Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκαλεί με νέα NAVTEX για το Oruc Reis ως τις 4/11 η Άγκυρα, εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ - Με αντι-Navtex και διάβημα απαντά η Αθήνα

tags :
Προκαλεί με νέα NAVTEX για το Oruc Reis ως τις 4/11 η Άγκυρα, εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ - Με αντι-Navtex και διάβημα απαντά η Αθήνα
Νέα Navtex, με την οποία παρατείνει τις έρευνες Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, εξέδωσε η Τουρκία - Εμπρηστική ανακοίνωση της Άγκυρας
(Συνεχές upd) Με κάθε μέσο συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, που επιμένει στις προκλήσεις παρά τις διακηρύξεις περί λύσης μέσω της διπλωματίας.
Με νέα Navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ στις 25/10 η Τουρκία  παρατείνει τις έρευνες Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Προκλητικά το τουργικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζται πως το ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδ.
Παράλληλα στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα αιτήματα της Άγκυρας για τη διεξαγωγή διαλόγου με την Ελλάδα μέσω επιστολής στον ΟΗΕ.
Η Αθήνα καταδικάζει απερίφραστα την συμπεριφορά  αυτή και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας,  έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.
Νωρίτερα, με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, στην οποία τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Σημειώνεται ότι το  τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία βρέθηκε κοντά στη Ρόδο, στον απόηχο των τριών νέων NAVTEX, που εξέδωσε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2020 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το χρονικό διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου.
Με τις κινήσεις αυτές, η τουρκική ηγεσία επεφύλασσε συν τοις άλλοις ένα  μεγαλοπρεπές άδειασμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Παράλληλα νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Erdogan, χαρακτηρίζοντάς την «κακομαθημένη».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε δική μας υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Τις προκλητικές δηλώσεις συνεχίζει η Αγκυρα, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας.
«Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα (25 Οκτωβρίου) μια αβάσιμη δήλωση που ισχυρίζεται ότι οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγει χώρα μας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χαρακτήρισαν αυτές τις δραστηριότητες ως “παράνομες”», αναφέρει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Charles Michel: Σεβασμός στην Ευρώπη και τα κράτη μέλη της ΕΕ

Ανοικτή είναι πλέον η αντιπαράθεση της ΕΕ με την Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Erdogan κατά Macron. Θέση κατά της Τουρκίας πήρε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ο οποίος με παρέμβασή του, μέσω Twitter χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να σεβαστεί τα μέλη της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και τα κράτη μέλη της ΕΕ», τονίζει.
Νωρίτερα, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen, στάθηκε στο πλευρό της Γαλλίας στην κόντρα με την Τουρκία, αναδημοσιεύοντας tweet από την παρέμβαση του Josep Borrell. «Στεκόμαστε δίπλα στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που δολοφόνησε τον Samuel Paty», έγραψε.

ΥΠΕΞ: Εντολή Δένδια για διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά - Να ανακαλέσει την παράνομη Navtex η Τουρκία

Oδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά και τη νέα πρόκληση της Τουρκίας.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του υπουργείο Εξωτερικών,για τη νέα παράνομη τουρκική  Navtex, "η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.
Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης".
Παράλληλα, όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, "η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά".
" Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες", σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό, "ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά", καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Ηχηρό μήνυμα Δένδια για Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις - Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, από τη βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις.
Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου.
Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις».
«Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό», υπογράμμισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φοβική η εξωτερική μας πολιτική, αλλά και πως «θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας.
Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας.
Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δένδιας, διαμήνυσε ότι «απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας», σημειώνοντας παράλληλα πως « βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο για τα εθνικά θέματα σημείο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις» μεταξύ των οποίων και «η αντιμετώπισης του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού».
Υπογράμμισε  ότι έχουμε «αντιστρέψει το τουρκικό αφήγημα του "κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης", αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει σε βάρος της χώρας μας.
Οι Τούρκοι διπλωμάτες έλεγαν "οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλο;"
Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως.
Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της τουρκικής πλευράς».
Είπε χαρακτηριστικά ότι «επί του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας χτίζουμε συμμαχίες.
Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο διμερών και πολυμελών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών».
Έκανε αναφορά στις οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο, ενώ σημείωσε  πως έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, κάτι «που δεν είχε γίνει εφικτό, για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβη το μισό αιώνα».
Κάνοντας αναφορά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τόνισε ότι «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας.
Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας.
Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας».
Πρόσθεσε πως «πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος.
Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση.
Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτική μας θέσης.
Στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία.
Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα που φάνταζαν άλυτα.
Σε μια Ελλάδα λαμπερή, ευρωπαϊκή, ακτινοβόλα.
Σε μια Ελλάδα νέα Ελλάδα 200 ετών».

Πέτσας για τουρκική Navtex: Απόδειξη αναξιοπιστίας - Εκτός πραγματικότητας Erdogan και Akar

«H νέα Navtex που εξέδωσε  η Τουρκία είναι μια ακόμα απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας, ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ότι αυτά που λέει τη μια μέρα, τα αναιρεί την επόμενη με τις πράξεις της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας ΣΚΑΪ σχολίασε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου R.T. Erdogan και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, H. Akar, λέγοντας ότι «δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι η διαφορά των δύο χωρών είναι μια, η οριοθέτηση ΑΟΖ, σημειώνοντας πως ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης είναι είτε οι διευρευνητικές επαφές, είτε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Αναφορικά με τις κινήσεις της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «το εμπάργκο όπλων είναι ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της Ε.Ε προκειμένου να πείσει την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της.
Δε γίνεται να πουλά η Ευρώπη σφαίρες στην Τουρκία, οι οποίες θα στραφούν κάποια στιγμή εναντίον της».
Συμπλήρωσε ότι από το 2008 υπάρχει ένα οπλοστάσιο στην Ε.Ε  με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Κομισιόν, «τις οποίες εμείς υπενθυμίζουμε τώρα στους εταίρους μας και ζητούμε μαζί με τις οικονομικές κυρώσεις να έρθει και το εμπάργκο όπλων».
Όπως ανέφερε, «η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ακόμα δεν έχει αναπτύξει εκείνες τις πτυχές της πολιτικής ώστε να είναι γίγαντας και στα γεωπολιτικά και στα θέματα που αφορούν στα εξωτερικά της συμφέροντα.
Όμως είναι σαφέστατο ότι υπάρχει μια ταχεία χειραφέτηση της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση».

Η νέα τουρκική Navtex

Νέα Navtex, με την οποία παρατείνει τις έρευνες Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, εξέδωσε αργά το βράδυ η Τουρκία.
Μαζί με άλλα δύο πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου ως τις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα τουρκική Navtex.
Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 23/10 η Άγκυρα είχε προαναγγείλει στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου,  παρά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, για μορατόριουμ ασκήσεων κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου).
Η νέα τουρκική NAVTEX:
Image

Αντι-Navtex από την Ελλάδα με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.
Στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα», καθώς και ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.
Σημειώνεται  ότι η προηγούμενη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis είχε ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου.
Ακολουθεί, η ελληνική Navtex:
ZCZC HA11
242140 UTC OCT 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20 SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.\

 
Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ: Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή διαλόγου με την Ελλάδα
 
Τους όρους και τις προϋποθέσεις, που θέτει η Τουρκία για τη διεξαγωγή διαλόγου με την Ελλάδα, περιγράφει στην επιστολή, που απέστειλε στα Ηνωμένα Έθνη ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Feridun Sinirlioglu.
Η Τουρκία επιδιώκει για άλλη μία φορά να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για την ένταση κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης» και επιμένει ότι η Ελλάδα οδήγησε σε ακύρωση των διερευνητικών με την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Η Άγκυρα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εάν η Ελλάδα δεν αποκηρύξει τον «χάρτη της Σεβίλλης» (σ.σ. η Ελλάδα ποτέ δεν έχει επικαλεστεί τον χάρτη αυτό ο οποίος αποτυπώνει τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ μεταξύ αυτών και την Ελληνική με πλήρη επήρεια των Νησιών και βάση της μέσης γραμμής) και επίσης αν δεν αρθούν οι «παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» που αφορούν τον εξοπλισμό των νησιών και την διαφοροποίηση του εναέριου χώρου από τα χωρικά ύδατα, όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά της τουρκικής επιστολής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς δηλώνεται ότι η Άγκυρα δεν αποκλείει και την επιλογή του Δικαστηρίου αλλά μόνον εφόσον προηγηθεί διάλογος για να συμφωνηθεί ποιες διαφορές θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο και επισημαίνεται ότι είναι αντιφατικό ο κ. Μητσοτάκης να προτείνει την προσφυγή στην Χάγη, όταν η Ελλάδα έχει καταθέσει επιφυλάξεις για την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου που αφορούν την αποστρατικοποίηση των νησιών, το εύρος και τα όρια των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της, και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ορατό από τη Ρόδο το Oruc Reis

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Ρόδο βρέθηκε  το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας.  
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο ελληνικός στόλος, που έχει παραταχθεί μπροστά από το τουρκικό πλοίο και τις φρεγάτες συνοδείας.
Το στρατιωτικό προσωπικό με εντολή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί (και με τη νέα τουρκική NAVTEX) σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, δηλαδή: τα πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν.
Η φωτογραφία-ντοκουμέντο  (πηγή: Fanis creations photograph)  είναι από την περιοχή Καλλιθέα της Ρόδου.
Image
Image

Οι τρεις NAVTEX

Οι δύο από τις νέες NAVTEX είναι για την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Η τρίτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.
Νωρίτερα  ο Stoltenberg, είχε υποστηρίξει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την ακύρωση των προγραμματισμένων την επόμενη εβδομάδα στρατιωτικών ασκήσεων.
Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, δήλωσε:
«Κάναμε το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας στους Έλληνες την ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν θετικά διακείμενοι απέναντί μας και δέχθηκαν την πρόταση».
Επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, σε συνέχεια της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία στις 22 Οκτωβρίου για έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών θεωρείται ένα από τα παλαιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αν και στην πράξη καταστρατηγείται από τους γείτονες.
Image
Erdogan: «Κακομαθημένη» η Ελλάδα

Το Σάββατο 24/10 ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιτέθηκε τόσο εναντίον της Ελλάδας την οποία χαρακτήρισε «κακομαθημένη» ενώ έβαλε και εναντίον του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
 «Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκαιου αντί να παραδοθούμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», τόνισε ο  Erdogan μιλώντας στο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματος ΑΚ στην Καισάρεια.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να παραδοθούμε στο πλιάτσικο της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως ένας χάρτης αρκεί προκειμένου να αποδείξει η χώρα του το νόμιμο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια, έως ότου εκείνοι που μπαίνουν μπροστά μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο και τον νόμο»,  συνέχισε ο Erdogan.
Επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως χρήζει ψυχοθεραπείας.
«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Macron με τους μουσουλμάνους; Ο Macron χρειάζεται ψυχοθεραπεία.
Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του».
«Θα δούμε τη τύχη του στις εκλογές. Δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στη Γαλλία για να κερδίσει κάτι για τον εαυτό του.
Η βασική μας στάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος έχει δεσμευθεί να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό».

Akar: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο - Κύπρο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις και από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar.
«Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας» σημείωσε ο Akar μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Καισάρεια.
«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και στο Αιγαίο.
Η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX πλησίον του Καστελόριζου

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά επέδωσε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.

Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Καμία συζήτηση με την Τουρκία εν μέσω προκλήσεων

Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών διεμήνυσε την Παρασκευή 23/10 ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου, που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
«Πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι πλόες ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και με την επέκταση της παράνομης NAVTEX ως τις 27 Οκτωβρίου.
Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας» επισήμανε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Ισπανικό χτύπημα στην Ελλάδα

Την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει τη διεθνοποίηση του προβλήματος με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μία χώρα - μέλος της ΕΕ  η Ισπανία μέσω του πρέσβη της στην Άγκυρα τάσσεται υπέρ του ακριβώς αντιθέτου. Μάλιστα ο πρέσβης της Ισπανίας τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και τοποθετείται υπέρ της πρότασης Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη στη Μεσόγειο.
Η διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν μπορεί να δηλητηριάσει άλλες σχέσεις, πρέπει να περιοριστεί» και να επιλυθεί σε διμερές επίπεδο, δήλωσε ο νέος Ισπανός πρέσβης στην Τουρκία.
«Η Ισπανία είναι ένας πολύ καλός φίλος και των δύο χωρών, και της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Και κατανοούμε τις διαφορετικές θέσεις.
Αλλά πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι να βρούμε μια λύση με διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Javier Hergueta, μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο Anadolu, μια μέρα μετά την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να δηλητηριάσει τις άλλες σχέσεις, ξέρετε, πρέπει να περιοριστεί εκεί.
Πρέπει, όπως λέει η κυβέρνησή σας, να διαπραγματευτεί διμερώς με την Ελλάδα.
Και υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός πρέσβης χαιρέτισε την πρόταση Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των διαφορών στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών ως «πολύ καλή».
Εξάλλου όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο Hergueta είπε ότι η Ισπανία συνεργάζεται με τη γερμανική προεδρία για την «εποικοδομητική πολιτική» έναντι της Τουρκίας.
«Δεν πιστεύουμε στις κυρώσεις, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να προσφέρουμε στην Τουρκία, μια δυνατότητα προσέγγισης με την ΕΕ, μια προοπτική» δήλωσε ο Hergueta προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell «έχει την εντολή του συμβουλίου να διερευνήσει ακριβώς αυτό».
Ο Ισπανός πρέσβης είπε ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης είναι πολύ σημαντική τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες της ΕΕ, διότι είναι το μέσο για την επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων.
Ο Hergueta τόνισε, πολλές ισπανικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τη συμφωνία.
Για τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, ο Ισπανός πρέσβης τόνισε πως, «υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για βελτίωση», επειδή οι δύο χώρες έχουν ήδη «εξαιρετικές» σχέσεις.
 
Oruc Reis και προσεχώς και Yavuz θα ερευνήσουν τις ελληνικές θάλασσες έως τον Δεκέμβριο – Θα υπάρξει deal Ελλάδος και Τουρκίας

Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και προσεχώς και το Yavuz - πλοίο εξόρυξης - το οποίο βρίσκεται εκτός δράσης λόγω επισκευών σε συνδυασμό με το Barbaros το οποίο ερευνά στην νοτιοδυτική Κύπρο θα αποτελέσουν το τρίπτυχο… της διπλωματίας των NAVTEX από την Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι:
1)Η παραμονή των τουρκιών ερευνητικών σκαφών στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;
2)Γιατί η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
3)Ποια η σκοπιμότητα των κινήσεων της Τουρκίας;
4)Θα υπάρξει συμφωνία – deal – μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

Απαντήσεις


Σε γενικές γραμμές πρέπει να ειπωθεί ότι η θέση της Ελλάδος ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια επιτρέπει στην Τουρκία ανενόχλητη να διεξάγει έρευνες σε όλη την νοτιοανατολική μεσόγειο, στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου ακόμη και ενδιάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου.
Επίσης η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Η Ελλάδα εμπρός σε αυτό τον διασυρμό επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή αλλά αυτό το επιχείρημα είναι ψευδέστατο.
Η Ελλάδα ανακήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο του δικτάτορα Sisi και μέρος των ερευνών του Orus Reis περιλαμβανόταν εντός αυτής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Το επιχείρημα ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια σημαίνει ότι η Ελλάδα
-απεμπολεί το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ή 22 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι η Ελλάδα, ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
-Η Ελλάδα επιτρέπει στην Τουρκία να ερευνά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια.
Όλα αυτά συμβαίνουν όχι εν αγνοία της Ελλάδος, η Αθήνα έχει συναινέσει ώστε να βρίσκεται το Oruc Reis στις ελληνικές θάλασσες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία ενός του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν ένα μηχανισμό αποτροπής κρίσεων και αυτός έχει ήδη δημιουργηθεί.
Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, το Oruc Reis ερευνά τις ελληνικές θάλασσες και θαλάσσιες δικαιοδοσίες εν γνώσει της Ελλάδος.

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής

Ήδη πραγματοποιεί έρευνες ένα μήνα και θα συνεχίσει και για άλλους δύο μήνες έως τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Όχι γιατί ανησυχεί ότι με την έλευση του Biden στην Προεδρία των ΗΠΑ, ούτως ή άλλως οι αμερικανοί εμφορούνται από το δόγμα Kissinger που αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ο περιφερειακός πόλος εξουσίας στην περιοχή.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας που διεξάγει και θα διεξάγει έρευνες για 3 μήνες είναι να αναζητήσει κοιτάσματα και εάν βρεθούν να ξεκινήσει ένας διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα.
Η φυσική κατάληξη όλων αυτών είναι η συνεκμετάλλευση – εάν βρεθεί τελικώς φυσικό αέριο – Ελλάδα και Τουρκία νομοτελειακά θα συνδιαχειριστούν το κοίτασμα.
Εάν δεν βρεθούν κοιτάσματα η Τουρκία θα πιέσει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ανοικτά ζητήματα με την Ελλάδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποκλειστικές ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες κ.α.

Τι δεν θα συμβεί;

Δεν θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ είναι απίθανο να υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Η παρουσία του Oruc Reis που έχει παραβιάσει συστηματικά την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία έχει και ένα θετικό, εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο θα αποτελέσει αφορμή για deal με την Ελλάδα ή ακόμη και εάν δεν ανακαλυφθούν κοιτάσματα ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει.
Αυτό που θα συμβεί είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμφωνήσουν ένα πλαίσιο, deal θα υπάρξει το θέμα δεν είναι εάν υπάρξει συμφωνία αλλά πότε και τι θα περιλαμβάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι έχει συναινέσει για την παρουσία του Oruc Reis βρίσκει προσχηματικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά στην πράξη είναι πρόδηλο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες εν αγνοία της κυβέρνησης.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης