Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan κατά πάντων με σχέδιο: Το Oruc Reis βρίσκεται σε τουρκική δικαιοδοσία, ψυχικά άρρωστος ο Macron και κόντρα με τις ΗΠΑ

Erdogan κατά πάντων με σχέδιο: Το Oruc Reis βρίσκεται σε τουρκική δικαιοδοσία, ψυχικά άρρωστος ο Macron και κόντρα με τις ΗΠΑ
Η Τουρκία βάλλει κατά πάντων με στόχο να κινητοποιήσουν ειδικά τις ΗΠΑ αλλά και την Γερμανία ώστε να πιέσουν την Ελλάδα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα, όχι μόνο για την θαλάσσια δικαιοδοσία.
Που το πάει ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος;
Είναι πολεμοχαρής, υποτιμάει τους κινδύνους ή έχει ένα ευρύτερο σχέδιο ώστε στο τέλος να υποχρεώσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
H Τουρκία και ο Erdogan κλιμακώνουν την ένταση, στο Ανατολικό Αιγαίο δηλώνοντας ότι είναι τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία οι περιοχές που ερευνά το τουρκικό σκάφος Oruc Reis.
Ταυτόχρονα ο Erdogan βάλει κατά του Macron χαρακτηρίζονταν ψυχικά άρρωστο ενώ εντείνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ.
Το βασικό θέμα είναι που το πάει ο Erdogan;
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο Erdogan ούτε άγνοια κινδύνου έχει, ούτε πολεμοχαρής έγινε ξαφνικά.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι εάν κλιμακώσουν την ένταση θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα.
Βάλλουν κατά πάντων με στόχο να κινητοποιήσουν ειδικά τις ΗΠΑ αλλά και την Γερμανία ώστε να πιέσουν την Ελλάδα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα, όχι μόνο για την θαλάσσια δικαιοδοσία.
Πέραν από την ΕΕ, την Γαλλία και τις ΗΠΑ ο Erdogan επιτέθηκε και του Ολλανδού Wilders του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Erdogan τρομοκράτη.
Πρέπει να μάθετε τα όριά σας μία φορά.
Ο φασισμός δεν είναι στο βιβλίο μας, είναι στο βιβλίο σας. Υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στο βιβλίο μας», είπε ο Erdogan.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία

Η αναφορά του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που ισχυρίζεται ότι η σεισμική έρευνα που διεξάγει το τουρκικό σκάφος Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «παράνομη» είναι αβάσιμη, καθώς η υφαλοκρηπίδα στην οποία ο Oruç Reis ασκεί δραστηριότητες ανήκει στην Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά την Τουρκία η περιοχή στην οποία το Oruc Reis ασκεί τις δραστηριότητές του μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου με νέα NAVTEX βρίσκεται 130 χιλιόμετρα (86 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας και 440 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
«Αναμένουμε από την Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί τεχνητούς λόγους και προϋποθέσεις για να αποφύγει τον διάλογο με την Τουρκία».
Η Τουρκία έχει εκδώσει νέο τέλεξ πλοήγησης, ή Navtex, καθώς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 25 Οκτωβρίου με 4 Νοεμβρίου.
Το Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με δύο άλλα πλοία, τα Ataman και Cengiz Han.
Θα διεξάγει διάφορες γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες, ειδικά της υφαλοκρηπίδας, ενώ θα αναζητά επίσης φυσικούς πόρους.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Charles Michel - ThessaliaNews
Επίθεση στον Macron από τον Erdogan: Χρειάζεται ψυχική θεραπεία

Ο Erdogan δήλωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Macron χρειάζεται «ψυχική θεραπεία» λόγω της εχθρότητάς του προς το Ισλάμ.
«Ποιο είναι το πρόβλημα του Macron με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους;
Χρειάζεται θεραπεία ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Erdogan στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Τι μπορεί να ειπωθεί σε έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη μιας θρησκευτικής μειονότητας στη χώρα του με αυτόν τον τρόπο;
Πρώτα από όλα, χρειάζεται να αξιολογηθεί διανοητικά», πρόσθεσε ο Erdogan.
Οι ακραίες δηλώσεις του Erdogan ξεκίνησαν με αφορμή εκτεταμένο κυνήγι μαγισσών εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας αλλά και τις δηλώσεις του Macron που χαρακτήρισε το Ισλάμ μια προβληματική θρησκεία που πρέπει να περιοριστεί. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και τζαμιά έκλεισαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων έχουν κορυφωθεί.
Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε στην Agence France-Presse (AFP) ότι το Παρίσι ανακαλεί τον απεσταλμένο του στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.
Ο πρέσβης Herve Magro θα συναντηθεί με τον Macron για να συζητήσει την κατάσταση, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Απαιτούμε από τον Erdogan να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του επειδή παίρνει επικίνδυνη πορεία από κάθε άποψη», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Γαλλία θεωρεί ότι δεν έλαβε συλλυπητήρια από τον Τούρκο πρόεδρο μετά την αποκεφαλισμό του καθηγητή Samuel Paty έξω από το Παρίσι.
Ο Paty δολοφονήθηκε αφού έδειχνε κινούμενα σχέδια στην τάξη του που απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ, το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικά προσβλητικό από τους Μουσουλμάνους.
Ο Macron έχει επισημάνει ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία "σε κρίση" παγκοσμίως και είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο για την ενίσχυση ενός νόμου του 1905 που διαχωρίζει επίσημα την εκκλησία και το κράτος στη Γαλλία. Ανακοίνωσε αυστηρότερη εποπτεία της σχολικής εκπαίδευσης και καλύτερο έλεγχο της ξένης χρηματοδότησης τζαμιών.
Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Γαλλία και Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το κατεχόμενο Nagorno Karabakh.
Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση, αλλά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Macron ότι η Άγκυρα έστειλε μισθοφόρους της Συριακής πολιτοφυλακής να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Erdogan κατηγόρησε την Γαλλία, η οποία μαζί με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμπροεδρεύουν την ομάδα του Μινσκ που είχε επιφορτιστεί με την επίλυση της σύγκρουσης, ότι «ήταν πίσω από τις καταστροφές στο Αζερμπαϊτζάν».
Επανέλαβε επίσης προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η Γαλλία, η όπου υπάρχει ισχυρή αρμενική κοινότητα, οπλίζει την Αρμενία. «Νομίζεις ότι θα αποκαταστήσεις την ειρήνη με τα όπλα που στέλνεις στους Αρμένιους.
 Δεν μπορείς γιατί δεν είσαι ειλικρινής» ανέφερε ο Erdogan.
Ο Erdogan κατηγόρησε επίσης τη γερμανική αστυνομία για «φασισμό» για την πρόσφατη αστυνομική επιδρομή σε τζαμί του Βερολίνου.
France recalls ambassador from Turkey after 'unacceptable' Erdogan comments
Κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία

«Μερικοί Αμερικανοί ζητούν τον αδερφό μου Ilham (Aliyev) και του λένε ότι εάν η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν, θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο Erdogan.
Ως γνωστό η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις για το Nagorno Karabakh ενώ ένταση με τις ΗΠΑ έχει υπάρξει και για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού  συστήματος S-400.
«Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ποιον αντιμετωπίζουν» είπε ο Erdogan.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουμε τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 αλλά λησμονούν ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχο έθνος».
Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία είναι τεταμένες λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 από την Τουρκία, εξέλιξη που οδήγησε στην ακύρωση της πώλησης F-35 Lightning II από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα συστήματα στα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν διατηρούν μια ισχυρή διπλωματική σχέση, βασισμένη στην αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη».
Το Nagorno Karabakh βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμενικών αυτονομιστών, με την υποστήριξη της Αρμενίας, από το 1994 όταν έληξε ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.
Οι νέες μάχες που ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Δύο εκεχειρίες με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας παραβιάστηκαν.
Σύμφωνα με την Ρωσία 5.000 πολίτες από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν σκοτωθεί έως τώρα από τις 27 Σεπτεμβρίου 2020.
Η Τουρκία παρέλαβε τη δεύτερη συστοιχία S-400 | Economistas.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης