Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Προσεχώς σοβαρές αναταράξεις στις αγορές - Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη Wall Street

Nomura: Προσεχώς σοβαρές αναταράξεις στις αγορές - Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη Wall Street
Για μεγάλες αναταράξεις τόσο στη Wall Street όσο και στις υπόλοιπες αγορές προειδοποιεί η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura
Για μεγάλες αναταράξεις τόσο στη Wall Street όσο και στις υπόλοιπες αγορές προειδοποιεί η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura, που κάνει λόγο για σοβαρούς επικείμενους κινδύνους.
Ακριβώς πριν από έναν μήνα, η Nomura είχε κάνει λόγο για την επενδυτική δειλία που προκαλούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Αυτό τελεί σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις για σαφή και ξεκάθαρη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden.
Ως εκ τούτου, η Nomura συμπεραίνει ότι οι traders που στοχεύουν στη μεταβλητότητα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για αποδόσεις.
Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για μοναδική ευκαιρία, καθώς τα δυνητικά κέρδη είναι τεράστια.
Μια ματιά στον δείκτη VIX τον προηγούμενο μήνα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως η μεταβλητότητα έχει συρρικνωθεί κατά πολύ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Nomura αναφέρει ότι το χειρότερο σενάριο σε σχέση με τις εκλογές είναι το αποτέλεσμα να βγει στα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου.
Εφόσον υπάρξει μια τέτοια τροπή, η αντιστάθμιση της μεταβλητότητας θα απαιτούσε τεράστια ποσά.
Πέρα από τα παραπάνω, όμως, προβλέπονται απότομες σε όγκο συναλλακτικές κινήσεις, παρότι ο VIX έχει συρρικνωθεί, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο σε όσους είχαν ανοίξει θέσεις long σε ό,τι αφορά τον δείκτη φόβου.
Στη συνέχεια, οι αναλυτές της Nomura αναφέρουν πως υπάρχουν μηχανικοί καταλυτές που μπορεί να επιφέρουν μια τεράστια πτώση, με τους σορτάκηδες να συνωστίζονται στον δείκτη VIX.
Eπί τη βάσει αυτού του σεναρίου, ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος παρατηρεί πως ο VIX βυθίζεται, μειούμενος κάτω από τον μέσο όρο των μηνών Αυγούστου/Σεπτεμβρίου.
Αυτή η χαλάρωση μπορεί να αντικατοπτρίζει τις αγορές που έχουν γίνει στις 5 από τις 6 προηγούμενες συνεδρίες (+ 13,7 δισεκ. δολ. σε 5 μέρες), κάτι που συμβάλλει στη σταθεροποίηση της αγοράς έναντι πιθανών σοκ.


Όμως η υφιστάμενη κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ραγδαία.
Σύμφωνα με τη Nomura, οι κίνδυνοι που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγορές και ειδικότερα το αμερικανικό χρηματιστήριο σχετίζονται με την αβεβαιότητα αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.
Ανησυχητικό είναι, επίσης, το γεγονός πως η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουν καταφέρει επί τετράμηνο να βρουν τη χρυσή τομή για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι Ρεπουμπλικανοί λειτουργούν ως αγκάθι στα σχέδια των Δημοκρατικών, που θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να πάρουν ξανά την εξουσία στα χέρια τους.
Αυτή η κατάσταση, καταλήγει η Nomura, είναι ο λόγος για τον οποίο έχει επιπεδωθεί η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο και μέσο αντιστάθμισης των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο.
Όλοι, λοιπόν, προετοιμάζονται για μια bear market, ελλείψει επαρκούς δημοσιονομικής ώθησης, εξαιτίας του τεράστιου ελλείμματος και της μη εύρεσης ακόμη ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης