Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας – ΕΕ για το Ισλάμ: Πρωτοφανείς επιθέσεις Erdogan κατά Macron, ανάκληση του Γάλλου πρέσβη και...εμπορικός πόλεμος

Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας – ΕΕ για το Ισλάμ: Πρωτοφανείς επιθέσεις Erdogan κατά Macron, ανάκληση του Γάλλου πρέσβη και...εμπορικός πόλεμος
Αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ για το Ισλάμ
(upd) Η δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Samuel Pety αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για μία νέα σκληρότατη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ με κάδρο το Ισλάμ και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Μεταξύ άλλων καταγράφονται επιθέσεις εκατέρωθεν, ανάκληση πρεσβευτή και η κόντρα πιθανότατα δεν θα εκπνεύσει σύντομα με τις συνέπειες να εκτιμώνται ως απρόβλεπτες. Ήδη πολλές αραβικές χώρες έχουν ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο σε βάρος γαλλικών προϊόντων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron μετά την απέλαση Ισλαμιστών ριζοσπαστών αποφάσισε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα των κυβερνητικών κτιρίων με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo, με απεικονίσεις, μεταξύ άλλων, του Μωάμεθ, που αποτέλεσαν την αιτία για την αποτρόπαια επίθεση στον Samuel Pety.
«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ αυτά τα σκίτσα, ακόμα και αν άλλοι υποχωρήσουν»  τόνισε ο Macron σε ομιλία του στο Παρίσι.
Κατήγγειλε δε το «μίσος των άλλων« αλλά και την «καταστροφική συνωμοσία» που οδήγησαν στη δολοφονία του Pety, που ενσάρκωνε τα ιδανικά της γαλλικής Δημοκρατίας.
Image

Erdogan: Ο Macron χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Οι κινήσεις αυτές του Γάλλου προέδρου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Τούρκου ομολόγου του.
Στη διάρκεια ομιλίας του στην Καισάρεια σε εκδήλωση του ΑΚΡ στις 24/10/2020 κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές που υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του που τελούν υπό κατοχή.
Αναφερόμενος στον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο ο Tayyip Erdogan ανέφερε «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία» διερωτώμενος «ποιο είναι το πρόβλημα του Macron με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.
Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος.
Μάλιστα «προειδοποίησε» ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.

Νέα προκλητική δήλωση

Όμως ο Erdogan, παρά τις έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του αυτές, έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά» σήμερα (25/10).
Σε ομιλία του στην ανατολική επαρχία της Μαλάτια, η οποία προβλήθηκε τηλεοπτικά, ο Erdogan τόνισε:
 «Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει χάσει τον δρόμο του. Μιλάει όλη μέρα για τον Erdogan. Κοίτα πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις Είπα χθες στο Καϊσέρι, ότι είναι μια υπόθεση που πρέπει πραγματικά να ελεγχθεί ».
Image

Ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Άγκυρα

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Emmanuel Macron, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.
«Οι δηλώσεις του προέδρου Erdogan είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο.
Αξιώνουμε από τον Erdogan να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη.
Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.
Η γαλλική προεδρία σημείωσε εξάλλου «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Samuel Pety», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.
Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις Τούρκου προέδρου τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία κλιμακώνει την ένταση με την ανάκληση του πρέσβη στην Άγκυρα

Η Γαλλία κλιμακώνει την ένταση ανακαλώντας τον πρέσβη της στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αναφέρει ότι η Γαλλία συνεχίζει τη «μονόπλευρη και εγωκεντρική» προσέγγισή της σε περιστατικά και σε διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.
Προσθέτει ότι δεν υπήρξε αντίδραση από τη Γαλλία για την προβολή καρικατούρων σε κρατικά κτίρια στη χώρα, η οποία προσβάλλει τους Μουσουλμάνους.
Καθώς η Τουρκία καταπολεμά κάθε είδους τρομοκρατία και βία, η ανακοίνωση τονίζει πως η Άγκυρα λυπάται για την πρόσφατη δολοφονία Γάλλου δασκάλου.
«Η λύπη μας εκφράστηκε από τον Πρέσβη μας στο Παρίσι, τον ανώτατο εκπρόσωπο του κράτους μας στη Γαλλία», επισημαίνει.
Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε στη συνέχεια ότι η Γαλλία δεν έκανε καμία δήλωση για τους Τούρκους που έχουν υποστεί βασανιστήρια «από την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ εδώ και χρόνια».
Η Τουρκία δεν κάνει διακρίσεις σε κανέναν με βάση τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη φυλή και τις σκέψεις κατά της τρομοκρατίας,  καταλήγει η ανακοίνωση.

Cavusoglu: Να σταματήσουμε τους πολιτικούς της ΕΕ με τη φασιστική νοοτροπία

Την Κυριακή 25/10 συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu στον απόηχο της ανάκλησης του Γάλλου πρέσβη.
«Όταν τους λες την αλήθεια κατά πρόσωπο, οι ρατσιστές της Ευρώπης που έχουν ηττηθεί, εμφανίζονται ξανά.
Προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία.
Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τους κακομαθημένους πολιτικούς της Ευρώπης με τη φασιστική νοοτροπία», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Image
Le Drian: Η Τουρκία στηρίζει την προπαγάνδα μίσους κατά της Γαλλίας

Στις επιθέσεις Erdogan  - Cavusoglu απάντησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian.
«Στην απουσία κάθε επίσημης αναφοράς καταδίκης ή αλληλεγγύης εκ μέρους των Τουρκικών Αρχών μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Conflans Sainte-Honorine, προσετέθησαν εδώ και λίγες ημέρες προπαγάνδα μίσους και συκοφαντιών εναντίον της Γαλλίας, γεγονός που καταθέτει μαρτυρία βούλησης για υποδαυλισμό του μίσους εναντίον μας και στο εσωτερικό του Κράτους μας καθώς και εκτόξευση ύβρεων απευθείας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας εκπεφρασμένες στο ανώτατο επίπεδο του Τουρκικού Κράτους.
Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη, κατά μείζονα λόγο εκ μέρους συμμαχικής χώρας.
Κατά συνέπεια, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Τουρκία, ανεκλήθη και επιστρέφει στο Παρίσι ήδη από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου για διαβουλεύσεις», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Borrell:  Απαράδεκτες οι ύβρεις Erdogan για Macron, επικίνδυνη αυτή η αντιπαράθεση

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, τα λόγια του Tayyip Erdogan για τον Emmanuel Macron, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Josep Borrell, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα.
Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».
Image
Κόντρα Altun - Σχοινά

Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπεύθυνου επικοινωνίας του Erdogan, Fahrettin Altun και του αντιπροέδρου της Commission Μαργαρίτη Σχοινά.
Σε μήνυμα του στο Twitter ο Altun, ισχυρίστηκε ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους.
Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας - τον τρόπο ζωής μας».
Η απάντηση του Μαργαρίτη Σχοινά ήρθε μέσα από δικό του μήνυμα στο Twitter λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής».

Μητσοτάκης: Πλήρης υποστήριξη στον Macron για την επίθεση που δέχεται

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο Twitter.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη.
Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη τον προς Emmanuel Macron και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκη

Image
Το σκίτσο του Erdogan

Την έντονη αντίδραση, όχι μόνο των μελών της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά του ίδιου του Erdogan προκάλεσε η ανάρτηση στο Twitter του Ολλανδού πολιτικού, βουλευτή και αρχηγoύ του αντι-Ισλαμικού κόμματος, Geert Wilders με ένα σκίτσο που δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο με μια βόμβα στο κεφάλι, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη».
 Μάλιστα, έδωσε και συνέχεια λίγο αργότερα, τονίζοντας πως «η αλήθεια είναι δυσάρεστη κάποιες φορές, αλλά παραμένει αλήθεια!».
ImageImage
Υπάρχει επίσης ένα μέλος του κοινοβουλίου της Ολλανδίας, που κάτι γράφει για εμένα και έχει κολλήσει με αυτό.
Ας μάθουν επιτέλους τα όριά τους.
Έχετε υπολογίσει ποτέ με ποιους πορεύεστε; Ο φασισμός δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας, αλλά στη δική σας.
Εμείς δεν έχουμε φασισμό και ναζισμό στην ιστορία μας, αλλά κοινωνική δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό τόνισε: «Είμαστε η χώρα που φιλοξενούμε τους πιο πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, δεν μετανιώνουμε γι’ αυτό.
Έχουμε φροντίσει για 4 εκατομμύρια ανθρώπους από τη Συρία κι ενώ περιμέναμε ένα ευχαριστώ από τη Δύση, βλέπουμε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για τους τρομοκράτες στα σύνορά μας.
Αντιμετωπίζουμε παντού εμπόδια, για τις κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μας κατηγορούν για την υποστήριξή μας στο Αζερμπαϊτζάν».

Εμπορικό πόλεμο με τη Γαλλία άνοιξαν οι αραβικές χώρες

Εμπορικές προεκτάσεις έχει η απόφαση Macron να συνεχίσει να προβάλει σε γαλλικά κυβερνητικά κτίρια τα σκίτσα του Μωάμεθ. Πολλές Αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Ιράν, το Κουβέιτ  απειλούν με μποϊκοτάζ τα γαλλικά προϊόντα με πολλά σουπερ μάρκετ να τα έχουν ήδη αποσύρει από τα ράφια τους.
Αγροτικά, γαλακτοκομικά, αρώματα πολυτελείας, καλλυντικά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί στα κοινωνικά μέσα για μποϊκοτάζ, με το σχετικό hashtag να γράφεται στα αραβικά.
Στο Κατάρ οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi προχώρησαν ήδη στην πράξη, αποσύροντας τα γαλλικά προϊόντα.
Το ίδιος και το Κουβέιτ που εισάγει από τη Γαλλία προϊόντα 834 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και 2020, ενώ το  πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, την γαλλική Πολιτιστική εβδομάδα ενώ και στο Κουβέιτ 60 συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ με δηλώσεις, στο AFP, του προέδρου της συνομοσπονδίας τους ενώ και ο επικεφαλής του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτορείων στη χώρα, δήλωσε ότι 430 πρακτορεία ανέστειλαν τις κρατήσεις και τις πτήσεις τους προς τη Γαλλία.
Στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη οικονομία του Αραβικού κόσμου, οι πολίτες μποϊκοτάρουν τη γαλλική αλυσίδα σουπερ μάρκετ Carrefour, μια κίνηση που είχε γίνει και στα Δανέζικα προϊόντα το 2015 μετά τη δημοσίευση της εφημερίδας σκίτσων του Μωάμεθ.
Στην Ιορδανία το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το "Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης", κάλεσε τους πολίτες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδικάζει "τη συνεχιζόμενη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης", καθώς και "κάθε παραπλανητική και ενέχουσα δυσμενή διάκριση απόπειρα να συνδεθεί το Ισλάμ με την τρομοκρατία".
Σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον στο Παρίσι, οι εκκλήσεις για εμπορικό μποϊκοτάζ συνιστούν μια οργανωμένη ισλαμική εκστρατεία διόλου τυχαία, αλλά υποκινούμενη σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία.

Εμπορικό πόλεμο με τη Γαλλία άνοιξαν οι Αραβικές χώρες για τα σκίτσα - Μποΐκοτάρουν τα γαλλικά προΐόντα
Πακιστάν: Ο Macron επιτίθεται στο Ισλάμ

Σε βοήθεια της Τουρκίας και του Erdogan έσπευσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Imran Khan παραδοσιακός σύμμαχος της Άγκυρας.
Κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ότι «επιτέθηκε στο Ισλάμ», αφού ο Ευρωπαίος ηγέτης επέκρινε νωρίτερα τους Ισλαμιστές και υπερασπίστηκε τη δημοσίευση γελοιογραφιών που απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ.
Τα σχόλια του Khan ακολουθούν τις δηλώσεις που έκανε ο Macron την περασμένη εβδομάδα αφού ένας Γάλλος δάσκαλος δολοφονήθηκε κοντά στο Παρίσι αφού είχε δείξει  σχέδια του Προφήτη κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την Ελευθερία του Λόγου.
«Αυτή είναι μια εποχή που ο πρόεδρος Macron θα μπορούσε  να αρνηθεί χώρο σε εξτρεμιστές αντί να δημιουργήσει περαιτέρω πόλωση και περιθωριοποίηση που οδηγεί αναπόφευκτα σε ριζοσπαστικοποίηση», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Khan.
«Είναι ατυχές που επέλεξε να ενθαρρύνει την ισλαμοφοβία με επίθεση στο Ισλάμ παρά στους τρομοκράτες που ασκούν βία, είτε είναι μουσουλμάνοι, λευκοί υπερασπιστές ή ναζί ιδεολόγοι», πρόσθεσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης