Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ύφεση 3,3% στις αναδυόμενες οικονομίες το 2020 – Θετική η νομισματική χαλάρωση, αλλά δεν αρκεί

ΔΝΤ: Ύφεση 3,3% στις αναδυόμενες οικονομίες το 2020 – Θετική η νομισματική χαλάρωση, αλλά δεν αρκεί
Ύφεση 3,3% στις αναδυόμενες οικονομίες το 2020, αναμένει το ΔΝΤ
Το συνολικό ΑΕΠ των αναδυόμενων οικονομιών θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,3% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), παρά την πολύ μεγάλη στήριξη των κεντρικών τραπεζών μέσω πρωτοφανούς νομισματικής χαλάρωσης -μείωση επιτοκίων και πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε άρθρο (Dimitris Drakopoulos, Rohit Goel, Fabio Natalucci, Evan Papageorgiou) στο blog το ΔΝΤ, σημειώνεται πως σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες στις 20 αναδυόμενες οικονομές μείωσαν τα επιτόκια, οι περισσότερες παρενέβησαν στις αγορές συναλλάγματος και περίπου οι μισές από αυτές μείωσαν τις απαιτήσεις αποθεματικών για τις τράπεζες, οι οποίες παρείχαν ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και χαλάρωσαν τις πιστωτικές συνθήκες.
«Μετά από σχεδόν 6 μήνες με ποσοτική χαλάρωση, η ανάλυσή μας δείχνει ότι αυτές οι αγορές περιουσιακών στοιχείων είχαν γενικά θετικό αντίκτυπο στις τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σημαντικά, αυτό συνέβαινε ακόμη και όταν υπολογίζονταν οι μειώσεις επιτοκίων πολιτικής, οι πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η έντονη ανάκαμψη στην ανάληψη κινδύνων από τους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών βοήθησαν στη μείωση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων χωρίς να παρατηρηθούν συνοδευτικές υποτιμήσεις σε τοπικά νομίσματα.
Βοήθησαν επίσης σταδιακά στη μείωση του άγχους της τοπικής αγοράς.
Πέρα από την τρέχουσα πανδημία, η θετική εμπειρία με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να παρακινήσει τις πιο αναδυόμενες κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν τη μη συμβατική νομισματική πολιτική ως βασικό μέρος των εργαλείων πολιτικής τους, ειδικά όταν ο χώρος συμβατικής πολιτικής είναι περιορισμένος.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι κατάλληλες για ορισμένες κεντρικές τράπεζες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς που αντιμετωπίζουν και την ικανότητά τους να τα εφαρμόσουν με επιτυχία.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξετάσουν τόσο τα οφέλη όσο και το πιθανό σημαντικό κόστος της ποσοτικής χαλάρωσης.
Συνοψίζοντας, τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση καθώς διατίθενται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, ειδικά εάν αυτές οι αγορές συνεχίζονται», σχολιάζει το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης