Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

RIAC: Οι 2 λόγοι που η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη από την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας – Ο ρόλος της Κύπρου και των S-300

RIAC: Οι 2 λόγοι που η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη από την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας – Ο ρόλος της Κύπρου και των S-300
Φυσικό αέριο και αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Κρεμλίνο
Οι ρωσικές εξαγωγές όπλων φαίνεται ότι γίνονται γρήγορα εργαλείο στην τακτική εκφοβισμού που χρησιμοποιούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.
Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί από την ανάγνωση των ελληνικών αναφορών των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση του Anton Mardasov του Russian International Affairs Council (RIAC).
Οι δύο εχθροί της Μεσογείου, οι οποίοι είχαν αμφισβητηθεί ότι διέρρηξαν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, αγοράζοντας ρωσικά όπλα, καταφεύγουν σε απειλές πολέμου σε μια διαμάχη για τα εδάφη της ανατολικής Μεσογείου.
Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες απολαμβάνουν την υποστήριξη όχι μόνο της Κύπρου - μέσω της οποίας το ρωσικό S-300 αντικαταστάθηκε στην Ελλάδα - αλλά και από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ρωσία πρέπει να αισθάνεται κολακευμένη που μπορεί να έχει τουλάχιστον έμμεση επιρροή στην αντιπαράθεση Τουρκίας-Ελλάδας, αναφέρει ο αναλυτής.
Άλλωστε, είναι απίθανο η Μόσχα να καταλήξει να παρέχει αποφασιστική υποστήριξη σε ένα στρατόπεδο ή να καταβάλει πολλές προσπάθειες για την επίλυση της διαφοράς.
Αντιθέτως, οι τρέχουσες εντάσεις επηρεάζονται από τα χέρια του Κρεμλίνου.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα σχετικά με την αναβάθμιση του ρωσικού S-300PMU-1 στην έκδοση S-300PMU-2 Favorit.

Οι ελληνικοί S-300

Αυτές τις μέρες, ο ελληνικός Τύπος γράφει επίσης ότι η Αθήνα μπορεί να είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τις πρώτες ασκήσεις της μετά από 15 χρόνια με τα S-300 στο νησί της Κρήτης.
Παρόλο που οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αυτές τις φήμες, το γεγονός ότι αυτές οι αναφορές βγήκαν ακριβώς καθώς η διαμάχη με την Τουρκία κλιμακωνόταν, σημαίνει ότι η διαρροή θα μπορούσε να προήλθε από αξιωματούχους που ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στην Άγκυρα.
Φαινομενικά, ο λόγος για τη διεξαγωγή ασκήσεων είναι η απειλή της επέκτασης της αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή η επέκταση είναι μέρος του δόγματος του Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) που διεκδικεί την κυριαρχία των Τούρκων στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, παρόλο που ένας βασικός αρχιτέκτονας του δόγματος - ο Ναύαρχος ε.α. Cihat Yayci - είχε πρόσφατα χάσει τη θέση του.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ενημέρωσε πρόσφατα για τα εκτιμώμενα αποθέματα σε ένα πεδίο φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, ισχυριζόμενος ότι φτάνουν τα 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ωστόσο, η Άγκυρα ισχυρίστηκε επίσης ότι η Μεσόγειος Θάλασσα μπορεί να περιέχει μεγαλύτερα αποθέματα από ό, τι πιστεύεται.
Έτσι, στην πραγματικότητα, οι ελληνικές ασκήσεις μπορεί να αποτελούν απάντηση στις πρόσφατες ασκήσεις της Τουρκίας με το S-400.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκθέσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων δεν φαίνονται υπερβολικές, ειδικά υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως συμμετάσχει σε τέτοιες συνομιλίες.

O ρόλος του Καμμένου

Το 2015, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την αγορά νέων πυραύλων για το S-300 και την εξυπηρέτηση των υπαρχόντων συστημάτων αεροπορικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί στη μεσογειακή χώρα, παρά την σιγοβράζουσα κρίση της Ουκρανίας και τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.
Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που χρησιμοποιούσε τους Patriot PAC-2 μαζί με τα S-300PMUs, όλα ενσωματωμένα σε ένα σύστημα.
Οι Έλληνες είχαν επίσης δύο πυραυλικά αμυντικά συστήματα μικρής εμβέλειας που παράγονται από τη Ρωσία, το Osa-AKM και το Tor-M1.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δύο τάγματα S-300 στην Ελλάδα δεν αγοράστηκαν απευθείας από τη Ρωσία αλλά αντ 'αυτού αποστέλλονται στην Κύπρο, η οποία τα αγόρασε από τη Μόσχα αλλά αποκλείστηκε από την ανάπτυξη των συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.
Την περίοδο 2006-7, τα συστήματα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, αλλά χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία πριν οι Έλληνες πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά ασκήσεις με τα S-300 στα πεδία του Ακρωτηρίου το 2013 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης του Λευκού Αετού 2013 (White Eagle 2013).
Ο Alexander Gorkov, πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ανέφερε κάποτε ότι σε ιδιωτικές συνομιλίες οι Έλληνες δεν έκρυβαν το γεγονός ότι οι διαπραγματευτικοί τους ελιγμοί, εκτός από τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα της ασφάλειας, είχαν πολιτικό στόχο να στείλουν ένα σήμα προς την Τουρκία.
Ωστόσο, το 2014, η Αθήνα, με την οποία η Μόσχα είχε ενεργές επαφές εκείνη τη στιγμή - ορισμένα ελληνικά κόμματα έλαβαν ακόμη και χρηματοδότηση από τη Ρωσία για την προώθηση ευεργετικής ρητορικής για τα συμφέροντά της - αποφάσισαν να μην παρουσιάσουν τα συστήματα S-300 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης λόγω της «κλιμάκωσης της ουκρανικής σύγκρουσης.
Τα συστήματα αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα τόσο αργά, που τα φυλλάδια που παρασχέθηκαν στους καλεσμένους της παρέλασης περιλάμβαναν ακόμη την επίδειξη S-300 ως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι ούτε αυτές οι δύσκολες στιγμές ούτε οι κυρώσεις εμπόδισαν την Ελλάδα να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με την αποστολή ανταλλακτικών για τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.
Η συμφωνία χρησίμευσε για τη διατήρηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι τα σχέδια για την αγορά των πυραύλων S-300 παρέμειναν στα χαρτιά.
Και αυτό παρά την πραγματική στρατιωτική ανάγκη για μια τέτοια συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκεια ζωής των πυραύλων στην ελληνική υπηρεσία έληγε και οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προσφέρουν νέους πυραύλους που είχαν μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η αναβάθμιση των S-300

Τώρα, δεν είναι αδιανόητο ότι οι αναφορές για την πρόθεση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τα τάγματα S-300PMU-1 είναι απλώς ψεύτικες ειδήσεις, παρόλο που από τεχνική άποψη μια αναβάθμιση του ελληνικού S-300 στην έκδοση που είναι επί του παρόντος στην υπηρεσία της Συρίας και του Ιράν είναι εφικτή.
Πράγματι, το σύστημα S-300PMU-2 Favorit είναι βασισμένο στο σύστημα S-300PMU-1 και προσφέρει μερικές αναβαθμίσεις.
Μία διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι, για πρώτη φορά, το S-300PMU-2 μπορεί να αναπτύξει τους πυραύλους 48N6E2 με την ικανότητα να χτυπήσει βαλλιστικούς στόχους σε μια απόσταση 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) - 200 χιλιομέτρων (124 μίλια) στο υποχωρούμενο αεροδυναμικό σενάριο στόχου - με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Εκτός αυτού, το αναβαθμισμένο S-300 είναι εξοπλισμένο με ένα βελτιωμένο σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, καθώς και με το ραντάρ 96L6E που προσφέρει καλύτερη απόδοση σε μη επανδρωμένους στόχους.
Θεωρητικά, η Μόσχα μπορεί να ενδιαφέρεται να συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα, ειδικά υπό την προϋπόθεση ότι το συμβόλαιο για την ενημέρωση S-300 δεν θα ήταν νέα συμφωνία αλλά μάλλον πρόσθετο στην υπάρχουσα.
Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να αυξήσει κάπως τα μερίδια στο παιχνίδι της με την Τουρκία στο «θέατρο’ της Μέσης Ανατολής, καθώς και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Παρά τον μετριοπαθές τόνο της δημοσίως, η Μόσχα είναι προφανώς δυσαρεστημένη με τη δραστηριότητα της Άγκυρας στο Νότιο Καύκασο, όπως είναι σαφές από τις διαρροές που περιέχουν κριτική για την Τουρκία από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αν ο ρόλος της Τουρκίας δεν αποτελεί βασική πηγή της έντασης στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε επισήμως από τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin να παρέμβει στη μεσογειακή διαμάχη και να αποτρέψει την Τουρκία από την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Αυτή η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε καθώς ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Stanislav Osadchiy συζήτησε με τον υπουργό Άμυνας του νησιού Χαράλαμπο Πετρίδη για θέματα που αφορούν διμερείς σχέσεις.

Οι λεπτοί χειρισμοί από την Ρωσία

Συνολικά, λοιπόν, η Μόσχα βρίσκεται σε μια λεπτή θέση, καθώς τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ προωθούν το έργο του αγωγού EastMed, ως ανταγωνιστικού στον τουρκικό αγωγό που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.
Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν προσεκτικό τόνο όταν σκέφτονται μια προοπτική αλλαγής στην πορεία των σχέσεων Μόσχας-Αθήνας.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Igor Subbotin δήλωσε στο Al-Monitor ότι, αν και η Ρωσία δεν έχει οριστική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, δεν θα χάσει την ευκαιρία να ενισχύσει την επιρροή της στο πλαίσιο των αυξανόμενων αντιθέσεων μεταξύ διαφόρων παικτών στη Μεσόγειο, αφενός, και των Ηνωμένων Πολιτειών από την άλλη.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον παρακολουθεί αυτόν τον χώρο και έχει συνδέσει την άρση του εμπάργκο όπλων από την Κύπρο, απαγορεύοντας την πρόσβαση ρωσικών στρατιωτικών πλοίων στα λιμάνια της.
Η άρνηση της Κύπρου να εγκρίνει κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας - εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας - ήρθε ως η τελευταία απόδειξη ότι το Κρεμλίνο έχει περιθώριο εκμετάλλευσης διαφωνιών εντός της Δύσης για να επιβεβαιώσει την επιρροή του.
«Η στάση της Κύπρου ήρθε σχεδόν την ίδια στιγμή που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επισκέφθηκε το νησί στις 8 Σεπτεμβρίου.
Έτσι, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει το σχέδιο του Turkish Stream από τον αγωγό EastMed, το Κρεμλίνο μπορεί ακόμα να πιέσει την Τουρκία για καλύτερη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου, αναιρώντας τα επιχειρήματα της Άγκυρας σχετικά με τη μελλοντική αυτάρκεια», σημείωσε ο Subbotin.
Ο Timur Akhmetov, εμπειρογνώμονας του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων που εδρεύει στην Άγκυρα, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό δεν προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία, καθώς και η Μόσχα υποστηρίζει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων στο νησί, ακόμη και αν η Λευκωσία δεν έχει δείξει την όρεξη για τις συνομιλίες.
Από την άλλη πλευρά, οι εντάσεις στη δυτική Μεσόγειο μπορούν να ενισχύσουν τα ρωσικά συμφέροντα.
Πρώτα απ 'όλα, αυτές οι εντάσεις αυξάνουν τους εμπορικούς κινδύνους που συνδέονται με έργα φυσικού αερίου που ανταγωνίζονται τα έργα αγωγών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Δεύτερον, οι εντάσεις επιβάλλουν κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, που τους αποσπά από το να εφαρμόζουν μια πιο σκληρή πολιτική κατά της Ρωσίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και στη Συρία.
Από «ώρα σε ώρα» η Άγκυρα θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα αεράμυνας -  Έτοιμοι οι S-400 | OnAlert
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης