Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τα σημεία - κλειδιά του 2ου debate μεταξύ Trump - Biden: Οι θέσεις τους για κορωνοϊό, οικονομία, ξένες παρεμβάσεις

CNBC: Τα σημεία - κλειδιά του 2ου debate μεταξύ Trump - Biden: Οι θέσεις τους για κορωνοϊό, οικονομία, ξένες παρεμβάσεις
Ο Πρόεδρος Trump και ο πρώην Αντιπρόεδρος Biden ήταν σχετικά ψύχραιμοι στην τελική τους τηλεοπτική συζήτηση - οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να έχουν λάβει υπόψη τους την πολύ αρνητική εικόνα που προέβαλαν κατά την πρώτη τους εμφάνιση
Το δεύτερο και τελευταίο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ, έκλεισε με πολύ ήπιο τρόπο, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ήσυχο, συγκριτικά με την πρώτη, εκρηκτική τηλεμαχία των Trump - Biden. 
Ο Πρόεδρος Trump και ο πρώην Αντιπρόεδρος Biden ήταν σχετικά ψύχραιμοι στην τελική τους συζήτηση -  οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να έχουν λάβει υπόψη τους την πολύ αρνητική εικόνα που προέβαλλαν κατά την πρώτη τους εμφάνιση.
Υπήρξε λιγότερη οργή και περισσότερη «συζήτηση» που διήρκησε 90 λεπτά την Πέμπτη 22/10/2020, μόλις 12 ημέρες από την Ημέρα των Εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020 στις ΗΠΑ .
Η συντονίστρια, η Kristen Welker του NBC News,έθεσε ερωτήματα σχετικά με την πανδημία κορωνοϊού, την οικονομία και την ξένη παρέμβαση στις εκλογές, καθώς και τα οικονομικά των υποψηφίων.
Σε σύγκριση με την πρώτη συζήτηση - η οποία καθορίστηκε από τις προσωπικές προσβολές - κανένας υποψήφιος δεν είχε εκρήξεις παρά μόνο προς το τέλος της τηλεμαχίας όπου κορυφώθηκε η κονταρομαχία.

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία σύμφωνα με το CNBC:

Οι αντιθέσεις στο θέμα του κορωνοϊού

Ο Biden προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς έναν «σκοτεινό χειμώνα» καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό , αλλά ο Trump υποστήριξε ότι είχε λάβει γρήγορα μέτρα για να ανταποκριθεί στην πανδημία.
Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών για λήψη εμβολίου εάν και όταν φτάσει, ο Biden είπε ότι θα ”σιγουρευτεί ότι είναι εντελώς ασφαλές.”
«Πρόκειται να περάσουμε σε έναν σκοτεινό χειμώνα», είπε ο Biden. «Και o Trump δεν έχει σαφές σχέδιο ενώ δεν υπάρχει προοπτική ότι θα υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο για την πλειονότητα των ανθρώπων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους (2021)».
Ο Trump απάντησε:
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε έναν σκοτεινό χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας, μάθαμε και μελετήσαμε και κατανοούμε την ασθένεια, την οποία δεν είχαμε στην αρχή.

Για τα οικονομικά τους

Ο  Trump ισχυρίστηκε ότι ο Biden βγάζει χρήματα από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό που ο πρώην αντιπρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά, ενώ αργότερα επετέθη προς τον νυν πρόεδρο λέγοντας ότι δεν δημοσίευσε δημοσίως τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ότι είχε τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα.
«Ο Joe πήρε 3,5 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία που ήρθε μέσω του (Ρώσου ηγέτη Putin) επειδή ήταν φιλικός με τον δήμαρχο της Μόσχας», δήλωσε ο Trump. «Δεν πήρα ποτέ χρήματα από τη Ρωσία».
«Η Ρωσία σας πλήρωνε πολλά χρήματα, και μάλλον εξακολουθούν να είναι», ισχυρίστηκε ο Trump. ″Νομίζω ότι οφείλετε μια εξήγηση στον αμερικανικό λαό.”
Ο Biden απάντησε: «Δεν έχω πάρει ούτε δεκάρα από ξένη πηγή στη ζωή μου».
«Μάθαμε ότι αυτός ο πρόεδρος δραστηριοποιείται στην Κίνα, έχει έναν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα και μιλάει για το ότι παίρνω χρήματα; Δεν έχω πάρει ούτε μια δεκάρα από καμία χώρα », είπε ο Biden.
″Οχι. Δημοσίευσα όλες τις φορολογικές μου δηλώσεις - 22 χρόνια, κοιτάξτε τις. Δεν έχετε δημοσιεύσει ούτε ένα έτος από τη φορολογική σας δήλωση », είπε ο Biden. «Τι κρύβεις; Γιατί δεν θέλεις; ”
Ο Biden είπε τότε, όπως έχει εδώ και χρόνια, ότι δεν μπορεί να αποδεσμεύσει τις φορολογικές δηλώσεις του επειδή υπόκεινται σε έλεγχο από την IRS.

«Bidencare»

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει τον νόμο περί προσιτής φροντίδας, ο Biden είπε ότι η επόμενη κίνησή του θα ήταν να «περάσει το Obamacare με μια δημόσια επιλογή: Bidencare».
Ο Biden είπε ότι σύμφωνα με το σχέδιό του, η δημόσια επιλογή θα σήμαινε ότι «εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για περίθαλψη εγγράφεστε αυτόματα.»
Επιπλέον, ο Δημοκρατικός υποψήφιος είπε ότι το σχέδιό του θα μειώσει τα ασφάλιστρα και θα επιτρέψει στο σύστημα Υγείας να διαπραγματευτεί τις τιμές των φαρμάκων με ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο Trump είπε, «Θα ήθελα να τερματίσω το Obamacare, να βρω μια ολοκαίνουργια όμορφη υγειονομική περίθαλψη ... Ελάτε με καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, προστατεύοντας πάντα άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις».
Ο Biden επιτέθηκε στον Trump επειδή ισχυρίστηκε δεν είχε ένα σαφές σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης.
«Δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσει προϋπάρχουσες συνθήκες. Κανένα. Μηδέν », είπε ο Biden.

Ελάχιστος μισθός σε εθνικό επίπεδο

Ο Trump και ο Biden διαφώνησαν έντονα στο ζήτημα του εθνικού κατώτατου μισθού.
Ο τρέχων εθνικός ελάχιστος μισθός είναι 7,25 δολαρίων ανά ώρα και ο Trump υποστήριξε ότι ο ελάχιστος μισθός πρέπει να καθορίζεται από τις πολιτείες.
Ο Biden υποστήριξε έναν εθνικό ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων.
«Τις μικρές επιχειρήσεις  δεν τις βοηθάη η αύξσηη ενός ελάχιστου μισθού», δήλωσε ο Trump.
«Θα πρέπει να είναι μια κρατική επιλογή. Η Αλαμπάμα είναι διαφορετική από τη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι διαφορετική από το Βερμόντ. Κάθε πολιτεία είναι διαφορετική. Πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρές μας επιχειρήσεις. "
Το ζήτημα αν η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην ανεργία σε μακροοικονομικό επίπεδο συζητείται ακόμη έντονα από τους οικονομολόγους.
Ο Welker πίεσε τον Trump στην προηγούμενη πρότασή του ότι θα σκεφτόταν να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης