Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ στο επίκεντρο - Πτώση -0,14% ο Dow, κέρδη +0,31% ο S&P 500, ο DAX +0,82%

Νευρικότητα στις αγορές, το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ στο επίκεντρο - Πτώση -0,14% ο Dow, κέρδη +0,31% ο S&P 500, ο DAX +0,82%
Νευρικότητα στις αγορές στον απόηχο του debate  Trump - Biden
Με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα 23/10 τα αμερικανικά χρηματιστήρια, στον απόηχο του δεύτερου και τελευταίου debate του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Δημοκρατικού υποψήφιου Joe Biden, το οποίο δεν επιφύλαξε παρά ελάχιστες εκπλήξεις, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στην Ουάσινγκτον όπου Δημοκρατικοί και Λευκός Οίκος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για το πακέτο τόνωσης των 2 τρισ. δολ. το οποίο πολλοί αναλυτές θεωρούν κρίσιμο για την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται η αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε μια συμφωνία, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για να ψηφιστεί το πακέτο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου είναι πλέον ασφυκτικά.
Στο μεταξύ, ακόμα και αν ο Λευκός Οίκος συμφωνήσει με τους Δημοκρατικούς, θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο λίγο πριν τις εκλογές.  
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N.Pelosi δήλωσε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών S. Mnuchin, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το Κογκρέσο θα προλάβει να ψηφίσει το πακέτο πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Αν και δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, το δεύτερο και τελευταίο debate  μεταξύ Trump – Biden, πραγματοποιήθηκε με λιγότερες εντάσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατέγραψε μια αποφασιστική νίκη.
Σαρωτικό είναι το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα κράτη αδυνατούν να συγκρατήσουν την ένταση του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ευρώπη μετρά περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 204.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναφέρουν 8,4 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 223.000 θανάτους.
Οι ΗΠΑ είναι και αυτές στο κόκκινο, καθώς και από εκεί τα τελευταία στοιχεία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα.
Σε τουλάχιστον 30 Πολιτείες καταγράφεται έξαρση μολύνσεων ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση κατά 33% από τις αρχές Οκτωβρίου των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από την Ινδία και την Κίνα.
Σημειώνεται μάλιστα πως στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών (4.634) παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο, πάντα βάσει των επίσημων στοιχείων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,14 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 41,8 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,4 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,14% στις 28.235 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,31% στις 3.464 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,34% στις 11.544 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου – υποχώρησε στις 27,78 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,82% στις 12.645 μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η American Express ανακοίνωσε κέρδη που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ τα έσοδα υπερέβησαν τις προσδοκίες.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,07 δισ. δολάρια ή 1,30 δολάρια ανά μετοχή, έναντι του ποσού των 1,76 δισ. Δολαρίων ή 2,08 δολαρίων ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,34 δολάρια.
Τα έσοδα μειώθηκαν 20% στα 8,75 δισ. δολάρια, εξαιτίας αρχικά της πτώσης των δαπανών των κατόχων πιστωτικής κάρτας εν μέσω πανδημίας, αλλά υπερέβησαν τις εκτιμήσεις για 8,66 δισ. δολάρια.
Οι προβλέψεις για πιστωτικές απώλειες μειώθηκαν στα 665 εκατ. δολάρια από τα 879 εκατ. δολάρια.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Άνοδο κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο του δεύτερου και τελευταίου debate του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Δημοκρατικού υποψήφιου Joe Biden, το οποίο δεν επιφύλαξε παρά ελάχιστες εκπλήξεις.
Ώθηση στο κλίμα δίνουν σήμερα και κάποια ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα από κλάδους που πλήγηκαν ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG ενίσχυσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης. Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε σήμερα κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  
Image
Ωστόσο, η άνοδος στις αγορές ήταν περιορισμένη καθώς η Γαλλία φαίνεται να οδεύει προς περαιτέρω επέκταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με το μέτρο να αφορά πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της, μετά το χθεσινό νέο ρεκόρ στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, το κόστος του Brexit θα είναι υψηλό εκτιμά η Deutsche Bank σε σημερινή της ανάλυση (23/10) εν όσω οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. και της Μεγάλης Βρετανίας για το διμερές εμπορικό μέλλον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,
«Το δασμολογικό καθεστώς αποτελεί μόνον ένα μικρό μέρος του άμεσου εμπορικού κόστους του Brexit» τονίζει, χαρακτηριστικά, η γερμανική τράπεζα, η οποία αναμένει πλήγμα για τις οικονομίες των δύο πλευρών ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εγκατάσταση πολλαπλών εμποδίων στις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Αυτά είναι που επιβαρύνουν το εμπόριο, ανεξαρτήτως του προσήμου της εμπορικής συμφωνίας» σπεύδει να προσθέσει, σε σημερινή της ανάλυση.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στα ύψη, καθώς επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown, εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Οκτώβριο, από 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλά 4 μηνών.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες από τις 48 μονάδες του προηγούμενου μήνα.
Ωστόσο, ο δείκτης μεταποίησης PMI αυξήθηκε στις 54,4 μονάδες, από τις 53,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, σε υψηλά 26 μηνών.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η μεταποιητική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στις 58 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018.
Ωστόσο, ο PMI Yπηρεσιών συρρικνώθηκε στις 48,9 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας υπερδιπλάσια κέρδη των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η Barclays στο γ΄τρίμηνο του 2020, με τις προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλών δανείων να ανέρχονται σε 608 δισ. στερλίνες.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 611 εκατ. στερλίνες, έναντι ζημιών 292 εκατ. στερλίνες.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 201 εκατ. ευρώ.
Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκε στα 1,15 δισ. στερλίνες, έναντι 246 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Οι αναλυτές ανέμεναν προ φόρων κέρδη στα 507 εκατ.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. στερλίνες.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση στα 4,85 δισ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1, αυξήθηκε στο 14,6% από το 13,8% του Δεκεμβρίου 2019.
Τα έσοδα του Ομίλου Accor κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα 329 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 68,7% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και κατά 63,7% σε like-for-like επίπεδο εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Το RevPAR μειώθηκε κατά 62,8% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, μια σημαντική διαδοχική βελτίωση έπειτα από ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο (RevPAR μειωμένο κατά 88,2%).
Αυτή η βελτίωση αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο.
Ωστόσο, η μείωση των leisure πελατών σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων περιορισμών μετά το τέλος Αυγούστου περιόρισε την ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο.

Οριακά κέρδη στις αγορές της Ασίας

Μικρά κέρδη κατέγραψαν  οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο του τελευταίου debate των υποψηφίων, στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 3.373 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,18% στις 23.516 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,34%, στις 1.625 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,2% στις 24.834 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -1% στις 3.287 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης