Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊoύ διεθνώς - Σοκαριστική πρόβλεψη για 500 χιλ. θανάτους στις ΗΠΑ - Στους 1,14 εκατ. οι νεκροί, στα 42,2 εκατ. τα κρούσματα

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊoύ διεθνώς - Σοκαριστική πρόβλεψη για 500 χιλ. θανάτους στις ΗΠΑ - Στους 1,14 εκατ. οι νεκροί, στα 42,2 εκατ. τα κρούσματα
Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός, αφού ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε διάστημα 10 ημερών υπερδιπλασιάστηκε

(Συνεχές upd) Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ,  καθώς τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα κράτη αδυνατούν να συγκρατήσουν την ένταση του ιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπερνούν τους 1,14 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 42,2 εκατομμύρια,  ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,5 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός, αφού ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε διάστημα 10 ημερών υπερδιπλασιάστηκε και για πρώτη φορά ξεπέρασε την Πέμπτη τα 200.000 ημερήσια κρούσματα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, με πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης να καταγράφουν αυτή την εβδομάδα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη κατέγραψε 100.000 ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου.
Παγκοσμίως, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, η Τετάρτη ήταν η ημέρα με τον υψηλότερο ημερήσιο συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων, 422.835, ενώ η Ευρώπη έως σήμερα καταγράφει σχεδόν το 19% των παγκόσμιων κρουσμάτων και περίπου το 22% των παγκόσμιων θανάτων.
Συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με το AFP, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 8,2 εκατομμύρια κρούσματα του ιού και πάνω 258.000 θάνατοι από covid-19.
Μάλιστα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες,  όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Βοσνία κατέγραψαν την Πέμπτη 22/10 τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Η Ευρώπη ως περιφέρεια καταγράφει περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την Ινδία, την Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί, με την αύξηση που σημειώνεται να συνδέεεται και με τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Στη Δυτική Ευρώπη,  η Γαλλία έγινε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά το όριο του 1 εκατομμυρίου.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία κατέγραψε τον υψηλότερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη σε διάστημα επτά ημερών, με 25.480 την ημέρα, ανέφερε την Πέμπτη 22/10 τον υψηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, 41.622, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γαλλίας.
Παράλληλα, η Ολλανδία, κατέγραψε πάνω από 9.000 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, που αποτελεί νέο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 23/10 το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία.
Και ενώ τα νοσοκομεία ανά την Ευρώπη παραμένουν σε καθεστώς μεγάλης πίεσης,  με τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 να αυξάνεται, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Η Ευρώπη είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η κατάσταση σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», όπως τονίζεται στην τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας», έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει το ECDC.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός σόκαρε, αποκαλύπτοντας πως τα κρούσματα είναι πάνω από 3 εκατομμύρια κι όχι πάνω από 1 εκατομμύριο, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, το ίδιο και στη Βρετανία όπου η εβδομαδιαία ανάλυση του ONS από δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους, αποκάλυψε πως τα πραγματικά νέα ημερήσια κρούσματα υπερβαίνουν τις 35.000, ενώ η Ολλανδία καταγράφοντας ρεκόρ νέων μολύνσεων, στέλνει ασθενείς στην Γερμανία.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι και αυτές στο κόκκινο, καθώς και από εκεί τα τελευταία στοιχεία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα, όπως και μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που κάνουν λόγο για 500.000 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2021!
Σε τουλάχιστον 30 Πολιτείες καταγράφεται έξαρση μολύνσεων ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση κατά 33% από τις αρχές Οκτωβρίου των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από την Ινδία και την Κίνα.
Σημειώνεται μάλιστα πως στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών (4.634) παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο, πάντα βάσει των επίσημων στοιχείων.
Την ίδια ώρα ο Bill Gates ο άνθρωπος που μίλησε πρώτος για την ανετοιμότητα του κόσμου σε ένα τέτοιο φαινόμενο που ζούμε τώρα, υποστήριξε πως δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν το φθινόπωρο του 2021.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 42.439.400 και σε νεκρούς με 1.147.192
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.547.198 και σε νεκρούς με 224.537
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 156.471 και τρίτη σε κρούσματα με 5.353.656
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 117.956 και τέταρτο το Μεξικό με 88.312
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.661 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.487.260 – Στους 25.647 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.084.659, έκτη η Αργεντινή με  1.069.368 και έβδομη η Ισπανία με 1.046.132
- Όγδοη η Κολομβία με 998.942, ένατο το Περού με 879.876 και δέκατο το Μεξικό με 880.775

Image
Gates (Microsoft): To φθινόπωρο του 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα

Παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ο κόσμος δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα τουλάχιστον για έναν χρόνο από τώρα, εκτίμησε ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.
«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η ίδια παγκοσμίως, κάτι που καθιστά αμφίβολο εάν το επόμενο φθινόπωρο επιστρέψουμε στη φυσιολογική μας ζωή», δήλωσε Gates.
O ίδιος εδώ και χρόνια εκπέμπει συναγερμό για τις πανδημίες, και τον περασμένο Απρίλιο είχε τονίσει, μιλώντας στο δίκτυο PBS «ότι οι Αμερικανοί δεν θα ξεμπερδέψουν από τον Covid-19 μέχρι το φθινόπωρο του 2021».
«Δυστυχώς, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων επανέρχεται ξανά σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Gates στο Yahoo Finance.
«Και ο λόγος που αυτοί οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί είναι εν μέρει επειδή η απάντησή μας ήταν πολύ κακή».
Ωστόσο, ο Gates έδειξε σημάδια αισιοδοξίας στη συνέντευξή του υποδηλώνοντας ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το φθινόπωρο του 2021. «Πολλοί θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και στα γραφεία τους μέχρι τότε, τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά πάντα υπάρχει το ρίσκο πισωγυρισματος», δήλωσε ο Γκέιτς.
Τέλος, ο Gates τόνισε ότι υπάρχει μεν πιθανότητα να μην υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο αλλά η πιθανότητα αυτή είναι «τώρα πολύ, πολύ χαμηλή

Στο κόκκινο η Ευρώπη – ECDC: Μεγάλη ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων σε ΕΕ και Βρετανία - Γαλλία - Ισπανία

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη.
Συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με το AFP, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 8,2 εκατομμύρια κρούσματα του ιού και πάνω 258.000 θάνατοι από covid-19.Η κατάσταση φαίνεται να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, όπως άλλωστε δείχνουν οι αντιδράσεις και οι τοποθετήσεις πολλών αρμοδίων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας», έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει στην αξιολόγησή του το ECDC.
Η νεότερη εξέλιξη της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε η επικεφαλής του κέντρου αυτού που εδρεύει στη Στοκχόλμη, η Αντρέα Άμον, στην ανακοίνωση του ECDC.
«Ο αντίκτυπος σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας και τη θνησιμότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Μαζί με τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης, η προστασία των ευπαθών ανθρώπων γίνεται πιο δύσκολη και είναι αναπόφευκτο περισσότεροι εξ αυτών να προσβληθούν σοβαρά», σημειώνει η ίδια.
Από τον Αύγουστο, το ποσοστό των θετικών τεστ αυξάνεται σταθερά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ένδειξη ότι η μόλυνση εξαπλώνεται, καθώς η προαναφερθείσα αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον αυξημένο αριθμό των τεστ, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που καλύπτει τις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε η Άμον.
Η Ευρώπη, που πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα της Covid-19, είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση του ECDC έθεσε επτά χώρες της ΕΕ σε κατάσταση «σοβαρής ανησυχίας» αλλά η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν ήδη στο όριο του να εισέλθει σε αυτή την κατηγορία.
Image

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι μέχρι στιγμής, το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη είναι λιγότερο φονικό από ότι ήταν το πρώτο, κάτι που αποδίδεται αφενός στο ότι τα κρούσματα είναι σε νεαρότερες ηλικίες και αφετέρου στις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.
Πράγματι, οι θάνατοι αυξάνονται στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την περασμένη άνοιξη στο πρώτο κύμα.
Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.
Image
Υπό αυτά τα δεδομένα,ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Συγκεκριμένα:
-Γαλλία: Νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εννέα πόλεις
 Η Γαλλία επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
  Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.
 Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.
-Βέλγιο: Αυστηροί περιορισμοί
Το Βέλγιο,  μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη,  αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.   
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.  
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
 Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.
Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.
-Ισπανία: Περιορισμοί στις μετακινήσεις
 Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που καταγράφει ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα και η βόρεια κοινότητα της Ναβάρα έχει επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις, κάτι που θα ισχύσει και στη Ριόχα, μια άλλη αυτόνομη κοινότητα στα βόρεια.
Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης επιβάλλουν από το Σάββατο 24/10 απαγόρευση σε όλες τις συναθροίσεις από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00.
-Σλοβακία: Μερικό lockdown και κλείσιμο των περισσότερων σχολείων
  Στη Σλοβακία από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνει τα περισσότερα σχολεία και καλεί τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
- Πολωνία: Κλειστά για 2 εβδομάδες μπαρ και εστιατόρια - Θετικός στον ιό ο Duda
 Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις. Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.
 Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.
Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.
Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.
Σε καραντίνα μπήκε και η νικήτρια του εφετινού Roland Garros, η 19χρονη Iga Swiatek, αν και όπως δήλωσε το Σάββατο 24/10 αισθάνεται καλά, καθώς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Α. Duda, ο οποίος κατόπιν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
- Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις- Πάνω από 10 χιλ. οι νεκροί
Τους 10.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στη Γερμανία, από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
Μέχρι το Σάββατο 24/10, καταγράφηκαν 10.003 θάνατοι από το ινστιτούτο, το οποίο κατέγραψε σήμερα 49 νέους θανάτους από την προηγούμενη ημέρα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία ανέρχεται σε 403.291.   
Η Γερμανίδα καγκελάριος, A. Merkel,  παρότρυνε τους Γερμανούς να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους και να κρατήσουν στο ελάχιστο δυνατό τα ταξίδια τους, καθώς οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξάνονται.
Αν οι Γερμανοί μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους «όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη μαζική πρόκληση του κορωνοϊού», ανέφερε η Merkel σε ανακοίνωσή της.
Η Γερμανία επέκτεινε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστρίας και περιοχές της Ιταλίας, περιλαμβανομένης της Ρώμης.
Ακόμη, οι γερμανικές αρχές απαγορεύουν τις συναθροίσεις, μια περιφέρεια στον νότο έχει τεθεί σχεδόν σε καραντίνα και η προστατευτική μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους δρόμους του Βερολίνου.
-Ιρλανδία: Όλοι οι πολίτες μέσα στα σπίτια τους για 6 εβδομάδες
 Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
- Βόρεια Αγγλία: Κλείνουν σχεδόν τα πάντα
   Στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση υπάγεται από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ στη βόρεια Αγγλία.
   Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύριο πολίτες.
   Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία.
 Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
  Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
 - Τσεχία: Κλείνουν τα σχολεία
   Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Η Τσεχία ανακοίνωσε 15.252 νέα κρούσματα κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από τότε ξεκίνησε η πανδημία, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη γρηγορότερη εξάπλωση της covid-19 στην Ευρώπη.
Συνολικά στην Τσεχία έχουν καταγραφεί 238.323 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.971.
-Ιταλία: Απαγορεύσεις κυκλοφορίας τη νύχτα
 Για τρεις εβδομάδες επιβλήθηκε στη βόρεια Ιταλία, η Λομβαρδία, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ερνώ την  Παρασκευή 23.10, ακολούθησε η Καλαβρία.
  Ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσάρντι, ο οποίος είναι σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι "ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, όπως το Μιλάνο, η Νάπολη και ίσως η Ρώμη, είναι ήδη εκτός ελέγχου".
  -Πορτογαλία: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις
   Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Πορτογαλία, όπου τρεις πόλεις του βορρά (συνολικά 150.000 άνθρωποι) τέθηκαν από την Παρασκευή 23/10 σε καραντίνα.
Σε όλη τη χώρα θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
   Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.
 -  Δανία: Από τη Δευτέρα 26/10 αυστηρά μέτρα
   Στη Δανία από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώνεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
   Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
   Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
  Υπενθυμίζεται ότι ήδη  από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Image
Ένα βήμα πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως  το πρωί της Κυριακής (25/10/2020) για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε στις 24/10.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez «συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο κείμενο, όπου προστίθεται πως αυτή η πρωτοβουλία έγινε «δεκτή από την πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, οι οποίες τη ζήτησαν».
Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.
Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται ημέρες αφότου η Ισπανία πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.


ΗΠΑ: Αριθμός ρεκόρ περισσότερων από 84.000 κρουσμάτων - Αντιμέτωπες με 500.000 θανάτους μέχρι τον Φεβρουάριο 2021

Πάνω από 84.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή23/10 , σύμφωνα με το Reuters, ημερήσιος απολογισμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας covid-19.
Τα 84.218 κρούσματα που καταγράφηκαν ξεπερνούν το ρεκόρ των 77.299 που είχε καταγραφεί στις 16 Ιουλίου.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από covid-19 στις ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει τους 500.000 ως τον Φεβρουάριο του 2021.
Πάντως, 16 πολιτείες των ΗΠΑ κατέγραψαν ημερήσιο ρεκόρ νέων μολύνσεων στις 23/10, ανάμεσά τους και πέντε που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου: το Οχάιο, το Μίσιγκαν, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει την αιτία της αύξησης των κρουσμάτων, επικαλούνται τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες που ωθούν τους ανθρώπους να περνούν περισσότερη ώρα σε εσωτερικούς χώρους, την κούραση από τα περιοριστικά μέτρα και την επιστροφή των φοιτητών και των μαθητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αντικατοπτρίζει επίσης την ανησυχία ότι ο ψυχρότερος καιρός θα ωθήσει τους Αμερικανούς σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα.
Εντούτοις, εάν το 95% των Αμερικανών φορούσε συστηματικά μάσκα, αυτός ο απολογισμός θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα, πρόσθεσε το IHMΕ, απηχώντας τις συστάσεις του A. Fauci διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών.
Στις ΗΠΑ, 18 πολιτείες έχουν αναφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19 από τότε που η πανδημία έφτασε στις ΗΠΑ, με τον αριθμό τους την Παρασκευή 23/10  να φτάνει σε υψηλό διμήνου.
Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 41.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία των ΗΠΑ, αύξηση κατά 34% σε σχέση με την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
H Βόρεια Ντακότα, με 887 νέα κρούσματα την Πέμπτη και ισάριθμα την Παρασκευή, παραμένει η πλέον πληγείσα πολιτεία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον αριθμό μολύνσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ ακολουθούν η Νότια Ντακότα, η Μοντάνα και το Ουισκόνσιν.
Στην πολιτεία Τενεσί, στο Νάσβιλ τα νοσοκομεία καταγράφουν αύξηση κατά 40% των ασθενών που εισάγονται με covid-19.
Στο μεταξύ, η δήμαρχος του Σικάγο ανακοίνωσε ότι μη απαραίτητα καταστήματα στην πόλη θα κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ από την ώρα εκείνη θα απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις.
Εξάλλου κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις περισσότερων από 6 ατόμων.
Σχεδόν 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid-19 στην πολιτεία Ιλινόιος, τα σχολεία στη Βοστόνη θα στραφούν αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στην τηλεκπαίδευση.
Στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ δεν παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξητικές τάσεις.

Fauci: Μοιάζουν υποσχόμενα τα εμβόλια

«
Τα καλά νέα στον ορίζοντα είναι ότι τα εμβόλια μοιάζουν υποσχόμενα», δήλωσε ο A. Fauci μιλώντας στο CNN.
Πρόσθεσε πως «ελπίζουμε ότι καθώς φτάνουμε στο τέλος Νοεμβρίου, τις αρχές του Δεκεμβρίου θα έχει αποδειχτεί ότι έχουμε τουλάχιστον ένα ή δύο –ίσως περισσότερα, αλλά τουλάχιστον δύο—εμβόλια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας απέδωσε την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο στη συμπεριφορά των πολιτών, τονίζοντας ότι τα νοικοκυριά έχουν αναχθεί «σε μεγάλες εστίες εξάπλωσης της ασθένειας».
Όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου D. Trump στη διάρκεια του debate με τον J. Biden ότι οι ΗΠΑ «γυρνάνε σελίδα» στην πανδημία, ο  Αμερικανός υπουργός Υγείας απάντησε στο CNN ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προσπάθησε να δώσει ελπίδα στους Αμερικανούς που περιμένουν ένα εμβόλιο.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από το 20% των θανάτων παγκοσμίως σε Βραζιλία, Μεξικό

Θερίζει η επιδημία του κορωνοϊού τη Λατινική Αμερική, η οποία παραμένει μια από τις πλέον πληττόμενες περιοχές του πλανήτη όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο σε Βραζιλία και Μεξικό εντοπίζεται τουλάχιστον το 20% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Στη Βραζιλία, η οποία είναι και η πιο πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως, καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες άλλα 30.026επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 571 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά, στη Βραζιλία οι νεκροί ανέρχονται σε 156.471 ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.604 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 418 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 88.312 νεκρούς επί συνόλου 880.775 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Image

Αργεντινή: Παράταση κατά δύο εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων

Στην παράταση κατά δύο εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων που υιοθετηθήκαν στη χώρα τον Μάρτιο για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε η Αργεντινή.
Η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε την Παρασκευή 23/10 ακόμη  15.718 νέα κρούσματα covid-19 τα οποία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 1.069.355.
Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 381 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Αργεντινή να φτάνει τις 28.338.
Από τη Δευτέρα 26/10 και για δύο εβδομάδες θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί που αφορούν κυρίως την κυκλοφορία των πολιτών, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα μαζικά θεάματα και τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.
Το lockdown που επιβλήθηκε στις 20 Μαρτίου στην Αργεντινή σταδιακά χαλάρωσε προκειμένου να ξεκινήσουν κάποιες εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά και πολιτιστικές σε ανοικτούς χώρους.

Βουλγαρία: Κλειστά στη Σόφια από την Κυριακή 25/10 τα νυχτερινά κλαμπ

Για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Κυριακή 25/10, στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, θα κλείσουν τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντίσκο, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της έξαρσης των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19.
Στόχος, είναι να ελαττωθεί η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 η δήμαρχος Yordanka Fandakova.
Η ίδια μιλώντας στην εθνική τηλεόραση BTV παρότρυνε τα πανεπιστήμια της Σόφιας να εφαρμόσουν την εκπαίδευση μέσω του διαδικτύου, όπως και τις επιχειρήσεις να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων μέσω τηλεργασίας.
Όπως ανέφερε «η κατάσταση στη Σόφια γίνεται όλο και πιο ανησυχητική.
Έχουμε μία νέα αύξηση των μολύνσεων, αλλά και των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία.
Αυτό ασκεί πίεση στα νοσοκομεία».
Στη Βουλγαρία καταγράφηκαν 1.589 νέες μολύνσεις το Σάββατο 24/10, με το συνολικό των κρουσμάτων φτάνει στις 36.519.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης