Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή – Δένδιας για Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις - Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου

Βουλή – Δένδιας για Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις -  Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου
«Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό», είπε ο Ν. Δένδιας
Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, από τη βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις.
Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου.
Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις».
«Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό», υπογράμμισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φοβική η εξωτερική μας πολιτική, αλλά και πως «θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας.
Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας.
Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δένδιας, διαμήνυσε ότι «απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας», σημειώνοντας παράλληλα πως « βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο για τα εθνικά θέματα σημείο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις» μεταξύ των οποίων και «η αντιμετώπισης του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού».
Υπογράμμισε  ότι έχουμε «αντιστρέψει το τουρκικό αφήγημα του "κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης", αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει σε βάρος της χώρας μας.
Οι Τούρκοι διπλωμάτες έλεγαν " οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλο;"
Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως.
Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της τουρκικής πλευράς».
Είπε χαρακτηριστικά ότι «επί του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας χτίζουμε συμμαχίες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο διμερών και πολυμελών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών».
Έκανε αναφορά στις οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο, ενώ σημείωσε  πως έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, κάτι «που δεν είχε γίνει εφικτό, για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβη το μισό αιώνα».
Κάνοντας αναφορά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τόνισε ότι «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας.
Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας.
Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας».
Πρόσθεσε πως «πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος.
Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση.
Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτική μας θέσης.
Στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία.
Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα που φάνταζαν άλυτα.
Σε μια Ελλάδα λαμπερή, ευρωπαϊκή, ακτινοβόλα.
Σε μια Ελλάδα νέα Ελλάδα 200 ετών».
Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση συνεργασιών «με χώρες της Μεσογείου , της Μέσης Ανατολής, με τις χώρες του Κόλπου και του Καυκάσου.
«Έχουμε ανάπτυξη ένα δίκτυο ομονοούντων κρατών.
Στο οποίο περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν , το Κουβέιτ, το Ομάν , η Ιορδανία , η Αρμενία. Έχουμε δημιουργήσει συναντηλήψεις επί θεμάτων με την Αλγερία, με το Μαρόκο, με το Ιράκ, και νομίζω ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να πείσουμε για τα επιχειρήματά μας για τις συνέπειες των τουρκικών πρακτικών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής.
'Αλλωστε οι περισσότερες χώρες έχουν υποστεί τον τουρκικό επεκτατισμό», ανέφερε ο υπουργός
Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι εκτός από την συνεργασία που έχουμε ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να έχουμε συνεργασίες και με άλλες χώρες σε διμερές επίπεδο όπου θα εξηγούμε όχι μόνο τα συμφέροντα της πατρίδας μας αλλά και την όξυνση που δημιουργεί η Τουρκία τόσο στη Συρία όσο και σε Λιβύη, Ιράκ και Καύκασο.
-Ρωσία
Για την Ρωσία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ελπίζει πολλά από την αυριανή άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov στην Αθήνα.
«Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, είναι ένα ζητούμενο», σημείωσε.
-Βαλκάνια
Για την εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, επί τη βάση της πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης και έχουμε εργαστεί εξαιρετικά μεθοδικά για τις ρυθμίσεις των διμερών μας σχέσεων συνολικά με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Για την Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «αποτελεί πάγια θέση μας, πάγια θέση της ΝΔ, ότι θα μπορούσε να συνομολογηθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Στόχος μας όμως παραμένει η υλοποίησή της και η άμβλυνση κατά το δυνατόν των αρνητικών της πτυχών».
Για τις σχέσεις με την Αλβανία και τα θέματα της μειονότητας, ο υπουργός μίλησε για προσπάθειες που γίνονται για «να εμβαθύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις» ενώ «παράλληλα κάνοντας συνετή χρήση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η γνωστή «αιρεσιμότητα» λειτουργούμε για να διασφαλίσουμε τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Δικαιώματα που είναι αυτονόητα στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Αλβανίας αλλά και της ελληνοαλβανικής φιλίας».
-ΗΠΑ
Κάνοντας αναφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ,  επεσήμανε ότι «πέρα από την υπογραφή της πρόσφατης αμυντικής συμφωνίας, νομίζω ότι η εμβάθυνση τους για την Ελλάδα είναι προφανείς σε όλους σας.
Έχω συναντήσει τον κ. Pompeo έξι φορές και μια τηλεδιάσκεψη, δεν νομίζω ότι στην ιστορία της Ελλάδας έχει ξανά παρατηρηθεί το φαινόμενο.
Θέλω όμως να ξέρετε ότι εκκινούμε σχεδόν άμεσα σε νέο διάλογο για την διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας και την υπογραφή μιας νέας επί της αρχής συμφωνίας
- Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η πολιτική μας κινείται στους διαχρονικούς εθνικούς άξονες και «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί το μείζον εθνικό θέμα και ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεις επί της βάσεως των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένο.
Εργαζόμαστε με απόλυτο συντονισμό και σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση»
Τέλος, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί και ένα νομοσχέδιο για την ομογένεια που «θα δείχνει τις κατευθυντήριες απόψεις για το πώς πρέπει ένα σύγχρονο υπουργείο Εξωτερικών να λειτουργεί»/
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης