.
Η τεράστια αυτή IPO, περιελάμβανε 575 εκατ. μετοχές, ενώ η τιμή της μετοχής έφτανε τα 24,01 δολάρια. Η Alibaba ξεκίνησε συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 26 Νοεμβρίου 2019.
Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας «έσπασε» κάθε ρεκόρ το 2014, όταν επέλεξε την Wall Street αντί του Χονγκ Κονγκ για να μπει στο χρηματιστήριο, καθώς η αμερικανική χρηματαγορά επέτρεπε τότε την διοίκηση της εταιρείας από τους ιδρυτές και τα στελέχη, κι όχι μόνο από τους μετόχους. Από το τεράστιο ποσό που μάζεψε μέχρι σήμερα, οι μετοχές της έχουν ανατιμηθεί κατά 190%, φτάνοντας τη συνολική της αξία στα 484 δισ. δολάρια.

3. Agricultural Bank of China - 22.1 δισ. δολάρια
Η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ), είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας. Η ABC Bank πήγε δημόσια στις 7 Ιουλίου 2010 με μια πρώτη προσφορά, όπου συγκέντρωσε 19,228 δισ. δολάρια. Οι μεταγενέστερες προσφορές από την ασφαλιστική εταιρεία Goldman Sachs Asia έφεραν συνολικά πάνω από 22 δισ. δολάρια.

4. American International Assurance - 20,5 δισ. δολάρια
Η AIA, μια επενδυτική και ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, προσφέρθηκε στο κοινό στις 21 Οκτωβρίου 2010. Έφερε 17,816 δισεκατομμύρια δολάρια και έγινε η τρίτη χρηματοοικονομική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ στην λίστα των πιο επιτυχημένων IPO.

5. General Motors - 18,15 δισ. δολάρια
Το όνομα πίσω από μια από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στις ΗΠΑ, είναι επίσης πίσω και μιας από τις μεγαλύτερες IPO. Η GM κατέθεσε τα έγγραφα για να «σηκώσει» από τις αγορές 18,1 δισ. δολάρια, έναν σχεδόν χρόνο μετά τη σωτηρία της από την αμερικανική κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πτωχευτικού Κώδικα. Από την είσοδό της στην Wall Street μέχρι σήμερα η μετοχή της αυξήθηκε κατά 18%.

6. Facebook - 16,01 δισ. δολάρια
Αυτή η IPO του Μαΐου του 2012 έμεινε στην ιστορία ως η μέρα των… προβλημάτων. Οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες του Nasdaq ανάγκασαν κάποιους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές ακριβότερα από τις τιμές που είχαν προσφέρει. Μέσα σε όλα αυτά, η μετοχή της Facebook μόλις που κατάφερε να πιάσει τον στόχο των 38 δολαρίων στο τέλος της μέρας, κλείνοντας στα 38,23. Εκείνη την εποχή η συνολική αξία της εταιρείας έφτανε τα 81,2 δισ. δολάρια. Από τότε, και παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα ειδικά το τελευταίο διάστημα, η συνολική της χρηματιστηριακή αξία εκτοξεύτηκε κατά 408,6%, φτάνοντας τα 547 δισ. δολάρια.

7. Uber - 8,1 δισ. δολάρια
Η Uber κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο διάσημους αμφιλεγόμενους «μονόκερους» της Silicon Valley. Η Uber κρατήθηκε με «νύχια και με δόντια» μακριά από το να κάνει την αρχική δημόσια προσφορά της, εκμεταλλευόμενη τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και τις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές για δισεκατομμύρια πριν από την είσοδο της στο χρηματιστήριο.
H Uber δημοσίευσε τo πολυαναμενόμενο ενημερωτικό δελτίο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της, στην τελική ευθεία για το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της Uber κατέρρευσε την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσής της, καταγράφοντας πτώση 7,6% στα 42 δολάρια περίπου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη σφαίρα της εμπορικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή αρχικών δημόσιων προσφορών Jay Ritter, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι επενδυτές που αγόρασαν τις 180 εκατομμύρια μετοχές της Uber που δόθηκαν μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς στα 45 δολάρια ανά μετοχή είχαν συνολικές απώλειες 618 εκατομμυρίων δολαρίων.

8. AB InBev - 5 δισ. δολάρια
To ποσό των 5 δισ. δολαρίων άντλησε η AB InBev από την εισαγωγή της ασιατικής μονάδας της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε στο κατώτατο σημείο του στόχου. Παρόλα αυτά η αρχική δημόσια εγγραφή της μονάδας της κορυφαίας ζυθοποιΐας στον πλανήτη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως από τις αρχές του 2019. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η AB InBev είχε ακυρώσει μία μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή, από την οποία θα αντλούσε 9,8 δισ. δολάρια, επικαλούμενη «αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μη ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης