ΗΠΑ - Εκλογές 2020: Σύντομα θα τελειώσει η πανδημία κατά τον Trump – Κατηγορίες από Biden

ΗΠΑ - Εκλογές 2020: Σύντομα θα τελειώσει η πανδημία κατά τον Trump – Κατηγορίες από Biden
Στις προεδρικές εκλογές στις 3/11 οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι νέοι θα πάνε στις κάλπες μαζικά
Αντίστροφα μετρά για τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου και τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος D. Trump, όσο και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, J Biden, εντείνουν τις περιοδείες τους και διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Από τη Φλόριντα ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump υποσχέθηκε σε υποστηρικτές του την Παρασκευή 23/10 ότι σύντομα η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει, ενώ κατηγόρησε τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών J. Biden ότι υπερβάλει στο θέμα της υγειονομικής κρίσης για να τρομάξει τους Αμερικανούς και να τον ψηφίσουν.
Η πανδημία, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 224.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.
Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στη Φλόριντα, μια πολιτεία που πρέπει να κερδίσουν και όπου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsοs αυτή την εβδομάδα ο Biden έχει ένα μικρό προβάδισμα.
Ο D. Trump υπεραμύνεται για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση η κυβέρνησή του.
Ωστόσο, νωρίτερα την Παρασκευή ο J. Biden τον κατηγόρησε έχει παραιτηθεί από τις προσπάθειες να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19 και δεσμεύθηκε, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, να ζητήσει από το Κογκρέσο να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα υπογράψει τις 10 πρώτες ημέρες αφού αναλάβει την προεδρία.
«Έχει εγκαταλείψει την Αμερική.
 Θέλει να αποχαυνωθούμε», ανέφερε ρίχνοντας τα βέλη του κατά του Trump ο υποψήφιος των Δημοκρατικών σε ομιλία του στην γενέτειρά του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.
«Δεν θα κλείσω την οικονομία.
Δεν θα κλείσω τη χώρα.
Θα τελειώσω τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.
Στη διάρκεια δύο συγκεντρώσεων στην πολιτεία Φλόριντα,  ο Trump κορόιδεψε τον Biden επειδή στη διάρκεια του debate τους την Πέμπτη 22/10- που προσέλκυσε περίπου 63 εκατομμύρια τηλεθεατές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, αριθμός μικρότερος σε σύγκριση με την πρώτη προεδρική τηλεμαχία του Σεπτεμβρίου- δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε έναν «σκοτεινό χειμώνα» και μάλιστα, κατήγγειλε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος και οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Αμερικανούς υπερβάλλοντας για την απειλή του κορωνοϊού.
«Θα τελειώσουμε γρήγορα αυτή την πανδημία», τόνισε ο Trump, ο οποίος υποτιμά την υγειονομική απειλή της covid-19 από τη αρχή, μιλώντας στο The Villages, μια κοινότητα στην κεντρική Φλόριντα.
Αργότερα από την Πενσακόλα ο Trump δήλωσε ότι οι εκλογές αποτελούν επιλογή μεταξύ «της οικονομικής άνθησης και του lockdown».

Έχουν ψηφίσει πάνω από 53 εκατ. Αμερικανοί

Μπορεί να απομένουν 11 ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών (στις 3/11), ωστόσο, πάνω από 53 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, στις εκλογές αναμένεται συμμετοχή ρεκόρ για τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το 60% των τελευταίων προεδρικών εκλογών.
Η αύξηση της πρώιμης ψηφοφορίας οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον για τις εκλογές, αλλά και στην επιθυμία πολλών Αμερικανών να αποφύγουν τα μεγάλα πλήθη την ημέρα των εκλογών, αν και αφήνει μικρότερο περιθώριο στον Trump να αλλάξει τις απόψεις κάποιων ψηφοφόρων πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Trump πίσω από τον Biden σε εθνικό επίπεδο, αν και στις αμφίρροπες πολιτείες , που πιθανώς θα καθορίσουν ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021, η διαφορά τους είναι μικρότερη.

Προβλέπεται μαζική προσέλευση των νέων στις κάλπες – Μπορεί να κάνουν τη διαφορά

Μπορεί στις ΗΠΑ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών συνήθως να μην ψηφίζει, ωστόσο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι νέοι θα πάνε στις κάλπες μαζικά, κάτι που ίσως να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν σε πολιτείες- κλειδιά, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν ή η Αριζόνα.
Σημειώνεται ότι το 2016 λιγότεροι από τους μισούς νέους ηλικίας 18 με 29 ετών πήγαν να ψηφίσουν και να επιλέξουν μεταξύ του D. Trump και της H. Clinton.
Πάντως, ενόψει της εκλογικής μάχης στις 3/1 των D. Trump και J. Biden, καταβάλλονται μαζικές προσπάθειες, κυρίως μέσω διαδικτύου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να κινητοποιηθούν αυτοί οι νέοι που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των ψηφοφόρων.
Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι το 63% των Αμερικανών ηλικίας 18-29 ετών σκοπεύει να ψηφίσει φέτος, έναντι του 47% τέσσερα χρόνια πριν.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS