Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η Fed τυπώνει ψηφιακό δολάριο και εκτοξεύει τον πληθωρισμό

Bank of America: Η Fed τυπώνει ψηφιακό δολάριο και εκτοξεύει τον πληθωρισμό
Θέμα χρόνου μια άνευ προηγουμένου αναθεώρηση του νομισματικού συστήματος, υπό τη μορφή των ψηφιακών δολαρίων, εκ μέρους της Fed, σύμφωνα με την Bank of America
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) νομισματοποιεί το χρέος των ΗΠΑ με το ψηφιακό δολάριο και εκτοξεύει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Bank of America.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου αναθεώρηση του νομισματικού συστήματος, υπό τη μορφή των ψηφιακών δολαρίων, εκ μέρους της Fed.
Eιδικότερα, από την εξίσωση της αμερικανικής οικονομίας απουσιάζει ο πληθωρισμός, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όμως επίκειται υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, άρα και πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με αύξηση του χρέους, που θα αλλάξουν εκ βάθρων τη ζωή των πολιτών στις ΗΠΑ.
Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, η Fed ολοκληρώνει τα τελευταία βήματα μιας διαδικασίας που πρόκειται να φέρει επανάσταση σε ολόκληρο το νομισματικό σύστημα, λανσάροντας τα ψηφιακά δολάρια που παρακάμπτουν τις εμπορικές τράπεζες ως ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Η ίδια Fed, λοιπόν, θα προβαίνει άμεσα σε καταθέσεις στα «ψηφιακά πορτοφόλια» των Αμερικανών –μια διαδικασία που θα επιτρέπει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα–, ενώ παράλληλα θα βάλει στο περιθώριο εν τοις πράγμασι τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κάπως έτσι μια ομάδα τεχνοκρατών θα αποκτήσουν τα ηνία των ΗΠΑ.
Η BofA παρουσιάζει τη συλλογιστική της Fed πίσω από τα επερχόμενα ψηφιακά δολάρια:
• Ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές
• Αντιμετώπιση της μείωσης της χρήσης φυσικού νομίσματος
• Εκσυγχρονισμός της υποδομής πληρωμών
• Προσέγγιση καταναλωτών που παραδοσιακά υποτιμούνται από χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Έτσι, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα χρήματα από το «ελικόπτερο παίρνουν νέο νόημα».
Βέβαια, θα ήταν αίρεση να παραδεχτούμε ότι το πραγματικό κίνητρο της Fed είναι να πολεμήσει τον πληθωρισμό με το ψηφιακό χρήμα.
Και, φυσικά, οι απλοί Αμερικανοί θα ούρλιαζαν αν μάθαιναν πως τα 1.000 δολ. που θα λάμβαναν από τη Fed δεν θα είναι δώρο, αλλά κατάρα.
Όπως έγραψε πρόσφατα σε report του το DoubleLine Capital, το ψηφιακό νόμισμα της Fed θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας».
Η δε BofA χαρακτηριστικά αναφέρει:
τα τελευταία 13 χρόνια οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια 972 φορές, αγόρασαν 19 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων μέσω QE, εισήγαγαν αρνητικά επιτόκια, μηδενικά επιτόκια, TLTROs κ.ά..
Το αποτέλεσμα;
Ομόλογα αξίας 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αρνητική απόδοση.

Η Bofa παρουσιάζει τα 15 βασικά «επαναστατικά» γεγονότα στη νομισματική πολιτική από την κατάρρευση του Bear Stearns στον παρακάτω πίνακα:

Συμπέρασμα:
Το υπερβάλλον χρέος τη δεκαετία του 2020 θα χρηματοδοτηθεί μέσω της υποτιμήσεως του νομίσματος, ιδίως του αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου ΗΠΑ.
Φυσικά, αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης