Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Τουρκία, μετά τις δηλώσεις Erdogan για Macron

Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Τουρκία, μετά τις δηλώσεις Erdogan για Macron
Στο κόκκινο οι σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας
Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Emmanuel Macron, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.
«Οι δηλώσεις του προέδρου Erdogan είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο.
Αξιώνουμε από τον Erdogan να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη.
Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.
Η γαλλική προεδρία σημείωσε εξάλλου «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Samuel Pety», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.
Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις Τούρκου προέδρου τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Η επίθεση Erdogan στον Macron

Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καϊζερί σε εκδήλωση του ΑΚΡ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές που υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του που τελούν υπό κατοχή.
Αναφερόμενος στον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο ο Erdogan ανέφερε "τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία” διερωτώμενος "ποιο είναι το πρόβλημα του Macron με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους”, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.
Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση”.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος. Μάλιστα "προειδοποίησε” ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις έρευνες για φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι "το κοίτασμα των 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα, αναπτερώνει τις ελπίδες για τις γεωτρήσεις μας στην Μεσόγειο”.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης