Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Focus σε μετοχές που δεν επηρεάζονται από την πανδημία - Ποιες ξεχωρίζουν;

tags :
Focus σε μετοχές που δεν επηρεάζονται από την πανδημία - Ποιες ξεχωρίζουν;
Στο ΧΑ οι λιγοστοί επενδυτές φαίνεται πως αναζητούν «ασφαλή καταφύγια» και μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές μετοχές που έχουν ξεχωρίσει στο ταμπλό
Σε μετοχές που επηρεάζονται λιγότερο από την πανδημία εστιάζουν οι επενδυτές σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
Το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο ισχυρό από το πρώτο και οδηγεί τις κυβερνήσεις σε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων φοβίζει τους επενδυτές, καθώς ο κίνδυνος ενός νέου lockdown θα φέρει νέα αύξηση της ζημίας αρκετών εταιρειών επηρεάζοντας φυσικά τις οικονομίες και το ΑΕΠ.
Στο ΧΑ οι λιγοστοί επενδυτές φαίνεται πως αναζητούν «ασφαλή καταφύγια» και μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές μετοχές που έχουν ξεχωρίσει στο ταμπλό και έχουν δημοσιεύσει και καλά αποτελέσματα.
Από τις πρώτες μετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Τέρνα Ενεργειακής η οποία από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο άνω του 55%, ενώ έγραψε και νέα ιστορικά υψηλά.
Εξαιρετικά λόγω αποτελεσμάτων αλλά και λόγω εξόδου από την επιτήρηση τα έχει πάει και η Δομική Κρήτης με άνοδο άνω του 70% στο ίδιο διάστημα.
Η Lavipharm αν και παραμένει στην επιτήρηση λόγω αρνητικής καθαρής θέσης, η βελτίωση των αποτελεσμάτων της έχει οδηγήσει σε άνοδο κατά 63% της μετοχής.
Στην άνοδο έχουν συμβάλει και οι μεγάλες αγορές μετοχών από το βασικό μέτοχο της εισηγμένης.
Η Παπουτσάνης καταγράφει πολυετή υψηλά και έχει ήδη ανακοινώσει εξαιρετικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο, με τη διοίκηση να τονίζει πως το σύνολο της χρήσης θα είναι καλό ενώ και οι προοπτικές για το 2021 είναι πολύ καλές.
Η μετοχή ενισχύεται σχεδόν 50% από την αρχή του έτους.
Ο κλάδος των πλαστικών και λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου έχει ισχυρά αποτελέσματα.
Η Πλαστικά Θράκης ενισχύεται 38% από την αρχή του έτους, η Παΐρης κατά 31% και η Πλαστικά Κρήτης λόγω κυρίως της περιορισμένης εμπορευσιμότητας ενισχύεται μόλις κατά 8%, εξέλιξη που δείχνει πως μάλλον η μετοχή έχει μείνει πίσω.
Η ΔΕΗ λόγω των μέτρων της κυβέρνησης βελτίωσε τα αποτελέσματά της και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά turnaround stories του ΧΑ με άνοδο 25% της μετοχής.
Η Κρι-Κρι είχε πολύ ισχυρά αποτελέσματα και η μετοχή ενισχύεται 12% από την αρχή του έτους.
Ο ΟΤΕ έδειξε στο εξάμηνο πως έχει επηρεαστεί ελάχιστα από την πανδημία αλλά το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει από τα υψηλά των 14 ευρώ και πλέον χάνει από την αρχή του έτους 15%.
Η Μυτιληναίος παρά την πρόσφατη άνοδο της μετοχής εξακολουθεί να καταγράφει οριακές απώλειες από την αρχή του έτους.
Οι προοπτικές προδιαγράφονται θετικές, τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν πολύ καλά και η μετοχή διαπραγματεύεται χαμηλότερα της λογιστικής αξίας και αρκετά χαμηλό εκτιμώμενο p/e για το 2020.
Οι εταιρείες ύδρευσης παρά την απουσία τραπεζικού δανεισμού και την ισχυρή ρευστότητα χάνουν 15% από την αρχή του έτους με τις μετοχές να έχουν πωλητές.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν πολύ καλά.
Οριακές απώλειες από την αρχή του έτους έχει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, ενώ η μερισματική πολιτική της εταιρείες δεν έχει επηρεαστεί.
Και στον κλάδο της πληροφορικής ωστόσο υπάρχουν εταιρείες με πολύ καλά αποτελέσματα και ελκυστική αποτίμηση.
Η Performance παρά την κατά 47% άνοδο της μετοχής διαθέτει ελκυστικούς δείκτες.
Τέλος η Entersoft έχει άνοδο 61%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης