Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει το β΄ κύμα κορωνοϊού Ευρώπη και ΗΠΑ – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, στους 1,14 εκατ. οι νεκροί, στα 42 εκατ. τα κρούσματα

Σαρώνει το β΄ κύμα κορωνοϊού Ευρώπη και ΗΠΑ – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, στους 1,14 εκατ. οι νεκροί, στα 42 εκατ. τα κρούσματα
Επεκτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας στα δύο τρίτα του πληθυσμού της η Γαλλία - Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ισπανία
(upd8) Δριμύ και σαρωτικό είναι το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα κράτη αδυνατούν να συγκρατήσουν την ένταση του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως την Τετάρτη 21/10 καταγράφηκε νέο ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων, με τις μολύνσεις να ανέρχονται σε 423.290.
Η Ευρώπη είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η κατάσταση σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», όπως τονίζεται στην τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας», έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει το ECDC.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός σόκαρε, αποκαλύπτοντας πως τα κρούσματα είναι πάνω από 3 εκατομμύριο κι όχι πάνω από 1 εκατομμύριο, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, το ίδιο και στη Βετανία όπου η εβδομαδιαία ανάλυση του ONS από δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους, αποκάλυψε πως τα πραγματικά νέα ημερήσια κρούσματα υπερβαίνουν τις 35.000, ενώ η Ολλανδία καταγράφοντας ρεκόρ νέων μολύνσεων, στέλνει ασθενείς στην Γερμανία,
Η Γαλλία, η οποία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές όπου διαβιούν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της, η Γερμανία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε περισσότερες από 10.000 μολύνσεις, στο Βέλγιο η υπ.Εξωτερικών Sophie Wilmes μπήκε στην εντατική, στην Ισπανία που και αυτή πέρασε το 1 εκατ. κρούσματα, ο υπ.Υγείας ανέφερε ότι η επιδημία είναι εκτός ελέγχου ενώ μια σειρά από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουκρανία και η Πολωνία ανακοινώνουν καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ευρώπη μετρά περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 204.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναφέρουν 8,4 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 223.000 θανάτους.
Οι ΗΠΑ είναι και αυτές στο κόκκινο, καθώς και από εκεί τα τελευταία στοιχεία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα, όπως και μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που κάνουν λόγο για 500.000 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2021!
Σε τουλάχιστον 30 Πολιτείες καταγράφεται έξαρση μολύνσεων ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση κατά 33% από τις αρχές Οκτωβρίου των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από την Ινδία και την Κίνα.
Σημειώνεται μάλιστα πως στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών (4.634) παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο, πάντα βάσει των επίσημων στοιχείων.
Την ίδια ώρα ο Bill Gates ο άνθρωπος που μίλησε πρώτος για την ανετοιμότητα του κόσμου σε ένα τέτοιο φαινόμενο που ζούμε τώρα, υποστήριξε πως δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν το φθινόπωρο του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,14 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 42 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,4 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 41.982.448 και σε νεκρούς με 1.140.422
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.440.895 και σε νεκρούς με 223.381
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 155.900 και τρίτη σε κρούσματα με 5.323.312
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 117.306 και τέταρτο το Μεξικό με 87.415
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.437 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.453.923 – Στους 25.072 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 1.053.650, έκτη η Γαλλία με 1.041.991 και έβδομη η Ισπανία με 1.026.281
- Όγδοη η Κολομβία με 990.373, ένατο το Περού με 879.876 και δέκατο το Μεξικό με 874.171
Image
Gates (Microsoft): To φθινόπωρο του 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα

Παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ο κόσμος δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα τουλάχιστον για έναν χρόνο από τώρα, εκτίμησε ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.
«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η ίδια παγκοσμίως, κάτι που καθιστά αμφίβολο εάν το επόμενο φθινόπωρο επιστρέψουμε στη φυσιολογική μας ζωή», δήλωσε Gates.
O ίδιος εδώ και χρόνια εκπέμπει συναγερμό για τις πανδημίες, και τον περασμένο Απρίλιο είχε τονίσει, μιλώντας στο δίκτυο PBS «ότι οι Αμερικανοί δεν θα ξεμπερδέψουν από τον Covid-19 μέχρι το φθινόπωρο του 2021».
«Δυστυχώς, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων επανέρχεται ξανά σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Gates στο Yahoo Finance.
«Και ο λόγος που αυτοί οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί είναι εν μέρει επειδή η απάντησή μας ήταν πολύ κακή».
Ωστόσο, ο Gates έδειξε σημάδια αισιοδοξίας στη συνέντευξή του υποδηλώνοντας ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το φθινόπωρο του 2021. «Πολλοί θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και στα γραφεία τους μέχρι τότε, τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά πάντα υπάρχει το ρίσκο πισωγυρισματος», δήλωσε ο Γκέιτς.
Τέλος, ο Gates τόνισε ότι υπάρχει μεν πιθανότητα να μην υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο αλλά η πιθανότητα αυτή είναι «τώρα πολύ, πολύ χαμηλή

Στο κόκκινο η Ευρώπη – ECDC: Μεγάλη ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων σε ΕΕ και Βρετανία - Γαλλία - Ισπανία

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 204.000 θανάτους.
Η κατάσταση φαίνεται να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, όπως άλλωστε δείχνουν οι αντιδράσεις και οι τοποθετήσεις πολλών αρμοδίων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας», έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει στην αξιολόγησή του το ECDC.
Η νεότερη εξέλιξη της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε η επικεφαλής του κέντρου αυτού που εδρεύει στη Στοκχόλμη, η Αντρέα Άμον, στην ανακοίνωση του ECDC.
«Ο αντίκτυπος σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας και τη θνησιμότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Μαζί με τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης, η προστασία των ευπαθών ανθρώπων γίνεται πιο δύσκολη και είναι αναπόφευκτο περισσότεροι εξ αυτών να προσβληθούν σοβαρά», σημειώνει η ίδια.
Από τον Αύγουστο, το ποσοστό των θετικών τεστ αυξάνεται σταθερά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ένδειξη ότι η μόλυνση εξαπλώνεται, καθώς η προαναφερθείσα αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον αυξημένο αριθμό των τεστ, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που καλύπτει τις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε η Άμον.
Η Ευρώπη, που πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα της Covid-19, είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση του ECDC έθεσε επτά χώρες της ΕΕ σε κατάσταση «σοβαρής ανησυχίας» αλλά η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν ήδη στο όριο του να εισέλθει σε αυτή την κατηγορία.
Image

Η Γαλλία κάνει λόγο για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και επεκτείνει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, το οποίο πλέον επηρεάζει τα 46 από τα 67 εκατομμύρια των κατοίκων της.
Η Ισπανία, η οποία ξεπέρασε τα 1 εκατομμύρια κρούσματα, ανακοίνωσε πως η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς Ελβετία, Ιρλανδία, Πολωνία και για πολλές περιοχές της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι μέχρι στιγμής, το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη είναι λιγότερο φονικό από ότι ήταν το πρώτο, κάτι που αποδίδεται αφενός στο ότι τα κρούσματα είναι σε νεαρότερες ηλικίες και αφετέρου στις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.
Πράγματι, οι θάνατοι αυξάνονται στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την περασμένη άνοιξη στο πρώτο κύμα.
Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.
Image
Υπό αυτά τα δεδομένα,ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Συγκεκριμένα:

Γερμανία: Έξαρση κρουσμάτων καταγράφηκε για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο καθώς αναφέρθηκαν περισσότερες από 10.000 μολύνσεις.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Γερμανίας, οι οποίες ετοιμάζονται για τους πρώτους εμβολιασμούς ακόμα και εντός του 2020, ανακοίνωσαν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς Ελβετία, Ιρλανδία, Πολωνία και για πολλές περιοχές της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Οι αρχές έχουν λάβει αυστηρότερα μέτρα, απαγορεύοντας ιδίως τις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ αποφασίστηκε να επιβληθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα τοπικά, τη στιγμή που η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε κάποιους πολυσύχναστους δρόμους.
Η καγκελάριος Merkel ζήτησε από τους συμπολίτες της να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές τους επαφές και τους προέτρεψε να μείνουν σπίτι, δηλώνοντας «πεπεισμένη» ότι «η κατάσταση αυτόν τον χειμώνα, η κατάσταση τα Χριστούγεννα, θα κριθεί τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται», από το «πώς θα συμπεριφερθούμε».

Ιρλανδία:
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας είναι σε lockdown.
Είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ που προχωρά και πάλι σε αυτό το βήμα.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, τον περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός από γάμους και κηδείες με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων
Ωστόσο, τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες όπως στον κλάδο των κατασκευών.
Οι περιορισμοί θα ισχύσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ουαλία:
Σε lockdown δύο εβδομάδων προχώρησε από τις 23 Οκτωβρίου και η Ουαλία.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Νοεμβρίου.
Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, θα δοθεί εντολή οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ενώ θα κλείσουν παμπ, εστιατόρια και όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Παράλληλα θα απαγορευτούν οι συναντήσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, τα εμπορικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες.
Δεν θα επιτρέπονται μυστήρια σε χώρους λατρείας με εξαίρεση γάμους και κηδείες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο κόκκινο είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η κυβέρνηση κατέγραψε 20.530, μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο τριήμερο, ενώ στους 224 ανήλθε ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό σε 44.571.
Ωστόσο, νέα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας (ONS), αποκαλύπτουν περίπου ένας στους 130 κατοίκους της Αγγλίας υπολογίζεται ότι ήταν φορέας του κορωνοϊού την εβδομάδα μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου, γεγονός που μεταφράζεται πως κάθε μέρα τα κρούσματα πρέπει να έφταναν τα 35.200.
Η εβδομαδιαία ανάλυση του ONS βασίζεται σε δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους.
Στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση θα υπαχθεί από το Σάββατο το Νότιο Γιόρκσαϊρ στη βόρεια Αγγλία.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για την λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται πως μετά την Ουαλία, περιοριστικά μέτρα ήδη ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και στη Βόρεια Αγγλία, ενώ αργά το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τίθεται σε Lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23/10 το Μάντσεστερ γιατί ανέβηκε στο επίπεδο 3 του συναγερμού.
Η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία.
Ήδη το Λίβερπουλ έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10 ενώ αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν και στο Μάντσεστερ.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά τις 20:00 το βράδυ.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.

Γαλλία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως επεκτείνει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο πλέον αφορά τα 46 από τα 67 εκατομμύρια των πολιτών της.
Η χώρα έχει κηρυχθεί από τις 17/10 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις εβδομάδες.
Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 17/10 με την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.
Image
Ιταλία: Ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 16.000 τα κρούσματα ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στα 136 από 127 που ήταν την προηγούμενη ημέρα 21/10/2020 με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται στους 36.968 νεκρούς.
Σημειώνεται πως από την Πέμπτη 22/10 τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Βάσει της απόφασης αυτής, κλειστά θα είναι τα εμπορικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα.
Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε από το βράδυ της Κυριακής (18/10/2020) αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.
Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 21:00 το βράδυ.
Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.
Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών.
Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 09:00 το πρωί.
Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.
Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ισπανία: Την πρόθεση του να μην οδηγήσει την Ισπανία σε ένα νέο γενικό lockdown εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, ωστόσο σε δηλώσεις του σήμερα σόκαρε καθώς ανέφερε πως ο «πραγματικός αριθμός» των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την COVID-19 στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας «υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια».
«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα στη διάρκεια του οποίου δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα και το οποίο φαίνεται να είχε στόχο κυρίως να προετοιμάσει τους Ισπανούς για νέους περιορισμούς προσεχώς, όταν οι περιφέρειες, που έχουν την αρμοδιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας, καταλήξουν σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση.
Ο Sanchez υπενθύμισε πως η Ισπανία υπερέβη επίσημα αυτή την εβδομάδα το όριο του ενός εκατομμυρίου περιστατικών του νέου κορονοϊού.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πορεία της επιδημίας στην χώρα.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ισπανία, η οποία ξεπέρασε και αυτή το ένα εκατομμύριο μολύνσεις.
Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας δήλωσε σήμερα 22.10.2020, ότι η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα δεν βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της.
Το υπουργείο εξετάζει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την επιβολή περισσότερων περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών και αναμένει η πανδημία να δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών για τους επόμενους πέντε ή έξι μήνες.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση δραστικών μέτρων σε πολλές περιφέρειες, ανάμεσα τους και η Μαδρίτη, ενώ ήδη συζητά την απαγόρευση κυκλοφορίας για να αναχαιτισθεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Η Μαδρίτη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι για 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για 15 ημέρες ισχύουν από τις 15/10 στην περιφέρεια της Καταλονίας ενώ περιορισμοί έχουν επιβληθεί στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, οι αρχές της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, κάλεσαν τους περίπου 530.000 κατοίκους της «να αυτοαπομονωθούν» λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.
Οι κάτοικοι θα πρέπει στο βαθμό που είναι εφικτό, να ματαιώσουν ή να αναβάλουν οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, να μην πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και να μην κυκλοφορούν έξω μετά τις 22:00 το βράδυ.

Ολλανδία: Σε αδιέξοδο η Ολλανδία, μεταφέρει ασθενείς με Covid-19 στη Γερμανία καθώς τα νοσοκομεία της βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση από το δεύτερο κύμα κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.
Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία σημείωσε άλμα σχεδόν κατά 10.000 τις τελευταίες 24 ώρες (23/10/2020), καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).
Η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα μερικού lockdown για να ανακόψει την εξάπλωση της ασθένειας στις 14 Οκτωβρίου 2020, όπως το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων στη χώρα.
Ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε μια από τις εστίες του δεύτερου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, σχεδόν μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα «μερικού lockdown», όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

Δανία:
Κατέγραψε σήμερα 22/10/2020 αριθμό ρεκόρ 760 νέων κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τους περιορισμούς για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού.
"Ενδέχεται να χρειαστούμε νέους περιορισμούς και αναμένουμε ότι αυτοί θα επιβληθούν στο εγγύς μέλλον", δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.
"Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο. Η επιδημία εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αποτελεί τώρα το επίκεντρο της επιδημίας", σημείωσε ο ίδιος.
Η διασπορά είναι ραγδαία: τη Δευτέρα 19/10/2020, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών άγγιζε τα 450, ενώ ανήλθε σε 630 χθες Τετάρτη 21/10.

Πορτογαλία: Επιβάλλει lockdown σε τρεις δήμους της, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.
Από αύριο Παρασκευή, περίπου 161.000 κάτοικοι των δήμων Φελγκιέιρας, Λοζάντα και Πάκος ντε Φερέιρα θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μονάχα για να πάνε στην εργασία τους, το σχολείο ή για άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως να αγοράσουν φαγητό και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία, θα πρέπει να το κάνουν.
Επιπλέον, απαγορεύονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας, στις εκδηλώσεις θα μπορούν να παρίστανται το μέγιστο πέντε άνθρωποι και τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ.
«Αυτά τα μέτρα οφείλονται στην εξέλιξη της πανδημίας σε αυτούς τους τρεις δήμους», δήλωσε η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Mariana Viera da Silva, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η Πορτογαλία, με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μετρά 106.271 κρούσματα και 2.229 θανάτους.

Βέλγιο:
Με την επιδημία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Από προχθές Δευτέρα 19/10 τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.

Τσεχία:  Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ευρώπη, θα αναμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα επιβάλει ένα νέο καθολικό lockdown, όπως δήλωσε την Κυριακή (18/10/2020) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Karel Havlicek.
χθες 21/10 πάντως η κυβέρνηση συνεδριάζει εκ νέου για να αποφασίσει αν και πότε θα λάβει νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη στην Τσεχία έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ στα σχολεία η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως.
Επίσης έχουν απαγορευθεί οι αθλητικές δραστηριότητες και έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Πολωνία:  Η Πολωνία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και γυμνάσια.
Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ελβετία: Σε αυστηρότερους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων, προχωρά η Ελβετία.
Έτσι, από προχθές Δευτέρα 19/10 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ένα έκτακτο συμβούλιο.
Ακόμη, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλέον αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.
 
Σερβία: Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16/10, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19/10 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι τiς 23:00 το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Image
ΗΠΑ: Πάνω από 223.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Έξαρση κρουσμάτων στις Μεσοδυτικές Πολιτείες - Αντιμέτωπες με 500.000 θανάτους μέχρι τον Φεβρουάριο 2021

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 223.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 8,4 εκατομμύρια.
Μια δυσοίωνη μελέτη που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.
Οι ζωές όμως περίπου 130.000 εξ αυτών θα μπορούσαν να σωθούν, εάν όλοι φορούσαν μάσκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας μελέτης μοντέλου.
Οι εκτιμήσεις, από τη μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δείχνουν ότι με ελάχιστες αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας της Covid-19 και χωρίς προς το παρόν εμβόλια, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «συνεχή πρόκληση δημόσιας υγείας λόγω της Covid-19 τον χειμώνα».
Μεγάλες, πολυπληθείς πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ασθενών, θανάτων και απαίτησης νοσοκομειακών πόρων, καταδεικνύει η μελέτη.
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων σε μια σειρά από Πολιτείες και ιδιαίτερα στα Μεσοδυτικά των ΗΠΑ, οι οποίες και ανακοίνωσαν ρεκόρ μολύνσεων.
Συγκεκριμένα, οι Πολιτείες της Ιντιάνα, της Βόρειας Ντακότα, της Μοντάνα, της Οκλαχόμα, της Γιούτα και του Οχάιο ανακοίνωσαν νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ενώ και η Φλόριντα ανέφερε περισσότερα από 5.500 μολύνσεων που είναι και ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τις 15 Αυγούστου.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 28 Πολιτείες ανέφεραν ρεκόρ κρουσμάτων τον Οκτώβριο ενώ την Τετάρτη 21/10, ο αριθμός των θανάτων έφτασε στο υψηλότερο του σημείο εδώ και δύο μήνες.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η θέση του πανεπιστήμιου του Columbia, το οποίο υποστηρίζει ότι 130.000 με 210.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως η διαχείριση της επιδημίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι μια τεράστια αποτυχία.
Τη μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 ασθενείς στα αμερικανικά νοσοκομεία σε όλη την χώρα, αριθμός αυξημένος κατά 33% από την 1η Οκτωβρίου.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από το 20% των θανάτων παγκοσμίως σε Βραζιλία, Μεξικό

Θερίζει η επιδημία του κορωνοϊού τη Λατινική Αμερική, η οποία παραμένει μια από τις πλέον πληττόμενες περιοχές του πλανήτη όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο σε Βραζιλία και Μεξικό εντοπίζεται τουλάχιστον το 20% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Στη Βραζιλία, η οποία είναι και η πιο πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως, καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες άλλα 33.862 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 497 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά, στη Βραζιλία οι νεκροί ανέρχονται σε 155.900 ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.612 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 479 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 87.894 νεκρούς επί συνόλου 874.171 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Image
Ρωσία - Κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας τα 17.340 νέα στο 24ωρο

Στη Ρωσία καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 17.340 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, εκ των οποίων 5.478 στην Μόσχα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στο 1.480.646.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου TASS, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1% του πληθυσμού της Ρωσίας
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 283 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει την ζωή τους από τον κορονοϊό 25.525 άνθρωποι.

Ινδία: Στα 7,76 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού – Πάνω από 117.000 οι νεκροί


Στα 7,76 εκατομμύρια ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες παγκοσμίως.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 54.366 νέες μολύνσεις και 690 θάνατοι, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 117.306 νεκρούς.
Η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού – Στους 4.634 οι νεκροί, αμετάβλητοι από το Μάιο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 18 νέα εισαγόμενα κρούσματα από 14 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν επίσης 11 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, έναντι 25 την προηγουμένη.
Τέθηκαν εξάλλου υπό παρακολούθηση ακόμη επτά «ύποπτα» κρούσματα.
Ούτε οι ασυμπτωματικοί φορείς, ούτε τα «ύποπτα» κρούσματα συμπεριλαμβάνονται στους ημερήσιους απολογισμούς που δημοσιοποιεί το Πεκίνο.
Δεκαπέντε ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία, με το σύνολό τους να φθάνει τους 80.865, κατά τα στοιχεία του υπουργείου.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 248 ασθενείς, οι τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.747 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Financial Times (Έρευνες): Τα σχολεία επιδρούν ελάχιστα στην διασπορά του Covid-19

Tα σχολεία δεν ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διάδοση του νέου κορωνοϊού, οπότε το κλείσιμό τους εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα είχε περιορισμένα οφέλη, αποδεικνύει σειρά ευρωπαϊκών μελετών για το βαθμό επίδρασης των σχολείων στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, τα πορίσματα των οποίων συγκεντρώνουν οι Financial Times.
Τα νέα στοιχεία απαλλάσσουν από ένα μεγάλο δίλημμα κυβερνήσεις που θεωρούν πως η συνέχιση των μαθημάτων είναι κρίσιμη τόσο για την πρόοδο των μαθητών όσο και για τη δυνατότητα των γονέων να εργάζονται παραγωγικά.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται αρχικά στην ανάλυση από το Ινστιτούτο Εργασιακών Οικονομικών της Βόννης που δείχνει πως τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία δεν αυξήθηκαν όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά από τις θερινές διακοπές.
Οι συντάκτες της μελέτης, μάλιστα, σημειώνουν ότι στα κρατίδια όπου τα σχολεία άνοιξαν ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μειώθηκε σε σύγκριση με τα κρατίδια όπου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.
«Τo αποτέλεσμα αυτό σίγουρα ήταν αντίθετο από τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο εκ των ερευνητών Ingo Isphording.
Η μελέτη αποδίδει το αποτέλεμα αυτό στην αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής στα γερμανικά σχολεία, στη χρήση μάσκας, στη συγκρότηση μικρών σε μέγεθος τάξεων και στην άμεση καραντίνα τάξεων με κρούσμα.
Η δεύτερη γερμανική έρευνα έγινε από τον ενημερωτικό όμιλο RND και βασίζεται σε στοιχεία από τα Υπουργεία Παιδείας 16 ομόσπονδων κρατιδίων που έχουν συμπεράνει πως τα σχολεία δε συνιστούν εστίες μετάδοσης του ιού.
Το υψηλότερο ποσοστό μαθητών επί του συνόλου που προσβλήθηκαν από τον SARS-Cov-2 καταγράφηκε στο Βερολίνο και ήταν μόλις 0,07%.
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη Βαυαρία και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,04%.
Οι FT επισημαίνουν τη δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Οικογενειών Franziska Giffey ότι η κανονική λειτουργία των σχολείων πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα είναι δυνατό, καθώς αποδεικνύεται πως οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία «δεν είναι εστίες επιμόλυνσης».
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας διαπίστωσε στη δική του μελέτη ότι οι περισσότεροι μαθητές που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό εκτέθηκαν όχι στο σχολείο αλλά στο σπίτι.
Η μελέτη αφορά την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, ανάλυση που έκαναν ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επί δημοσιευθέντων μελετών ανά τον κόσμο διαπιστώνει πως αν και η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι ακόμα χαμηλή, παρόλα αυτά προκύπτει πως τα ποσοστά προσβολής από τον ιό στα σχολεία είναι επίσης χαμηλά.
Είναι δε χαμηλότερα μεταξύ των μαθητών σε σύγκριση με τα ποσοστά για τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο σχολικό προσωπικό.
Τα συμπεράσματα αυτά συνάδουν με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών ότι τα περισσότερα παιδιά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα της Covid-19 και ότι υπάρχουν μόνο λίγες ενδείξεις μετάδοσης του ιού στα σχολεία.
Η Gwen Knight, βοηθός καθηγήτριας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που καταρτίζει βάση δεδομένων με αναφορές σε υπερεστίες μόλυνσης ανά τον κόσμο, επίσης δηλώνει στους FT ότι έχει β

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης