Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άφαντοι οι insiders παρά τις μεγάλες πωλήσεις σε μετοχές – Στήριξη με λεφτά των εταιρειών

Άφαντοι οι insiders παρά τις μεγάλες πωλήσεις σε μετοχές – Στήριξη με λεφτά των εταιρειών
Οι αγορές ιδίων μετοχών δε μπορούν να καλύψουν την προσφορά, καθώς έχουν συγκεκριμένους όρους οι εταιρείες για το πόσες μετοχές μπορούν να αγοράζουν καθημερινά
Με αγορές ιδίων μετοχών, δηλαδή με τα λεφτά της εταιρείας, επιχειρείται το τελευταίο διάστημα να περιοριστεί η πτώση πολλών μετοχών, ενώ σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως οι λεγόμενοι insiders, οι βασικοί μέτοχοι δηλαδή και τα διευθυντικά στελέχη είναι άφαντα.
Ενώ, γίνεται ξεκάθαρα για όσους παρακολουθούν το ταμπλό καθημερινά πως δεκάδες είναι αυτές οι μετοχές που έχουν πωλητές, η διολίσθηση κρατάει καιρό και αγοραστές δεν εμφανίζονται.
Οι αγορές ιδίων μετοχών δε μπορούν να καλύψουν την προσφορά, καθώς έχουν συγκεκριμένους όρους οι εταιρείες για το πόσες μετοχές μπορούν να αγοράζουν καθημερινά.
Και ενώ οι διοικήσεις, είδαν την τιμή της μετοχής ως ευκαιρία για αγορά και αποφάσισαν αγορές ιδίων μετοχών, οι ίδιοι ως μεγαλομέτοχοι και βασικά στελέχη δεν προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις.
Πολλές μετοχές έχουν γράψει και τιμές χαμηλότερες από αυτές του Μαρτίου και οι μεγάλες πωλήσεις συνεχίζονται, αφού και οι ξένοι είναι πωλητές εδώ και πολλούς μήνες αλλά και οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν εκροές σε σχέση με τις μέρες που ξέσπασε η κρίση.
Στελέχη της αγοράς, σημειώνουν πως είναι ανήσυχα γιατί από τη μία περιμένουν πως οι ξένοι θα κλείσουν τα βιβλία τους στο τέλος του μήνα, ενώ και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, ίσως δεν περιλαμβάνει θετικές εκπλήξεις για τις μετοχές του ΧΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πραγματικοί γνώστες των επιχειρήσεων, ήτοι οι βασικοί μέτοχοι, θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη, αλλά απέχουν, προφανώς λόγω της περιορισμένης ορατότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας και των γεωπολιτικών εντάσεων.
Το τελευταίο διάστημα τα βλέμματα της αγοράς έχουν τραβήξει οι μετοχές της Motor Oil και της Jumbo.
Η Motor Oil μάλιστα έγραψε νέο χαμηλό και γίνονται μικρές αγορές ιδίων μετοχών και εσχάτως insiders, οι οποίοι πουλούσαν στα 21 ευρώ εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές, τώρα κάτω από τα 9 ευρώ αγοράζουν ελάχιστες.
Μεγάλες πιέσεις με πολύ μεγάλο όγκο δέχεται και η Jumbo, με αποτέλεσμα από τα 17 ευρώ να έχει υποχωρήσει στα 13 ευρώ, χωρίς όμως να έχει ενεργοποιήσει η πτώση το ενδιαφέρον των insiders.
Η Fourlis δέχεται πιέσεις και η ίδια η εταιρεία αγοράζει μετοχές αλλά οι insiders έχουν κάνει μικρές πωλήσεις πάνω από τα 4 ευρώ.
Στην Τιτάν η παρουσία του Ανδρέα Κανελλόπουλου είναι καθημερινή και αγοράζει έως 1.500 μετοχές ανά συνεδρίαση.
Ωστόσο, η μετοχή δε μπορεί να αντιδράσει, καθώς οι εντολές αυτές είναι πολύ μικρές για το μέγεθος της εταιρείας.
Στη Lamda αν και έγιναν μεγάλες αγορές την περίοδο της αύξησης κεφαλαίου, τώρα που η μετοχή είναι σημαντικά χαμηλότερα, δε γίνονται αγορές.
Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Μυτιληναίος όπου έχουν γίνει μεγάλες αγορές από insider παράλληλα με τις αγορές ιδίων μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης