Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μειωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία σε 200.000 ιδιοκτήτες να προλάβουν να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Μειωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία σε 200.000 ιδιοκτήτες να προλάβουν να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
Ηλεκτρονικά μηνύματα με οδηγίες θα αρχίσει να στέλνει από σήμερα 26 Οκτωβρίου 2020 η ΑΑΔΕ
Δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ εισέπραξαν μειωμένα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου για κούρεμα 40% στα μισθώματα, έχασαν από δικό τους λάθος να συμψηφίσουν αυτή την ζημιά με τον ΕΝΦΙΑ 2020.

Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων εφαρμόστηκε το διάστημα Μαρτίου - Αυγούστου 2020 με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει την δυνατότητα σε περισσότερους από 920.000 εκμισθωτές να σβήσουν αυτές τις απώλειες με τον φετινό φόρο επί των ακινήτων υποβάλλοντας δηλώσεις Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Όμως λόγω των σοβαρών λαθών ή των κενών που εντοπίστηκαν στη δήλωση ( ελλιπή στοιχεία) έχασαν το κλειδί της μείωσης.
Σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) δεν  δεν κατέστη δυνατός ο υπολογισμός των εκπτώσεων με αποτέλεσμα να τους βεβαιωθεί ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ του 2020, χωρίς καμία μείωση.
Η ΑΑΔΕ, θα αρχίσει από σήμερα να στέλνει μηνύματα στους φορολογούμενους με οδηγίες  στο λογαριασμό τους στο Τaxisnet ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:

- Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.

- Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.

- Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.
Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.

Για παράδειγμα σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, δεν ισχύει ολόκληρη για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες. 
Η έκπτωση μοιράζεται στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και περιορίζεται στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).
Από τη στιγμή που οι δηλώσεις Covid θα επανυποβληθούν χωρίς λάθη ή παραλείψεις, οι ιδιοκτήτες θα κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρων που δικαιούνται και τα ποσά των εκπτώσεων αυτών θα αφαιρεθούν από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 σε 926.777 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δήλωσαν 3,2 δισ. ευρώ ακαθάριστο εισόδημα από την εκμίσθωση κατοικιών και  511.164 εκείνοι που δήλωσαν 2,89 δισ. ευρώ πρόσθετα εισοδήματα τα οποία προέρχονται από την εκμίσθωση επαγγελματικών ακινήτων, όπως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών (γκαράζ ).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης